10th August 2014, 21:41
1 out of 1 members found this post helpful.

Postat în original de
shiprian
Stiai ca in UK ca si PFA nu platesti taxe pe profit pe primii 70k facuti?
Nu are de unde sa stie pentru ca nu e adevarat.
11th August 2014, 15:52
1 out of 1 members found this post helpful.

Postat în original de
Tom
1. pensia: Am raspuns pe scurt aici:
Nu stiu unde cititi voi, chiar as vrea sa vad, dar legea zice asa:
Art. 53 din Legea 263/2010
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2)
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
Depinde de anul in care esti nascut, daca vei avea sub 15 ani pe cartea de munca nu esti eligibil pentru pensia persoanala, poti lua doar pensie de invaliditate ori de urmas.
Iar calculul nu se face in niciun caz pe ultimii zece ani, se imparte venitul lunar la salariul minim brut si iese un punctaj, dupa ce se calculeaza toate lunile la modul asta se imparte punctajul la perioada maxima de cotizare, care este de 35 de ani acum. Nu stiu exact procedura, dar este ceva de genul asta si in niciun caz nu se calculeaza doar ultimii zece ani.
La casa de asigurari platesti 6 luni doar daca poti dovedi ca nu ai avut venituri ori sa fi fost asociat in vreo firma, altfel platesti si lunile din urma si s-ar putea si penalitati daca vrei sa beneficiezi de asigurare.
Nu am ajuns in spitale pana cum iar interventiile pe care le-am avut au putut fi facute in salile de operatie / tratament dintr-o policlinica, unde s-a intamplat sa nu fiu tratat diferit desi nu am dat deloc spaga. Singurul lucru pe care il am de obiectat este ca la analize in functie de perioada din luna sunt nevoit sa platesc daca vreau sa le fac in acel moment pentru ca nu sunt fonduri, de asemenea uneori nici medicamente nu au.
In America principala cauza de mortalitate se datoreaza diagnosticului gresit, in Uk de asemenea mor sute de oameni lunar din aceeasi cauza. In Germania de cativa ani este un scandal in privinta medicilor care iau spaga de la companiile farmaceutice pentru a prescrie anumite medicamente, de asemenea corputia in privinta retetelor false si numarlui consultatiilor se ridica daca nu ma insel la 4 milioane de euro in 2013. In Olanda, UK, Italia, Germania, Austria...etc, daca ai o problema iti faci programare, iar programarea se face in cel mai bun caz dupa 1-2 saptamani, diagnosticul il ai dupa alte 2 saptamani... iar de cele mai multe ori daca nu este ceva grav ti se spune sa te duci acasa ca iti trece, daca este ceva grav nu apuci sa ajungi la medicul de familie pentru ca apar complicatii si te duci la urgenta. Complicatii din cauza neglijentei si indiferentei doctorilor si multe altele, poti sa-ti spun o multime pentru ca ma interesez frecvent de situatia altor tari si diferenta fata de Romania.
La noi am fost in urma cu o luna cu o durere de ureche sa-mi fac programare si m-a trimis la doctorul de garda in acelasi moment. Fara trimitere si fara macar sa stie cine sunt, mi-a facut analize in aceeasi zi iar dupa ~30 minute aveam diagnostic si tratament fara spaga fara nimic.
Poate afara nu se da spaga, dar asta nu se datoreaza medicilor ci pacientilor.
Faza cu esti tratat la fel indiferent de salariu nu am inteles-o, daca vrei sa fii tratat diferit te duci la privat, nu la stat, desi nici acolo nu cred ca se face diferenta.
Eu am gasit oameni care sa munceasca la camp pe 50lei, la 40km de Bucuresti.
14th August 2014, 14:44
2 out of 2 members found this post helpful.

Postat în original de
Kaa
...
Asadar nu gasesc absurd sa dai la stat 26% din venituri pentru ca nu dai pentru pensia ta, dai pentru pensia parintilor, absurd este sa inveti urmasii sa nu dea din moment ce vei depinde de ei.
Inteleg ca poate ai vrea sa platim mai mult de 26%, sa aiba parintii pensie mai mare. Absurd este sa crezi ca intretinand un sistem gaunos, el va supravietui. La noi sistemul piramidal de pensii este deja in colaps si analize ale organismelor UE arata ca prabusirea sistemelor de pensii in Europa in 10-15 ani va genera o criza economica mai mare decat cea actuala (houses bubble).
Prabusirea sistemului de pensii nu este generat de evaziunea fiscala, ci de factorii demografici, cum ar fi cresterea duratei medie de viata, scaderea natalitatii. In Romania exista 1.8 milioane de oameni care produc plus valoare, 1.8 milioane de bugetari si 5 milioane de pensionari. Cand Bismark a prezentat primul proiect (piramidal) de pensii, speranta de viata, la barbati, in Germania era de 48 ani, varsta de pensionare era de 70 ani, la care ajungeau numai 10% din cotizanti. Acum, in Romania, speranta de viata este 70 ani, varsta de pensionare este de 65 de ani, la care ajung 80% din cotizanti. Sistemul de pensii in Romania a ramas piramidal, dar o piramida cu varful in jos. Cotizantii sunt mai putini decat beneficiarii. Diferenta este acoperita de bugetul statului, adica tot din impozite si taxe. De ce trebuie sa platim cu totii ca unii sa primeasca bani? Este normal ca fiecare sa-si puna bani deoparte pentru batranete, nu ca eu sa platesc pensia lui taica-meu. Ciclul asta nesanatos si neeconomic trebuie intrerupt cat mai repede.

Postat în original de
Kaa
...
Si zici de ce sistemul medical este slab? Ti-ai raspuns singur, din cauza celor care procedeaza precum cunostinta ta, precum colegul de pe forum si altii care beneficiaza de sistemul medical(si altele) dar nu platesc. Te plangi ca platesti mult la stat? Tot din cauza lor se intampla asta... daca nu s-ar mai fi ridicat evaziunea fiscala la 20 miliarde de euro nu ai mai fi nevoit sa platesti aceleasi taxe ori accize pentru ca nici guvernul nu ar mai trebui sa acopere gaurile bugetare prin cresterea taxelor. E matematica simpla, una este sa imparti niste cheltuieli la 10 miliarde si una este sa-l imparti la 5.
Bugetul sanatatii in 2004 era de 1 miliard RON, cand cursul valutar era 4.1 RON pentru un Euro. In 2012 bugetul sanatatii in 2012 era de 5.5 miliarde RON, cand cursul valutar era de 4.4 RON pentru un Euro. Cresterea cursului valutar din 2004 pana in 2012 este de 7.3%. Cresterea bugetului sanatatii in aceeasi perioada este de 450%, sau mai corect de 442.7% daca scadem deprecierea. Este tot o matematica simpla care arata ca populatia Romaniei nu a crescut cu 442.7%, nici numarul bolnavilor din Romania nu a crescut cu 442.7%. Este o crestere a cheltuielilor care nu poate fi explicata statistic si cred ca nu este nimeni pe acest forum care poate spune ca in acesti 8 ani a crescut calitatea serviciilor medicale de 4 ori si ceva. Deci? Logica ne spune ca o crestere imensa a cheltuielilor fara sa existe o crestere imensa a serviciilor acunde in spate un sistem de spagi. Deci, tu ai vrea ca noi sa dam bani mai multi unui stat care fura si care gestioneaza prost orice leut. Ce logica este asta? Evaziunea fiscala in Romania nu a crescut cu 442.7%. Eu as indemna pe oricine sa nu mai plateasca nici un ban statului. Este cel mai mare hot. Vrei educatie, platesti direct, vrei pensie sau sanatate, platesti direct, in sisteme cu acumulare si capitalizare, in fonduri private.