31st August 2011, 05:31
2 out of 2 members found this post helpful.
Nu am fost niciodata afiliat cu site-uri romanesti insa pot vorbi din experienta cu programele de afiliere din afara. In absolut toate cazurile siteurile straine au acel chargeback policy care le permite in cazul unor probleme legate de plata sa anuleze orice castig sau, in cazuri mai neplacute, sa retraga chiar si dupa cateva luni o parte din banii afiliatilor ai caror clienti au generat probleme de plata. Toate aceste conditii sunt precizate CLAR in TOS in caz contrar firmele fiind expuse la procese pe care au mari sanse sa le piarda indiferent de brandul pe care il reprezinta numele lor. Cum mica disputa referitoare la platile 2parale mi-a trezit putin interesul am aruncat o privire peste rubrica Termeni si Conditii. Citez: S.C. 2 PARALE AFILIERE S.R.L. plateste numai comisioanele aprobate si platite de catre advertiseri. Sumele afisate in contul fiecarui Afiliat sau Advertiser nu contin TVA.. Chiar daca la prima vedere impresia este ca aceasta regula se refera numai si numai la problemele de plati per client, de fapt regula acopera cu brio si problemele de plati venite din partea advertiserilor. Cand vrei sa devii afiliatul unui site si vezi ca este precizata o asemenea regula mi se pare o idee buna sa trimiti un mail la suportul site-ului si sa ceri lamuriri complete pentru a sti care sunt absolut toate riscurile, in caz contrar existand sansa sa pierzi niste bani si sa plangi in perna frustrat ca nu mai ai cu ce sa iti cumperi tigari. Personal am avut si chargeback de $800 in 24 ore dar asta nu a insemnat ca trebuia sa ii bazai pe cei ce detin sistemul de afiliere din moment ce a fost o problema izolata iar in continuare am facut impreuna bani. In afacerea asta toti pierd si toti castiga in acelasi timp.
Nici un sistem de afiliere nu este obligat sa plateasca pentru vanzarile ce nu au fost achitate daca acest lucru este prezentat in termeni si conditii. Chiar as dori sa vad cum cineva dintre cei care striga in cazul de fata "hotul" isi deschide un sistem de afiliere si da bani din buzunar chiar daca nu i-a revenit nici un leu. Prostiile gen "pai eu le aduc bani si ei sunt obligati sa ma plateasca orice ar fi" isi au locul in haznaua internetului de acum 10 ani. Daca vreun "afiliat profesionist" din afara cu experienta aude o astfel de discutie se cracaneaza de ras si zice "wtf is wrong with romanian people". Personal este pentru prima data cand vad o asemenea reactie. Genul asta de afacere nu functioneaza in ideea "ba eu va aduc trafic si bani iar voi sunteti niste nimicuri fara mine", din moment ce tu, detinator de site, ai nevoie de un sistem de afiliere ca sa iti monetizezi contentul si nu ai capacitatea de a elimina orice third party din ecuatie. Daca nu iti convine si crezi ca poti face o treaba mai buna decat sistemul de afiliere atunci urmezi calea reclamelor platite direct catre tine de catre cei interesati si nu mai ai nevoie de intermediari, sau pur si simplu iti vinzi propriile produse. Tepele oricum vor aparea odata si odata chiar daca faci si asta, doar ca atunci nu vei mai avea un intermediar pe care sa dai vina ca nu ti-ai primit banii.
Dupa cum ziceam mai sus orice afiliere inseamna ca atunci cand tu castigi bani si sistemul de afiliere castiga bani, iar cand sistemul de afiliere pierde bani si tu pierzi bani. Cei care au inventat aceasta regula acum 'nspe mii de ani au facut-o in ideea de a nu lasa niste portite care sa duca la gauri enorme in bugetul firmelor si dupa cum se poate verifica foarte usor este o regula generala aplicata la nivel international pentru ca functioneaza al dracului de bine.
Un sistem ca cel folosit de 2parale functioneaza astfel:
1. advertiserul intra in campanie
2. advertiserul nu poate plati suma integrala inainte de incheierea campaniei pentru ca nu are de unde sa stie cate vanzari vor fi generate. Castigurile nu se genereaza pe baza de click sau afisari ci pe baza de vanzari
3. intermediarul (2parale) da drumul la campanie
4. afiliatii participa la campanie
5. afiliatul genereaza vanzari
6. advertiserul plateste catre intermediar procentul aferent
7. intermediarul le plateste afiliatilor procentul din banii primiti de la advertiser
7.1 in cazul in care advertiserul nu efectueaza platile atunci se apeleaza la solutiile legale si platile catre afiliati sunt puse in asteptare pana la solutionarea problemei
7.2 in cazul in care advertiserul nu efectueaza platile atunci se apeleaza la solutiile legale si platile catre afiliati sunt efectuate din buzunarul intermediarului urmand ca acesta din urma sa isi recupereze banii de la advertiser pe cale legala.
Nu stiu daca 2parale a mai avut parte de asemenea probleme dar cred ca de bun simt ar fi sa se ia in calcul ca asemenea probleme sunt izolate dar inevitabile si toata lumea sa mearga mai departe atata timp cat insolvabilitatea platilor nu devine obisnuinta. Pana una alta ce scrie in termeni si conditii este sfant si trebuie luat ca litera de lege ca nu i-a facut nimeni pe romani stapani peste afacerile altora dar nu au avut destui neuroni ca la inregistrarea in program sa trimita un mail prin care sa ceara toate lamuririle necesare in privinta regulilor. Asta daca au si citit pagina cu termeni si conditii... 
Postul meu se refera la reactiile de pe internetul romanesc nu la cele din acest topic.
Ultima modificare făcută de 2fingers; 31st August 2011 la 06:00.