Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 14

Subiect: UX-ul unui blog

  1. #1
    Avatarul lui Alex Dumitru
    Alex Dumitru este deconectat Administrator
    Reputatie:
    62
    Data înscrierii
    20th April 2006
    Locaţie
    Pitesti / Bucuresti
    Vârstă
    36
    Posturi
    3.339
    Putere Rep
    62


    Implicit UX-ul unui blog

    Ma tot gandesc in ultimul timp la UX si ce ma intereseaza pe mine de la un blog. Nu discut aici despre siteuri in general pentru ca difera enorm structura, tipul de vizitatori si ce vrem de la ei.

    Ce ma intereseaza pe mine: Clickuri pe reclame, abonarea prin orice metoda ( RSS, email, Twitter, Facebook ), share-ul si vizitarea a cat mai multe pagini.

    Ordinea e cea pe care am specificat-o, asa ca incerc sa asez elementele in ordinea asta, desi am probleme cu abonarea de cele mai multe ori si nu reusesc sa-i conving sa se aboneze.

    Sa le luam pe rand:
    1. Reclamele - Sunt foarte importante si prefer un click pe reclama decat unul pe un link catre Twitter, Facebook, RSS sau alt link intern. Cred ca e si evident de ce. Am mai mult de castigat dintr-un click pe Adsense decat unul pe orice altceva.
    Incerc sa le plasez acolo unde vizitatorul cauta sa gaseasca ceva si anume la inceputul si sfarsitul articolelor.

    2. Butoanele de abonare - Ma intereseaza sa am cat mai multi abonati, pentru ca asta inseamna returning visitors si incerc sa respect standardele, dar sa le si plasez butoane in locurile unde s-ar uita cel mai des. Majoritatea baga butoane de abonare in sidebar, asa ca asta e primul lucru pe care il am in sidebar, dar rata de click e foarte mica.
    Am butoane de abonare si la sfarsitul articolelor, pentru ca e nevoie sa-i convingi sa se aboneze si cea mai buna motivatie cred ca poate fi calitatea postului.

    3. Share - Orice share pe Facebook, Twitter sau alta retea sociala inseamna trafic, asa ca le pun la indemana butoanele cele mai importante. Nu pun foarte multe butoane, pentru a nu-i deruta, dar le pun de multe ori. In general am butoane de share inainte si dupa post + un floater mic in stanga postului.

    4. Vizitarea altor pagini - Cu cat tii vizitatorul mai mult pe site, cresc sansele ca el sa revina pentru ca gaseste lucruri interesante si cresc sansele sa se aboneze, sa dea click pe o reclama sau sa share-uiasca postul.


    Pe de alta parte, structura postului e foarte importanta, dar e destul de greu sa vorbim despre asta. O sa ma rezum la imaginile din post, pentru ca sunt foarte importante. Am incercat 2 variante la posturile care au imagini multe: plasarea imaginilor una dupa alta sau plasarea unei singure imagini mari + thumbnail cu link catre o pagina din galerie pentru fiecare imagine. Fiecare metoda are avantajele si dezavantajele ei. Daca plasez toate pozele una dupa cealalta, scad sansele ca vizitatorul sa paraseasca siteul dupa un timp scurt, dar si cele ca el sa viziteze mai multe pagini. Daca plasez imaginile fiecare pe o pagina diferita, atunci o parte vor vizita mai multe pagini, iar altii vor iesi repede pentru ca probabil nu au de gand sa viziteze foarte multe pagini si li se pare incomod.


    Din experienta mea, sidebarul este invizibil pentru foarte multi useri si am facut cateva teste. Din pacate, nu am niste cifre exacte la indemana, dar pot sa garantez ca plasarea unui element la sfarsitul postului va genera cu 200-300% mai multe clickuri decat daca ar fi plasat in sidebar.

    Astept parerea voastra despre ce am scris mai sus si as vrea sa purtam o discutie serioasa pe tema asta pentru ca e foarte importanta. Majoritatea se chinuie doar cu SEO si generarea traficului din surse externe, dar e foarte important sa-l si pastram si sa crestem numarul de page views.

    P.S. Sper ca nu v-am plictisit, pentru ca am scris cam mult

  2. #2
    Avatarul lui Dragos Nicu
    Dragos Nicu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    42
    Data înscrierii
    20th January 2008
    Locaţie
    Sibiu, RO
    Posturi
    2.011
    Putere Rep
    42


    Implicit

    Ar merge incercata si treaba cu mesajul de abonare sub forma unui pop-up, o practica multe bloguri mari din afara, e o strategie buna pana la un anumit punct. (Si de asemenea folosita intr-un mod placut, altfel ar devenii enervanta situatia).
    Poti sa dai de mine usor, @contact.

  3. #3
    Avatarul lui vladgidea
    vladgidea este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    30
    Data înscrierii
    5th May 2009
    Locaţie
    Iasi
    Posturi
    189
    Putere Rep
    30


    Implicit

    Pai resursa mai buna decat uxbooth sa iti gasesti exact informatia care te intereseaza nu cred ca ai sa gasesti. Totusi daca dai share la ceva bun pe tema asta si eu sunt interesat. Presupun ca tot pentru site-uri de continut in .com cauti, nu?
    Ultima modificare făcută de vladgidea; 9th December 2010 la 04:31.
    Scriu advertoriale pe blog (detalii in acest thread) si vand link-uri (detalii aici).

  4. #4
    Avatarul lui zoso
    zoso este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    33
    Data înscrierii
    10th September 2007
    Locaţie
    brasov
    Vârstă
    45
    Posturi
    326
    Putere Rep
    33


    4 out of 4 members found this post helpful.

    Implicit

    Cred că două elemente sunt importante: aranjarea textului în pagină și aranjarea elementelor blogului.

    a. aranjarea textului în pagină
    la fiecare două secunde apare un blog nou. concurența e mare, google își schimbă algoritmii, cititorii au ajuns la un punct X. pe 75% din blogurile pe care ajung textul este aruncat cu lopata. nici un bold, nici un h2, nici un paragraf, nimic care să sară în ochi în text. cred că asta e primul impact. ce citesc eu aici? zeci de fraze puse una peste alta. ochii obosesc repede, atenția nu mai e ce era, în mod sigur găsesc informația asta și în altă parte. adio.
    nu (mai) e de ajuns să ai un text bun, el trebuie să fie și ușor de citit și analizat.

    b. aranjarea blogului
    am scris mai demult niște articole pe blog pe tema asta și greșelile expuse acolo încă persistă. oamenii insistă în continuare cu butoane de social sharing, cu 2-3-5 butoane de rss în pagină, cu popup-undere (care se pare că revin).
    ruperea textului cu un banner e iar o greșeală.

    una din greșelile des întâlnite e că îl lași să plece după ce a citit textul. eu dau în medie 3 clickuri pe alte articole când am terminat de citit un articol pe un blog nou. contează foarte mult ca related posts să fie bine făcute și, maximă atenție, contează să fie puse bine (h2, bold, număr comentarii, mai nou au aparut și thumburile).

    o altă greșeală e că meniul blogului nu e în limba în care e articolul. am făcut niște experiențe pe niște persoane de 40-50-60 de ani, contează al naibii de mult asta. iwiw.hu are 3% oameni din românia, maghiari de origine, care preferă să foloseasca acel site pentru că ale noastre sunt complicate și folosesc romengleza. bunica nu știe ce e aia "poke gigel" sau "related posts". pe un blog culinar am mărit numărul de pagini doar traducând "related posts" în "alte rețete asemănătoare".

    goana după abonați rss duce la agasarea cititorului. mizeria aia de wp-greetbox e inutilă (noroc că poate fi ștearsă definitiv). stai, nene, nici nu am citit titlul articolului și tu vrei să mă abonez? am deja 3.000 de abonamente, nu mai am nevoie de încă unul. stai să citim și mai vedem. zoso.ro avea 1.300 abonați în septembrie 2007. acum trece de 5.000. încercați să găsiți butoanele alea mari cu rss la mine pe blog.

    bara aia de social sharing la fel. e mișto, dar nu face decât să enerveze poporul.

    optimizarea pentru google e importantă. dar dacă faci asta și conținutul tău e ăsta, nu e de mirare că oamenii nu revin și nici nu reușești să îl vinzi sau să îl monetizezi.


  5. #5
    Avatarul lui Alex Dumitru
    Alex Dumitru este deconectat Administrator
    Reputatie:
    62
    Data înscrierii
    20th April 2006
    Locaţie
    Pitesti / Bucuresti
    Vârstă
    36
    Posturi
    3.339
    Putere Rep
    62


    Implicit

    Am vrut sa zic si aseara de aranjarea textului, dar am fost cam obosit. E foarte important sa structurezi textul, mai ales daca e mai lung de 200-300 cuvinte. Eu sunt de parere ca 200-300 cuvinte le poti structura doar in cateva paragrafe. Daca e mai mult, ar trebui folosite subtitluri sau alte elemente care sa-l faca sa para ordonat.

    Butoanele de RSS si mai ales email sunt plasate pentru ca nu oricine se pricepe sa le caute si incerc sa le plasez acolo unde le-ar vedea din greseala. Si am ajuns la concluzia ca cei care nu stiu unde sa le caute se vor abona prin email mai degraba, pentru ca probabil nu stiu ce e RSS si cum se foloseste.

    Eu am incercat si un popup gen lightbox, care nu deschide o fereastra noua, ci apare un bloc cu formularul de email si se intuneca restul paginii. Folosesc cookies care nu expira, deci apare o singura data, in caz ca nu stergi cookie-ul.

    Eu incerc sa-l fac sa nu plece dupa ce citeste, dar pe unele nise e aproape imposibil. De exemplu pe un site de tech am ~1.6 page views / visit si mai mult de atat nu am reusit sa scot niciodata. Daca iau engadget sau gizmodo ca o comparatie, stau bine, pentru ca ei au sub 1.1 page views / visit.

    E o mare prostie sa lasi meniul blogului in alta limba din multe puncte de vedere, inclusiv SEO. Nu pare deloc pro, iar daca ti-ai facut un blog in romana inseamna ca te adresezi unor oameni care nu stiu sau nu vor sa citeasca in engleza, asa ca da-le ce vor.

    Am incercat si bari de social fara nici un succes. Nu am sesizat aproape nici o crestere a activitatii pe social, deci nu-si justifica prezenta, mai ales ca e destul de intruziva si deranjeaza cititorul. Asta in caz ca te referi la cele wide, care raman lipite de partea de jos sau sus. Cea mica din stanga ( sharebar ) mi s-a parut foarte folositoare si creste numarul de share, like, RT destul de mult.

  6. #6
    Avatarul lui Cristina Andrei
    Cristina Andrei este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    37
    Data înscrierii
    11th April 2008
    Locaţie
    Bucharest
    Vârstă
    44
    Posturi
    337
    Putere Rep
    37


    2 out of 2 members found this post helpful.

    Implicit

    @Alex Dumitru: Poate gresesc eu, insa mi se pare ca principalele scopuri (click pe reclame si abonare la blog) se bat cap in cap, pentru ca, daca da click pe reclama, vizitatorul iti va parasi blogul si nu vei avea timp sa il transformi intr-un utilizator loial.

    Un alt motiv impotriva AdSense-ului: nu inspira senzatia de continut premium. Iti trebuie calitate pentru a iti convinge vizitatorii sa se aboneze si sa revina, daca scopul dau este un click pe AdSense in loc sa iti citeasca acel continut... mai greu cu abonarea.

    Incerc sa le plasez acolo unde vizitatorul cauta sa gaseasca ceva si anume la inceputul si sfarsitul articolelor.
    Pentru mine, ca utilizator, acest lucru este foarte enervant. Nu generalizez, ma refer strict la mine. Daca incerc sa gasesc ceva, la inceputul articolului incerc sa gasesc informatia , iar la sfarsitul lui incerc sa gasesc si mai multa informatie utila (articole asemanatoare, o categorie care sa includa articole pe subiect etc.). Nu dau click niciodata pe ceva ce ma impiedica sa imi realizez scopul.

    Am ajuns si la numarul de pagini accesate pe vizita. Daca ma convingi prin articol ca imi oferi ceva util, voi vrea sa stiu mai multe, insa poate nu am rabdare sa iti scotocesc pe blog. Vreau, imediat sub articol, cateva link-uri cu informatie asemanatoare. Vreau sa stiu in ce categorie se incadreaza acel articol, pentru ca poate ai tratat ceva ce ma intereseaza deja in profunzime. Si asa ma tii mult timp pe blog, iar apoi ma si abonez, ca sa nu pierd nimic pe viitor.

    @Zoso: M-ai convins cu WP Greet Box, nu o sa mai folosesc. Intai continutul, apoi call-to-action, pe principiul reciprocitatii (informatie utila -> abonare la acea informatie).

  7. #7
    Avatarul lui Iulian
    Iulian este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    35
    Data înscrierii
    30th January 2008
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    552
    Putere Rep
    35


    Implicit

    neaparat un spatiu mare si vizibil pentru abonare la rss, twitter etc..
    Exemplu bun : Smashing Magazine
    Exemplu prost ( mai putin bun ) : TechCrunch
    “Stop Doubting Yourself, Work Hard and Make It Happen”
    Imi place sa conduc si sa gasesc cele mai bune distante rutiere.

  8. #8
    Avatarul lui zoso
    zoso este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    33
    Data înscrierii
    10th September 2007
    Locaţie
    brasov
    Vârstă
    45
    Posturi
    326
    Putere Rep
    33


    Implicit

    Cristina, ma bucur. Daca te mai conving sa strangi un pic randurile de text si sa formatezi mai ordonat ce scrii inseamna ca ziua de azi n-a fost pierdută in zadar.

  9. #9
    Avatarul lui Cristina Andrei
    Cristina Andrei este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    37
    Data înscrierii
    11th April 2008
    Locaţie
    Bucharest
    Vârstă
    44
    Posturi
    337
    Putere Rep
    37


    Implicit

    Pentru asa ceva ar trebui sa il bat la cap pe Alex Negrea, el mi-a aranjat treburi prin Thesis. Insa credeam ca spatiul in plus e un lucru bun, nu ca deranjeaza. La ce te referi cu "formatarea mai ordonata"?

  10. #10
    Avatarul lui zoso
    zoso este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    33
    Data înscrierii
    10th September 2007
    Locaţie
    brasov
    Vârstă
    45
    Posturi
    326
    Putere Rep
    33


    Implicit

    să nu confundăm spațiul dintre fraze (uneori numit paragraf) cu spațiul dintre rânduri.
    uite ce vreau să spun cu formatare mai ordontată.

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

  1. Metode de monetizare a unui site/blog
    De Vali D în forumul Utile
    Răspunsuri: 42
    Ultimul Post: 12th September 2012, 10:19
  2. nume-blog.domeniu.com sau nume-blog.blogspot.com
    De jeremy în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 9
    Ultimul Post: 20th November 2007, 22:27
  3. example.com/blog -> example.com/blog.html
    De psycho în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 1
    Ultimul Post: 25th October 2007, 09:07
  4. Promovarea unui blog medical in limba engleza
    De Psyche în forumul Studii de caz
    Răspunsuri: 3
    Ultimul Post: 21st February 2007, 15:09
  5. Rugaciunea unui SEO...
    De Ben Boingeanu în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 6
    Ultimul Post: 9th August 2005, 10:17

Permisiuni postare

  • Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •