Salut baieti ! Sunt nou aici, si doresc sa raman.
Am si eu o mare dilema, m-am angajat de curand la o firma mare care detine mai multe siteuri de e-commerce in Romania.
La unul din proiectele lor, acestia au facut ceva ce n-am mai vazut/auzit. Si-au copiat siteul pe un alt domeniu, si il folosesc in alte channeluri de marketing, cu alte preturi, etc. Dar primul site este cel oficial.
Problema este ca au duplicat continutul siteului oficial, si acele channeluri de marketing folosesc si ele tot continutul de pe siteul duplicat, etc. => acelasi continut peste tot.
Ca sa fiu inteles, o sa o spun altfel.
Pasul 1: Avem domeniu1.ro cel principal, businessul de baza. Duplicam totul pe domeniu2.ro ( cod, design, content, produse, tot tot sa zicem 95% ). Adica are alt logo, alta culoare, etc...
Pasul 2: Acum facem content syndication si pe alte siteuri ( abc.ro xyz,ro ), cu linkuri spre domeniu2.ro
Baietii stia nu folosesc nici rel canonical nici 301 nici noindex pe domeniu2.ro, deci intra clar in concurenta, titlurile, metaurile, totul fiind IDENTIC, cu domeniu1.ro
Acuma ce nu inteleg eu este asta ...
Daca iau un produs random de pe siteul de baza, domeniu1.ro si caut un produs in google, acesta se afla sa zicem pe pagina 3. E acolo, e ok, mai fac SEO si linkbuilding si sa zicem ca-l ridic.
Problema este cand caut o bucata din continutul paginii, intre ghilimele. Daca fac asta, imi apare in search doar domeniu2.ro, si eventual alte siteuri pe care s-a facut content syndication. Dar nu apare niciodata domeniu1.ro.
Acuma programatorul mi-a spus ca blahblah, ca Google nu indexeaza tot continutu, ca blahblahblah, dar un lucru e clar pentru noi astia din SEO. Continut duplicat = bad idea ( pe care ei deja il iau pe un singur site in prostie, acum il mai pun si pe alte domenii ).
Si sincer, nu am patiti niciodata sa scriu ceva pe un site, sa caut intre ghilimele bucata originala de content in Google si sa nu-mi apara siteul respectiv cel putin in prima pagina. Dar in 99% din cazuri, este singurul rezultat.
Am cateva teorii in cap.
1. Google este confuz, sunt prea multe pagini identice cu URLuri diferite concurant pentru acelasi continut.
2. Google crede ca se face o migrare de domeniu, de la domeniu1.ro la domeniu2.ro, aceste siteuri fiind si pe acelasi cont analytics.
3. Google nu indexase inca toate produsele din domeniu1.ro, dar cand a aparut domeniu2.ro si baietii au facut promo si linkuri spre el, l-a indexat, creand o confuzie de date in care a aparut continutul.
Solutiile mele ar fi:
1. Logic, stergeti domeniu2.ro complet. Sa nu existe. Promovati naibii domeniu1.ro, ca de acolo vin banii.
2. Deindex total la domeniu2.ro, ca oricum acolo ideea este sa vina trafic din promo, nu din search engine.
3. Rel=canonical din domeniu2.ro spre domeniu1.ro. Stiu ca nu e neaparat recomandat, dar Google a anuntat clar ca este o solutie in astfel de situatii.
301 iese din calcul, mi-a fost recomandat pe forumul de la webmasters, dar ala nu a inteles ideea. Sunt alte preturi, e alta treaba, nu merge cu redirect.
Ideea este ca acesti noi colegi ai mei cred ca eu cam mananc dudu cand le spun serios ca este o problema si va afecteaza in motoarele de cautare. Nu stiu cum sa-i abordez, si programatorul mi-ar spune "E prea mult acuma de lucru sa facem rel canonical sau sa pun robots.txt ( care nu exista pe niciun site de-al lor ) si nu cred ca timpul investit merita."
Pareri, idei, sugestii ?
Va rog mult sa acordati atentie in special partii scrise in italic, acolo este dilema mea. De ce apar celelalte siteuri in search, daca domeniu1.ro a fost dintotdeauna primul. El are continutul original. Si de ce apare in schimb pentru keywordurile din titlu ? Credeti ca ii va scadea rankul ?

Răspunde cu citat