Succesul sau insuccesul unui magazin online este un cumul de factori... Aceasta regula zic eu ca se aplica la orice afacere, online sau ofline, deci se aplica si unui magazin online...
Care ar fi acei factori? Pai hai sa ii luam pe rand, cu argumete ...
1 - Imaginea
Cand spun imagine ma refer la tot ceea ce tine de imagine, mai exact: logo, design site, carti de vizita, etc ... tot. Designul unui e-shop, dupa parerea mea, fiind primul lucru pe care il vede clientul este foarte important. La mine nu tin exemplele din blog, cu magazinul care arata ca acum 15 ani, varza, dar care vinde... Acum 15 ani era altceva, acum este altceva...
Acel magazin, chiar daca arata nasol, inca vinde, tocmai pentru ca e vechi, are o istorie, se bucura de increderea clientilor vechi, etc... Daca iesi acum pe piata cu un site ca ala, ai toate sansele sa te duci la fund rau de tot...
2 - Uzabilitate/Accesabilitate - sau cum vreti sa-i spuneti...
Dupa ce am intrat pe un e-shop, urmatorul lucru pe care il fac dupa ce am contactul cu imaginea lui, este sa caut produsul care ma intereseaza... Cu cat imi este mai facil acest lucru, cu atat mai bine. Ma decid mai repede, trimit o comanda, sau din contra plec. De multe ori abandonez ideea unei comenzi online pentru ca efectiv trebuie sa fac pe detectivul ca sa identific un produs...
3 - Pretul
Multi (majoritatea) prezinta la vanzare aceleasi produse... Diferenta este ca unii vand, altii nu! Ne place sau nu, pretul inca dicteaza de cele mai multe ori si este in majoritatea cazurilor decisiv. Daca vrei sa reusesti, trebuie sa ai preturi cat mai mici... pe care le obtii cum? prin negocieri puternice, aproape nesimtite, si apoi prin volumul de vanzari care iti asigura un "pret special" la importatori/producatori...
4 - Serviciul clienti
Am vazut siteul, am gasit produsul, pretul imi convine... Daca in schimb dau peste niste angajati "cu chef de munca", care habar nu au sa vorbeasca, unii mai sunt si nesimtiti, cum am gasit eu azi in emag, probabil voi renunta fara drept de apel... Nu isi bate nimeni joc de mine pe banii mei... Asta spune clientul care va fugi de tine ca de draq... Si se duce la "vecinul" care stie sa vorbeasca... Vorba dulce mult aduce se aplica si este valabil foarte bine...
5 - Seriozitatea
daca i-ai spus omului ca maine ii livrezi produsul, pai maine sa fie... Nu conteaza cum o faci... Nu ai pe stoc ?? te duci si cumperi de la vecin, si iti onorezi comanda... Nu exista, "Stiti, am crezut ca avem, dar.. nu mai avem..."
6 - Implicarea, follow-up-ul
Cate dintre magazinele online suna un client la o saptamana sa zicem dupa ce a cumparat ceva sa il intrebe cum e , daca e multumit, etc??? Eu am fost sunat si "luat la intrebari" (nu de un e-shop) si vreau sa spun ca din acel moment m-au castigat total!
7 - Clientu nostru stapanu nostru
Afara, am cumparat ceva, haine, si dupa 3 zile m-am trezit ca de fapt nu imi place... As dori sa le schimb... Vreau sa spun ca m-ai aveau putin si ma tineau in puf vanzatoarele... Au schimbat tot, fara nici o problema si cu zambetul pe buze...
la noi, am luat la firma 5 monitoare lcd de la emag, si unul avea 2 pixeli morti, chiar pe mijloc... Urat rau... Am dori sa le schimbam... AAaa, stiti, nu schimbam decat de la 5 pixeli in sus.. dvs cu doi, nu puteti sa il schimbati... WTF??? Eu ti-am dat cateva bancnote de 100 RON rupte in doua ???
In fine.. ar mai fi multe de spus dar mai las si pe altii...![]()