Am vrut sa fac recent un mic articol despre "istoria SEO-ului" si cautand informatii despre cum se facea meseria asta cand eu sugeam degetul mi-am dat cu adevarat seama cat de organic e domeniul optimizarii web. Dar trecutul e trecut, sunt curios ce credeti voi despre viitorul optimizarii. Ce va conta, la ce se va renunta din algoritmi, cum ne vom adapta noi ca SEOi?
Personal cred ca se va pune accent pe urmatoarele:
- Browsing data (cat sta un user pe o pagina, cat de frecvent e accesata o pagina de pe un site, ce link-uri sunt mai clickaite, etc)
- Natural links (deja exista o gramada de flag-uri care delimiteaza optimizarea fortata de natural linking - nu intotdeauna are dreptate motorul, dar cred ca se vor perfectiona flag-urile si algoritmii respectivi in viitor, in favoarea natural link building-ului)
- Content-ul va ramane king pentru ca pe useri ii intereseaza content-ul, nu titlul paginii, nu cate linkuri are pagina si nici ce ai prin meta-uri. Iar motoarele traiesc de pe carca userilor.
- Armonia keyword-urilor pe pagina (adica sa nu ai in titlu "masini" continutul sa fie optimizat pe "palete ping-pong" si sa ai IBL cu anchor "furculite plastic" pe aceeasi pagina)
La ce se va renunta, sau caror factori le va scadea importanta:
- 2-way Link exchange (il urasc si cred ca Google la fel)
- Link building cu directoare (se abuzeaza deja de ele)
- Majoritatea metodelor blackhat (parca nici nu mai merita sa incerci sa fii mai destept ca Google, Yahoo sau alti mamuti de genul. Dezavantajele sunt mai mari ca avantajele)
- Densitatea keyword-ului pe pagina (numai eu stiu cate articole la limita spam-ului am scris pentru clienti care imi cereau densitati astronomice - nu cred ca motoarelor le convine; in plus promoveaza continutul inutil)
Asa vad eu SEO-ul peste 5 ani. Voi?