Vad niste pareri pe aici care ma fac sa ma intreb daca nu cumva am nimerit pe arenaweb.
Spunea cineva de "patrule cu torte", facand referire cel mai probabil la vestitul neighborhood watch. Ori in cazul cainilor nu se poate pune problema de asa ceva. Eu am mai zis: solutia simpla si ea consta in eutanasie asistata. E o cale legala, relativ ok, insa o alternativa mult mai buna decat sticla pisata sau otrava.
Revening la "neighborhood watch", iata ce spune un site dedicat acestui tip de comunitate:
Inca ceva de pe acelasi site:Emphasize that Watch groups are not vigilantes and should not assume the role of the police. Their duty is to ask neighbors to be alert, observant, and caring—and to report suspicious activity or crimes immediately to the police.
. Cu alte cuvinte, e o idee ce s-ar putea aplica pentru perioada Americii coloniale... adica pentru perioada 1565-1820.Sponsored by the National Sheriffs’ Association (NSA), Neighborhood Watch can trace its roots back to the days of colonial settlements, when night watchmen patrolled the streets
Sa nu fiu inteles gresit: Neighborhood Watch e o chestie extrem de buna in comunitatile unite, ori asta in Romania nu se poate intampla. Majoritatea isi vad de interesul propriu si ii doare undeva de binele celorlalti, asta ca sa nu mai amintim de transformarea pe care o au unii ratati cand se vad intr-o postura in care, in anumite conditii, pot folosi forta. Ah, si sa nu uit, exista abuzuri/greseli si la case mai mari (1, 2).
Si inca ceva: toate comunitatile si organizatiile de tip Neighborhood Watch respecta legea, indiferent ca se numesc Shomrim, Sencom Mitra Polri, Druzhina sau mai stiu eu cum. Din cate stiu, plantarea otravei/sticlei pisate pe domeniile publice se constituie infractiune si bine-ar fi sa fie pedepsita ca atare. Personal, i-as arunca in Bistrita pe toti cei care fac asta.
Oare nu mai bine s-ar trata cauza si abia mai apoi problema? De unde apar acesti caini? Multi sunt sterilizati, insa cu toate acestea, numarul lor creste. Cum? Sunt adusi din alte parti? App, ce ne facem cu pensionarii care cresc caini comunitari agresivi si ori de cate ori cainii sunt luati de hingheri ei se duc la centrele de ecarisaj si ii scot? Nu au si ei o parte din vina?
Putem sa dam vina pe comunim, pe spiritul civic, pe cine mai vreti voi. Realitatea e ca solutia mai usoara, totodata cea mai grobiana, e mai la indemana, desi solutii alternative mai civilitate si mai etice exista.
Din pacate, pana nu o sa schimbam mentalitatile astea de capsunar, Romania nu se va schimba prea mult. Putem noi sa avem pretentii sa traim ca-n Anglia sau ca mai stiu eu unde, dar atat timp cat avem aceleasi idei, Romania o sa ramana la stadiul de acum. Sau mai rau.