Destul de extrem punct de vedere, si amuzant. Numai ca aici e o chestiune care poate sa treaca dincolo de ceea ce vrea Google. As vrea sa nu intru in zona teoriei conspiratiei, ci sa ne bazam pe ceea ce stim deja, si putem proiecta in viitor.
Logic, vor impinge mereu pe cat posibil in fata produsul lor Adwords, insa problema fundamentala este ca si acesta este bazat pe search. Adwords este doar o forma de monetizare pentru puternica masina de search. Si le este din ce in ce in ce mai greu sa mentina calitatea si relevanta indexului, fara a sacrifica din rezultatele chiar relevante care accidental "seamana" cu jocul unor spammeri.
De aici sunt doua iesiri, cum spuneam: Fie vor schimba complet regula jocului, fie nu vor face fata si vor iesi din business. Ambele inseamna acelasi lucru, in acea zi va trebui sa invatam un nou seo, complet diferit (poate, "cum sa fii listat si sa platesti cat mai putin pentru asta") sau sa ne apucam de altceva.
In punctul asta, reactia nu ar trebui sa fie de descurajare, ci de trezire la realitate si de a lua deciziile corecte, pentru viitor. A trai din seo, nu e tocmai simplu, sper ca incepatorii sa nu-si faca iluzii in aceasta directie. Sigur ca este bine sa visam, asa se creeaza marile realizari, dar merita sa fim si cu picioarele pe pamant si sa avem si alti asi in maneca.
Personal am trecut prin 2 astfel de etape de prabusire; prima data cand a aparut G si a eliminat procesul de reverse engineering inpage prin care se facea seo pentru Altavista sau Webcrawler; a doua oara cand a inceput sa implementeze algoritmii utilizati astazi pentru a elimina MFA-urile, siturile cu trust scazut sau care fac/arata a webspam. De fiecare data am pierdut complet afacerea, pentru ca tehnicile folosite nu mai dadeau rezultate in noul context. Si a trebuit sa renunt la seo asa cum il stiam, si pe urma sa-l reinvat in urmatorii ani.
Prin urmare stiu ce inseamna un astfel de moment; si mi-as dori ca experienta mea sa nu fie repetata, pe cat posibil, si de altii. Tocmai discutam astazi cu o persoana din state, cu un succes clar pana nu demult, careia ultimele Panda si Penguin i-au inchis practic business-ul web. A dat toti oamenii afara si a pus lacatul. Putem evita asta, cu putina constientizare si pregatire. Si nu e cazul sa ne demoralizam inainte - dar stiu ca teama de necunoscut si nesiguranta sunt greu de dus pe picioare, iar a trai din traficul organic si seo, mie nu imi prea seamana a siguranta in general.
Partea buna este ca exista si alte cai de a face bani, clasice dar uneori mai sigure, trebuiesc doar cautate.

Răspunde cu citat