Am citit un articol astazi care cel putin m-a intrigat. Linkul e aici.
Este vorba de proiectul AdCaptcher - Captcha advertising network , care n-a reusit sa atraga investitori deloc in ultimul an de zile si intre timp a aparut o idee asemanatoare, dar afara ( Solve Media ) care a fost primita cu aplauze si a primit deja ceva finantare foarte mare.
Iar concluzia din articolul respectiv e, citez:
Pe aici sunt cativa care au reusit pe international si in mod sigur care au esuat lamentabil. Chiar asa decisiv sa fi fost faptul ca s-au nascut romani? Inteleg sa nu poti fizic din Romania sa ajungi pe la cine stie ce conferinte sau concursuri sa-l prezinti, dar... "virtual"?Am simtit o frustrare maxima in momentul in care am vazut corul de aplauze pentru serviciul Solve Media. Am simtit neputinta de a ne depasi conditia si condamnarea la anonimitate la care suntem supusi. Nu mai cred ca un proiect facut in Berceni poate avea succes international. Nu fara resorturile necesare.
Am cautat pe Google.com sa vad cine a scris despre el: Google . Vad acolo in primele rezultate Twitter, facebook, linkedin sau ceva bloguri romanesti care se adreseaza exclusiv Romaniei.
De ce nu-l vad pe Mashable sa fi scris despre? Proiectul este prezentat ca o idee revolutionara, iar Mashable si celelalte bloguri asemeneni lui despre astfel de lucuri scriu... Dar daca tu nu le spui despre proiectul tau? Iar daca nu scriu pe gratis sunt sigur ca sunt destui care ar scrie pe bani. Chiar asa greu sa ajungi din Berceni cu un mail pe la ei?
N-as fi scris daca nu as fi simtit si eu o frustrare asemanatoare cand ma gandesc ca unii pionieri ai onlineului romanesc (cel putin prin faptul ca ies cel mai mult in fata) promoveaza astfel de idei, urmand ca apoi sa vina tot felul de aplaudaci care sa zica: "Da bai... viata din Romania e de rahat" si o mie de alte idei asemanatoare (sau articole de genu: Ghinionul de a te naste rromân). Si practic toti am gasit scuza perfecta prin asta: nu e de vina faptul ca n-am muncit destul (sau in cazul de fata faptul ca comunicarea n-a fost deloc la inaltime) ci e de vina faptul ca ne-am nascut in Romania! Victimele resemnate...
O avea romania o gramada de probleme si dezavantaje in raport cu tarile din Vest sau cu SUA, dar eu ma refer in acest post strict la online unde barierele mi se par mult mai putine
Si un fel de disclaimer: Recunosc ca mai mult decat cat m-am documentat pentru postul asta nu prea stiu despre proiect (adica auzisem in trecut dar n-am bagat prea tare in seama) si despre modul cum a evoluat. Dar cu toate astea, cred ca atat cat stiu imi permit sa emit parerea pe care o am.