9th December 2010, 09:02
#4
4 out of 4 members found this post helpful.
Cred că două elemente sunt importante: aranjarea textului în pagină și aranjarea elementelor blogului.
a. aranjarea textului în pagină
la fiecare două secunde apare un blog nou. concurența e mare, google își schimbă algoritmii, cititorii au ajuns la un punct X. pe 75% din blogurile pe care ajung textul este aruncat cu lopata. nici un bold, nici un h2, nici un paragraf, nimic care să sară în ochi în text. cred că asta e primul impact. ce citesc eu aici? zeci de fraze puse una peste alta. ochii obosesc repede, atenția nu mai e ce era, în mod sigur găsesc informația asta și în altă parte. adio.
nu (mai) e de ajuns să ai un text bun, el trebuie să fie și ușor de citit și analizat.
b. aranjarea blogului
am scris mai demult niște articole pe blog pe tema asta și greșelile expuse acolo încă persistă. oamenii insistă în continuare cu butoane de social sharing, cu 2-3-5 butoane de rss în pagină, cu popup-undere (care se pare că revin).
ruperea textului cu un banner e iar o greșeală.
una din greșelile des întâlnite e că îl lași să plece după ce a citit textul. eu dau în medie 3 clickuri pe alte articole când am terminat de citit un articol pe un blog nou. contează foarte mult ca related posts să fie bine făcute și, maximă atenție, contează să fie puse bine (h2, bold, număr comentarii, mai nou au aparut și thumburile).
o altă greșeală e că meniul blogului nu e în limba în care e articolul. am făcut niște experiențe pe niște persoane de 40-50-60 de ani, contează al naibii de mult asta. iwiw.hu are 3% oameni din românia, maghiari de origine, care preferă să foloseasca acel site pentru că ale noastre sunt complicate și folosesc romengleza. bunica nu știe ce e aia "poke gigel" sau "related posts". pe un blog culinar am mărit numărul de pagini doar traducând "related posts" în "alte rețete asemănătoare".
goana după abonați rss duce la agasarea cititorului. mizeria aia de wp-greetbox e inutilă (noroc că poate fi ștearsă definitiv). stai, nene, nici nu am citit titlul articolului și tu vrei să mă abonez? am deja 3.000 de abonamente, nu mai am nevoie de încă unul. stai să citim și mai vedem. zoso.ro avea 1.300 abonați în septembrie 2007. acum trece de 5.000. încercați să găsiți butoanele alea mari cu rss la mine pe blog.
bara aia de social sharing la fel. e mișto, dar nu face decât să enerveze poporul.
optimizarea pentru google e importantă. dar dacă faci asta și conținutul tău e ăsta, nu e de mirare că oamenii nu revin și nici nu reușești să îl vinzi sau să îl monetizezi.
9th December 2010, 13:29
#6
2 out of 2 members found this post helpful.
@Alex Dumitru: Poate gresesc eu, insa mi se pare ca principalele scopuri (click pe reclame si abonare la blog) se bat cap in cap, pentru ca, daca da click pe reclama, vizitatorul iti va parasi blogul si nu vei avea timp sa il transformi intr-un utilizator loial.
Un alt motiv impotriva AdSense-ului: nu inspira senzatia de continut premium. Iti trebuie calitate pentru a iti convinge vizitatorii sa se aboneze si sa revina, daca scopul dau este un click pe AdSense in loc sa iti citeasca acel continut... mai greu cu abonarea.
Incerc sa le plasez acolo unde vizitatorul cauta sa gaseasca ceva si anume la inceputul si sfarsitul articolelor.
Pentru mine, ca utilizator, acest lucru este foarte enervant. Nu generalizez, ma refer strict la mine. Daca incerc sa gasesc ceva, la inceputul articolului incerc sa gasesc informatia
, iar la sfarsitul lui incerc sa gasesc si mai multa informatie utila (articole asemanatoare, o categorie care sa includa articole pe subiect etc.). Nu dau click niciodata pe ceva ce ma impiedica sa imi realizez scopul.
Am ajuns si la numarul de pagini accesate pe vizita. Daca ma convingi prin articol ca imi oferi ceva util, voi vrea sa stiu mai multe, insa poate nu am rabdare sa iti scotocesc pe blog. Vreau, imediat sub articol, cateva link-uri cu informatie asemanatoare. Vreau sa stiu in ce categorie se incadreaza acel articol, pentru ca poate ai tratat ceva ce ma intereseaza deja in profunzime. Si asa ma tii mult timp pe blog, iar apoi ma si abonez, ca sa nu pierd nimic pe viitor. 
@Zoso: M-ai convins cu WP Greet Box, nu o sa mai folosesc.
Intai continutul, apoi call-to-action, pe principiul reciprocitatii (informatie utila -> abonare la acea informatie).