Un proprietar de magazin online ce nu are un buget stabilit pentru SEO, Adwords, Analytics (opa, de ce sa dau bani aici? Ca doar stie toata lumea sa faca analiza? Eh, nu e chiar asa!), Facebook, FB Ads, Linkedin, YouTube etc. da de inteles ca nu are nici un plan de afaceri, ca nu are nici un plan de marketing.
Finalul va duce la esec.

Ideea "vreau si eu SEO" e al naibi de prost preluata. Poate fi facut in functie de buget, acesta fiind stabilit de client. Da, ca mai poate plusa din buzunar daca depaseste bugetul alocat in planul de marketing dar sa nu ai habar de un buget anume inseamna ca afacerea ta e facuta "la ochi".
Consider ca: am 1000 de euro si vreau sa stiu daca pot vinde produsul x intr-un numar mai mare decat comerciantul y este mult mai buna.
Majoritatea merg pe cererea: am magazinul oasedepeste.ro si vreau SEO.
Nu tu trebuie sa stii cel mai bine ce vrei sa vinzi?
Vrei sa iti spuna seo-istul?
Pentru asta angajezi oameni de marketing.
De exemplu: am tricouri pokemon. Vreau SEO si am un buget de 500 de euro. Se poate?
Raspuns: da, aveti o concurenta ce necesita o investitite de cel putin 500 euro lunar pe o perioada de 3-4 luni.
Si acum mai e si intrebarea aceea enervanta: si ce presupune aceasta suma?
Cea mai enervanta.
Clientul stabileste daca in a 4-a luna de la inceperea campaniei va mai fi in voga moda tricourilor pokemon si accepta seo.

Vrei sa vinzi telefoane Samsung S8?
Pregateste-ti SEO-ul de pe acum. Doar asa vei obtine un pret mic.

O alta problema la stabilirea preturilor pentru SEO.
Firma x care ofera seo daca nu are o retea interna de website-uri va cere un pret mare fata de firma y care are o retea interna.
De aceea preturile difera.
De aceea e bine sa ai un buget pe care il propui si astfel vei primi raspunsul la intrebarea: se poate sau nu...

Eu unul, de exemplu, cer preturi uriase pentru ca nu ma axez pe seo deci nu am o retea interna de website-uri. Folosesc doar pe publicatii unde un advertorial e si 500 de euro. Astfel fac branding dar si SEO.
Sunt multe persoane de aici care fac seo prin comentarii sau link-uri pe platforme gratuite. Normal ca vor avea preturi mici.