2nd September 2012, 14:21
#1
19 out of 19 members found this post helpful.
Crearea unui site cu rezultate organice bune, dupa noile reguli
Task: Crearea unui site cu rezultate organice bune, dupa noile reguli ale lui G.
M-am gandit sa postez doar o mica sinteza a unor lucruri pe care le observ, oarecum interconectate, si cu ocazia asta imi clarific si eu taskurile. Nu sunt reguli absolute - pot fi exceptii, insa cred ca sunt valabile deja, la modul general.
Observatie colaterala: Sunt prea multe esecuri ale siturilor noi, cu continut original. Spre exemplu, sunt multi care au realizat un blog, sau un site similar, si incearca sa il ridice in cautari si sa obtina un venit stabil asa. Unii (putini) reusesc - insa pentru o mare majoritate, rezultatul este nemultumitor iar uneori chiar descurajant.
In acest sens, eu as pleca la drum, tinand cont din start de urmatoarele aspecte, care au de-a face cu punerea la punct a unui proiect major (si il vrem major, pentru ca succesul financiar va fi si el proportional):
- Cred ca a trecut vremea cand simplul continut original era (aproape) suficient pentru a ridica un site. Trebuie tinut cont de multe alte aspecte, in procent mult mai mare decat in trecut. Sigur ca daca ai continut cu adevarat special, viral spre exemplu, asta va avea rezultate uimitoare. Pentru marea masa insa, a celor care doar vor sa ridice un site de la zero cu forte proprii si cam atat - ca si sursa de venit, si care isi pun baza in faptul ca Google le va rasplati munca dificila de a scrie articole originale, simplul fapt ca ai continut original nu va functiona. (Ramane totusi conditie absolut necesara - dar nu si suficienta.)
- Multi creatori de situri nu tin cont de ingustarea sitului pe "verticala" dpdv al continutului, de keyword dilution, nu doar in pagina, dar mai ales in ansamblul sitului. Spre exemplu, un blog personal pe care postezi idei diverse si articole foarte diferite, va fi foarte dificil daca nu extrem de dificil, sa obtina rezultate performante in organic. Cu cat subiectele sunt mai variate, chiar daca in aparenta par din aceeasi zona dar zona e mai larga, rezultatele vor fi mai slabe. Si daca doresti rezultate bune organice, va trebui sa pompezi tone de link-uri de buna calitate catre site, ca sa compensezi dispersia semantica a continutului.
Ca un exemplu opus, daca se creeaza, spre exemplu, un site numai despre pantofi, in care fiecare pagina sa contina cuvantul pantofi (si eventual sandale, ghete, cizme) in diverse fraze, fara sa contina si pagini despre moda-haine, sau mai rau despre starea vremii, un astfel de site are sanse mult mai mari sa se ridice sus in cautari pe majoritatea cuvintelor sale cheie, pentru ca rezoneaza precis, in ansamblu, din punct de vedere semantic, cu tema de baza, si anume pantofi.
- Nu se mai poate ajunge pe prima pagina cu doar cateva linkuri (sigur, mai sunt exceptii punctuale gen EMD), dar ca regula generala, nu mai tine. Deja, este nevoie de un minim de cateva sute de domenii linking in, cu link-uri de buna calitate, corespunzatoare cu asteptarile lui Google, pentru a avea rezultate. (Ca un exemplu s-a discutat despre rca ieftin, ca gen de "elefant" cu mii de domenii linking in. Un astfel de backlink profile este necesar pentru un proiect major.)
- Investitia (urmarea logica). Daca doresti sa traiesti de pe urma unui site, gen - adsense, afilieri, bannere, membership, orice alta modalitate de conversie a traficului in bani, (sau chiar si exploatare comerciala gen magazin virtual), si daca doresti rezultate bune, cred ca nu mai are mare sens sa pornesti fara o investitie serioasa, macar in content si seo, daca nu si in alte chestii importante gen structura, usability, etc. Desi, evident, investind iti asumi niste riscuri. Am citit nu o data, despre studii facute recent, dupa ultimele update-uri G, prin care se arata ca rezultatele primelor locuri de pe prima pagina, provin dintr-un numar mai mic de situri decat inainte. Lucrul asta este destul de logic daca privim felul in care se strange surubul. G nu mai face fata la fel de bine in lupta cu spam-ul, iar acum de cand cu pinguinul, pierderile colaterale sunt mult mai mari decat inainte. Se pare insa ca nu au de ales. Iar pierderile colaterale sunt tocmai siturile facute nerespectand cele de mai sus, fie mai mici, fara prea multi bani de investit in content si seo. Vrem nu vrem, componenta financiara, investitionala, devine din ce in ce mai pregnanta in domeniul listingurilor organice, pentru ca nu se mai poate ridica un site cu metode si cunostinte de incepator in web/seo.
- Dimensiunea sitului si reputatia in bransa. Un fel de consecinta a celor de mai sus este ca daca vrei succes real, ai nevoie de un site de dimensiuni mari, serios, care incet incet sa se ridice ca o autoritate in domeniu. (atentie, fara exagerari gen milioane de pagini generate artificial). Probabil este nevoie de mii de articole originale, bine scrise, pentru a obtine rezultate bune. Un astfel de task implica mai multi autori si investitie. Cu cat situl este mai mare, rezultatele in trafic nu cresc direct cu numarul de pagini ci oarecum exponential (mai mult sau mai putin abrupt), si asta din mai multe motive. Unul din motive este ca G favorizeaza in prezent astfel de situri care ies in evidenta prin cantitate mare de continut original - de la un punct incolo se pot observa chiar salturi pozitive in trafic. Un al doilea lucru, foarte important, este ca daca situl respectiv reuseste sa se impuna prin continut cu adevarat de calitate, obtine fara alte eforturi o gramada de link-uri naturale, din situri de autoritate mare, respectabile in nisa respectiva - pentru simplul fapt ca inevitabil cei care detin sau lucreaza pentru siturile din nisa, vor posta link-uri catre un site folositor pe nisa sau catre articole pe care le considera chiar relevante cu domeniul lor (deja binecunoscutul Hilltop Algorithm se aplica aici).
- Link planning. Deja nu mai tine cu "orice fel de link", ba chiar poate fi de rau. O cantitate mare de link-uri de slaba calitate te poate duce serios in jos. In plus, link-urile trebuie sa contina un anchor text dispers, natural (dupa cum s-a mai spus, o buna parte din link-urile naturale nu contin fraze exact match, ci url-ul sitului respectiv intr-un format sau altul, si denumirea lui. Din acest punct de vedere, cred ca vine vremea ca fiecare link sa fie planificat si ansamblul sa fie mereu verificat astfel incat intreg backlink profile sa corespunda unuia 100% natural. In plus, trebuie evitate categoric linkurile site-wide, mai ales daca sunt in numar semnificativ.
- Continut sindicat/partial copiat. Este deja riscant sa ai asa ceva. Sigur ca pana la un anumit nivel poti scapa, dar exista riscul ca la un moment dat sa vezi ca te duci in jos in index, si sa nu stii de ce. De la Panda incoace, treaba asta nu prea mai merge.
- Prezentare alternativa de produse comerciale. Daca situl este unul comercial, gen magazin virtual, chestiunea e putin mai complicata. De obicei, astfel de pagini nu contin fraze textuale lungi, de multe ori au poze, tabele, liste cu caracteristici etc. Google nu puncteaza foarte bine astfel de pagini. Un site care in ansamblu este asa, nu obtine cine stie ce trafic organic. In atare situatie, vad ca si solutie crearea de 2 pagini distincte pentru fiecare produs - una textuala, in care sa fie descris produsul cat mai textual cu putinta, si una vizuala (gen "detalii produs"), in care listele de caracteristici si tabele sa fie predominante. In asa fel, exista si 2 sanse diferite de a avea ranking cu acelasi produs.
- Localizare/multilingual. Deja treburile devin serioase cu acest aspect. Vrei sa faci un site in limba engleza spre exemplu? Intrebarea este carui public te adresezi. Daca te adresezi celor din US, este indicat sa iei un .com si sa-l hostezi in US, si sa obtii link-uri din situri relevante, cat mai multe din zona respectiva. Daca te intereseaza UK/Europa, atunci e bine sa optezi pentru un .co.uk si host in UK (chiar daca va fi probabil mai scump) si link-uri din UK, desi probabil ca merg si unele din tarile invecinate. In ce priveste siturile multilinguale, este mai indicat sa cumperi un domeniu pe tld-ul tarii respective (gen .de, .fr) si sa creezi cate un site separat pentru fiecare limba, decat sa amesteci limbi diferite intr-un singur site. Efortul pare/este mai mare la prima vedere, dar in realitate, rezultatele sunt mult mai bune asa.
- Dimensiune pagini - un minim de 250-300 cuvinte per articol este necesar, pentru bune rezultate ca ansamblu. Un procent mare de pagini cu text scurt devalueaza situl in ansamblu. Insa - cu pagini de 500-600 cuvinte este mult mai usor sa rankezi pe o anumita fraza specifica, decat cu pagini de 2000 cuvinte.
Si in fine, cateva lucruri poate indirecte, dar nu mai putin importante si cu efect asupra performantei sitului cat si a rezultatelor afacerii:
- Social media. Probabil ca nu se mai poate in ziua de azi, fara o componenta social media tratata cu multa seriozitate. Trebuie ca situl sa aiba macar o persoana dedicata mentinerii interactiunii cu utilizatorii, o persoana dedicata, din interiorul afacerii, care sa faca interactiunea cat mai atractiva. Acest lucru are multiple efecte pozitive, in afara de hiturile directe din social media, cum ar fi - mentinerea utilizatorilor existenti, si revenirea lor cat mai frecventa pe site, implicit crestere de trafic; intarirea prezentei in bransa si a nivelului de autoritate in domeniu; inclusiv obtinerea de link-uri inbound, pentru ca utilizatorii multumiti de componenta social media vor posta astfel de linkuri peste tot pe unde activeaza.
- Versiune mobila. Mai ales, daca situl este comercial sau are componenta comerciala, este cred obligatoriu sa detina o versiune mobila. Dar si in general. Din ce in ce mai multi vizitatori folosesc noile gadget-uri pentru a naviga, iar procentul de conversie al hiturilor din cautarile organice pe dispozitive mobile poate fi uluitor pe anumite nise.
Consider cele de mai sus drept nu suficiente, dar absolut necesare, pentru un succes real cu un proiect bazat pe organic / seo.
LE: As mai adauga: - Actualizare frecventa, permanenta, zilnica, intretinere forum, interactivitate, continut suplimentar prin comentarii la articole (moderate). Genul de lucruri care aduc freshness unei pagini, bun pentru Google dar mai ales atractivitate pentru utilizatori, prin partea de interactiv si prin continutul nou in fiecare zi. Toti ne dorim sa reintram pe un site in care mereu se intampla ceva interesant.
4th September 2012, 21:10
#6
1 out of 1 members found this post helpful.
emm, unul dintre putinii oameni care scrie de seo pe aici. 
Pentru ca tot vorbiti de content, am facut un mic test, accidental daca se poate spune, poate va ajuta cu ceva, va dau aproape toate datele de care aveti nevoie.
Povestea e destul de lunga...
Acum ceva timp alcatuisem o lista de keyworduri pe nisa "it", .com, cu competitie mica (zic eu) insa pana a lua domeniul, m-am hotarat sa testez un keyword sa vad daca apreciez bine, fiind novice in keyword research. So:
- site facut pe blogger
- site cu un singur articol, copiat 100%, nu m-a interesat mult seo onpage, voiam ceva rapid
- cateva linkuri (asa arata acum conform ahrefs: 34 root domains, 419 backlinks; conform majestic: 23 root domains, 331 backlins)
Rezultate ? Pagina a2a primele 2 saptamani, momentan prima pagina #8 / #9 cu dance pe a 2a. Are o luna vechime.
Acum urmeaza partea interesanta. Am adaugat pe site 99 de articole (toate copiate, spun, 1000+ cuvinte, un-readable) cu acelasi scop, pentru a testa concurenta. * Keywordurile faceau parte din aceeasi lista. S-a intamplat asa:
http://img191.imageshack.us/img191/9743/spuni.jpg
Pe 28 au fost adaugate, fix unde incepe cresterea, tot ce a fost pana atunci a fost de la acel articol. Articolele au fost indexate instant. Tot instant au si ocupat pozitii pe prima pagina - 29 din 99, a doua pagina - 27 din 99.
p.s.: Nu sunt keyworduri cu zeci de mii de cautari, (variaza intre 100 si 4000 si in plus nisa e foarte vanata, e .com + cpc-uri mari) insa mi s-a parut relevant pentru discutia de aici. E posibil sa fi nimerit si niste keyworduri cu competitie mica (asta si speram
) insa totusi, cum e posibil ca Google sa rankeze astfel de articole ? E posibil sa fie din cauza blogger.com ? Sa ii acorde un trust asa mare?