Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 17

Subiect: Monopol in SERPs

Mircea Budean este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    8th January 2007
    Locaţie
    Timisoara
    Posturi
    262
    Putere Rep
    34

Implicit Monopol in SERPs

Salut,

Vin azi cu o intrebare la voi si sper sa ma puteti ajuta si pe mine sa o intaleg mai bine.

Conform codului de etica seo este OK sa ai doi clienti concurenti atat timp cat acestia sunt tratati in mod egal si sunt instiintati.

OK. Clientii sunt instiintati si sunt de acord sa mearga mai departe. Aici intervine problema de monopol. Daca acesti clienti sunt mai multi de 2 si ajung sa detina primele pozitii in Google poate fi considerat monopol ? (sunt excluse din start link-uri in bucla sau orice alte metode de SEO neconforme cu codul de etica)

Deci intrebarile mele sunt?

1. Este consideart monopol detinerea pozitiilor fruntase de mai multe site-uri care au acelasi prestator de servicii SEO?

2. Stiu ca exista posibilitate de a reclama la Google situatii de monopol in SERPs. Unde se afla acest formular sau cum pot sa aflu mai multe detalii despre cum pot reclama situatii de monopol ?

Nosfer este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    7th July 2008
    Locaţie
    Sibiu
    Vârstă
    37
    Posturi
    1.196
    Putere Rep
    34

Implicit

Cred ca decat sa duci 5 clienti in top10 pentru un anumit cuvant cheie mai bine consulti ofertele mai bine iti licitezi serviciile si ramai doar cu highest bidder pe care o sa-l duci cat mai sus posibil nu stiu sigur daca poti reclama situatii de monopol in serps dar e posibil ca o alta companie care stie cate ceva despre seo sa-ti verifice linkurile, sa-si dea seama ca au fost construite oarecum la fel si sa inceapa sa reporteze paginile respective ca si spam.

In felul asta ar fi posibil sa ajunga in fata tuturor clientilor care au fost optimizati de o anumita firma in acelasi mod pe aceleasi cuvinte cheie.

Toto este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    46
    Data înscrierii
    14th June 2005
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    1.905
    Putere Rep
    46

Implicit

Nu, nu este considerat monopol, pentru ca pana la urma nu SEO-istul este cel care controleaza 100% rezultatele... El poate pierde oricand locurile fruntase din mai multe motive din care enumerez:
    - o schimbare de algoritm (vezi schimbarile recente)
    - un site concurent cu un seo mai bun
    - un site concurent cu buget mai mare
    etc...

Nu cred ca poate fi vorba de monopol in serps...

Nic
    Nic este deconectat Super Moderator
    Reputatie:
    51
    Data înscrierii
    14th May 2007
    Posturi
    987
    Putere Rep
    51

Implicit

Nu am auzit niciodata de penalizari legate de monopol in serp.

Dupa parerea mea, genul asta de monopol ar trebui sa il faci numai daca ajungi numarul 1, cuvantul cheie e foarte profitabil (dpdv trafic sau revenue) si ai vrea sa beneficiezi si de traficul care se duce la nr 2, 3, 4... etc..

De ex, decat sa ocupi pozitiile 3,4,5 cu 3 siteuri diferite, e mult mai bine sa ocupi pozitia 1 cu un singur site.

Distributia clickurilor in serp, conform unui studiu facut de cei de la universitatea cornell (considerat destul de reliable)

Numarul 1 - 58.36%
    Numarul 2 - 13.45%
    Numarul 3 - 9.82%
    Numarul 4 - 4.00%
    Numarul 5 - 4.73%
    Numarul 6 - 3.27%
    Numarul 7 - 0.36%
    Numarul 8 - 2.91%
    Numarul 9 - 1.45%
    Numarul 10 - 2.55%

Dupa ce ajungi numarul 1, poti sa obtii imediat si pozitia numarul 2 fie folosind double indexing (cu doua pagini ale aceluiasi site) fie folosind site links, si acaparezi deja marea majoritate a traficului pentru keywordul respectiv.

Dupa aia, daca vrei mai mult trafic, poti sa incepi sa rankezi si cu alt site.

Oricum asta considerand ca tu detii siteurile pentru care rankezi, si optimizezi pentru tine. Daca optimizezi pentru clienti, deja nici nu cred ca poate fi vorba de monopol, avand in vedere ca siteurile sunt detinute de persoane/ companii diferite.

Pentru cuvintele foarte profitabile, oricum cred ca google verifica manual top serps pentru a evita situatii gen monopol. De ex, la cautarea credit cards, nu apar in top serps visa.com, master card, maestro, american express... etc... ci doar siteuri care fac comparatii intre ele. (Pentru a se evita situatii gen monopol)

Tudi este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    36
    Data înscrierii
    30th December 2007
    Locaţie
    Cluj-Napoca
    Vârstă
    39
    Posturi
    1.581
    Putere Rep
    36

Implicit

In SEO nu stiu daca se poate vorbi de asa ceva, tocmai pentru ca nu intotdeauna ai control asupra SERPs-urilor, cum zicea Toto. Dar la SEM e alta poveste.

Chiar la unul dintre clientii mei avem o problema similara, unde un competitor mai mare si mai bogat isi face reclama pe AdWords pe keyword-uri cu numele companiei noastre. Ca si cum Nike si-ar face reclama pe keywordul "Adidas". Cred ca in cazuri de genul asta se poate vorbi de o mica incercare de monopolizare, plus ca este concurenta neloiala (insa nu stiu exact ce implicatii legale aduce asta).

P.S. Nic, din cate stiu sunt filtre in algoritmul de afisare a SEPRs care nu te lasa sa ai mai mult de 2 rezultate la un singur query. Restul intra la "ommited results". Caut si revin.

Cristi U este deconectat Super Moderator
    Reputatie:
    51
    Data înscrierii
    26th January 2008
    Locaţie
    Oradea
    Vârstă
    36
    Posturi
    3.172
    Putere Rep
    51

Implicit

Mersi nic pt topul acela. Chiar cautam o data asa ceva pentru ca banuiam ca 10 posibil sa aduca chiar mai multe click-uri decat alte pozitii. Stie cineva un procent asemanator pentru prima pozitie de pe pagina 2, in comparatie cu primele 10 pozitii ?
    Mai dau cate-un sfat juridic aici, uneori chiar despre online. Nu-l rata! :) Vezi și sfaturi de nutritie.

Nic
    Nic este deconectat Super Moderator
    Reputatie:
    51
    Data înscrierii
    14th May 2007
    Posturi
    987
    Putere Rep
    51

Implicit

Citat Postat în original de Tudi Vezi Post

P.S. Nic, din cate stiu sunt filtre in algoritmul de afisare a SEPRs care nu te lasa sa ai mai mult de 2 rezultate la un singur query. Restul intra la "ommited results". Caut si revin.
    Da, oricum eu ziceam ca dupa primele doua pozitii poti sa rankezi cu un alt site nu cu acelasi.

Cea mai clara dominatie cu un singur domeniu pentru keyword vazut de mine e urmatorul

keyword "sat" (un fel de bacalaureat la americani )

collegeboard.com rankeaza numarul 1 , apoi au site links dupa ei (ocupa spatiu ocupat de pozitia 2 in mod normal) apoi o alta pagina a lor ocupa pozitia 3 apoi urmeaza wikipedia pe 4, iar apoi collegeboard.org care de fapt e un redirect catre collegeboard.com pe 5.

Deci din primele 5 pozitii, 4 sunt ale lor (pe acelasi domeniu) Dupa aia mai ocupa si urmatoarele pozitii cu diferite subdomenii - de inteles asta.

Collegeboard.com fiind administratorul oficial al testului sat.
    Ultima modificare făcută de Nic; 19th February 2009 la 19:27.

Mircea Budean este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    8th January 2007
    Locaţie
    Timisoara
    Posturi
    262
    Putere Rep
    34

Implicit

Multumesc pentru raspunsuri. Chiar n-am stiut de situatia pentru cuvantul "sat". Mai mult, este pentru prima data cand vad un URL redirectionat aparand in prima pagina, exceptand situatiile in care redirectionarea este facuta de curand.

Totusi nu mai stiu unde am citit odata ceva de "economic issues" unde se spunea ca in cazul in care o firma are mai multe site-uri care detin in mod constant primele pozitii pe o anumita nisa, atunci se poate face o reclamatie la Google pentru monopol, daca exista dovezile care demonstreaza ca toate site-urile apartin aceleiasi firme. Si asta era in perioada in care Google a decis ca un site sa nu poata sa aiba mai mult de doua URL-uri in primele 10 rezultate (exceptand site links)...

w3bmaster este deconectat Banned
    Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    3rd June 2005
    Locaţie
    Buzau/Bucuresti
    Vârstă
    40
    Posturi
    409
    Putere Rep
    0

Implicit

Nu vad nimic wrong si neetic daca ai 5 situri in top 10 de ex de ce ar trebui sa fie interzis ....
    Ultima modificare făcută de w3bmaster; 20th February 2009 la 01:42.

Tudi este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    36
    Data înscrierii
    30th December 2007
    Locaţie
    Cluj-Napoca
    Vârstă
    39
    Posturi
    1.581
    Putere Rep
    36

Implicit

keyword "sat" (un fel de bacalaureat la americani )

collegeboard.com rankeaza numarul 1 , apoi au site links dupa ei (ocupa spatiu ocupat de pozitia 2 in mod normal) apoi o alta pagina a lor ocupa pozitia 3 apoi urmeaza wikipedia pe 4, iar apoi collegeboard.org care de fapt e un redirect catre collegeboard.com pe 5.

Deci din primele 5 pozitii, 4 sunt ale lor (pe acelasi domeniu) Dupa aia mai ocupa si urmatoarele pozitii cu diferite subdomenii - de inteles asta.

Collegeboard.com fiind administratorul oficial al testului sat.
    Nice, fain exemplul. Dupa statisticile tale, lor le vine cam 80% din traficul de pe keywordul SAT atunci ^^

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. serps - hosting
    De anntidot în forumul Google
    Răspunsuri: 1
    Ultimul Post: 3rd January 2010, 08:19
  2. Schimbari SERPs
    De Nosfer în forumul Google
    Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 23rd August 2008, 05:04
  3. Serps
    De gold21c în forumul Google
    Răspunsuri: 10