Buna observatie!
Am dus mai departe putin micul experiment, in cazul in care romanii din alte tari cauta acelasi lucru:
in Franta : pe primele 2 poz. 2 siteuri din Belgia urmate de un mix de siteuri din Tunisia, Spania, .com-uri in engleza. Rezultatele oarecum relevante Belgia si Tunisia fiind vorbitoare de franceza, 2 com-uri in en ce au autoritate - ok, un mic intrus 1 site din Spania.
in Spania apare auto corectul care sugereza termenul de telefon in lb. spaniola, necorectat query-ul afiseaza rezultatele siteurilor in spaniola
in timp ce in UK apar doua siteuri romanesti cel si emag si restul rezultate foarte interesante 4 x polonia, 2 cehia, 1 YT video in germana.
Concluzie 1: Nu doar in Romania se intampla la prima vedere mici inadvertente. Franta si Spania le consider rezultate ok, naturale, normale, in UK am sa pun rezultatele(ordinea in top 10) pe factorii de ranking legati de vizitatori la care am facut referire aici la punctul 2 si se discuta intr-o oarecare nuanta aici.
In Romania consider ca nu exista suficiente pagini de calitate legate de termenii din query-ul respectiv.
In Franta, se intampla acelasi lucru intr-o masura mai mica, deoarece in cazut cautarii téléphone huawei y625 se schimba doar ordinea in #1 pag. siteurile .fr urcand
In UK cautarile cu termenul tradus se schimba vizibil.
Concluzie finala: In cazul tarilor care au continut relevant pentru query-ul respectiv, sunt rezultate potrivite in lb. nationala desi termenul difera de cel din lb. nat., in cazul cautarilor din UK(avand in vedere si mixul cultural) Google raspunde interogarii cu rezultatele care le considera cele mai potrivite printre care 2 .ro-uri, dupa o analiza mai atenta, G a facut un mix intre ro, cz si pl, pentru ca in toate cele 3 tari "telefon" este la fel - nu stie nationalitatea utilizatorului care a facut interogarea.
Fara semnatura.
Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.
Da, inteleg. Problema este cat de romanesc a devenit termenul de cautare. Telefonul a fost pus pe piata in luna Aprilie. La noi a ajuns probabil in iunie sau poate chiar luna asta, continutul numai ce a aparut iar cautarile din ro abia acum incep. De aici diferentele, probabil peste o luna rezultatele vor fi altele. Din punctul asta de vedere algoritmul Google se pare ca e mai lent.
PS. Si eu dau exemple extreme ca sa fac interlocutorul sa inteleaga mai repede. Dar chiar asa, 32H5070? La noi nici nu s-a auzit de el![]()
Da, buna observatie, chiar nu ma gandisem la asta. Pentru cautarea iphone 6, search pe google.ro si cu geolocation activat (100% romanesc), tie iti da site-uri in engleza? Sau doar de la tine de pe strada?
Mie nu, pentru ca am geolocation super-activat, asa ca imi da doar magazinele din zona si 2 bloguri (1 de la scara B a lui Marcel de la ap 37 si altul al unuia de la 3 blocuri distanta, nu-l cunosc). Asta si cautam, rezultate locale, sa nu mai dau 10 ron pe benzina sa merg pana la mall. Am si livrare gratuita la 2 scari distanta, mai castig si de acolo 15 lei.
Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.
dar de ce trebuie sa fii tot timpul asa arogant in exprimare, buricul pamantului ? vorbeste si tu frumos istetule.
si sa raspund la subiect, daca eu caut "telefon iphone 6" (pentru ca despre asta era vorba 33% romanesc + google.ro + geolocation) da, imi da 9 rezultate romanesti si unul strain. tie iti da altfel ?
Sorry, n-am vrut sa se ajunga aici.
Primul repros pe care mi l-a facut Tom cand am venit pe forum (dupa negativul de bun veit, se intelege), a fost ca citesc printre randuri. Si a avut dreptate, doar ca uneori trebuie sa mai citesti si printre randuri. Nimeni nu da tot din casa, asa ca trebuie sa mai faci si deductii. Uneori bune, alteori gresite...
De exemplu:
Tom a dat mai sus un exemplu total disproportionat: 32H5070. Doar un rezultat in romana pentru ca la noi nu se comercializeaza inca. Ok, sa cautam atunci "televizor 32H5070". 50% romanesc, nu? N-o sa gasim nici mama lui de rezultat in plus, pentru ca Google stie deja ce caut. Nu caut 50% televizor si 50% 32H5070 ci un anume televizor cu codul 32H5070. Asa ca imi ofera doar continut in alte limbi, pentru ca televizorul ala chiar exista.
Dar asta pare sa fie doar punctul zero. Dupa ce televizorul o sa apara si la noi, Google o sa invete asta, din mers, pe masura ce apare continutul si creste numarul cautarilor. Probabil exemplul cu care am deschis discutia este pe undeva pe la mijlocul drumului de invatare.
In cazul asta ca exista mecanisme la care eu nu ma gandisem si care se misca prea lent. Adica stie ce caut, stie in ce limba, stie locatia mea, stie ca exista continut in limba in care caut dar nu consideta termenul de cautare destul de romanesc pentru a-mi oferi continutul in limba romana. Bing pare sa n-aiba problema asta.
Rezultatele alea inca mi se par bizare, dar din toata discutia asta se pot trage concluzii, atat cat sa nu-mi para rau ca am deschis acest subiect. Concluziile gresite, vreau sa spun. Spre exemplu, articolul scris special pe respectivele kw pentru a urmari "fenomenul" a ajuns pe o excelenta pozitie in pagina 3, desi este cam al saptelea dintre rezultatele in romana. Contrar asteptarilor nu este mai usor sa razbesti ci chiar mai greu, ca esti in oala cea mare.
Dupa rationamentul de mai sus, pe masura ce continutul si cautarile din Romania se vor inmulti pe respectivele cuvinte cheie lucrurile se vor schimba, termenul va deveni "mai romanesc". Dar in cat timp?
Povestea e veche: Reviewing Some Bad Google Search Results With Sergey Brin
"[...] Sergey Brin asked me to demonstrate a few. My pleasure! Below, what we reviewed and comments from Google’s cofounder.
First, I showed him the results for search engine on Google that I joked about yesterday at our SMX East search conference. Seriously, Dogpile ranks first? Followed by AltaVista, Ask and Lycos? Google’s the world’s most popular search engine, yet it doesn’t rate itself as the most relevant result, into number one?
He laughed a bit at the results and agreed they probably aren’t so good though countered reasonably that people who search for “search engine” on Google itself probably don’t expect to find Google. They’re already there, so putting it tops isn’t relevant."
În principiu, cine intră pe Google și caută "search engine" e o minoritate. În schimb, dă bine la PR să zici "uite, suntem echidistanți.
Nu le pasă de căutarea asta, e irelevantă, pot să zică "ce buni suntem noi, ce gentili". În schimb, la nișe care chiar contează, se auto-promovează la greu.
E o vorbă "A strecurat țânțarul și a înghițit cămila".
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)