Salutare.
În momentul ăsta folosesc site-ul BNR pentru afişarea cursului valutar pe site-ul meu. BNR pune la dispoziţie un fişier în format xml cu rata de schimb, conversia "monedă" -> Ron.
Ce nu înţeleg eu acum este următorul lucru.
Mă uitam pe alte site-uri şi văd că majoritatea fac ce fac şi eu. Adică iau cursul de pe bnr şi-l afişează pe site-ul lor. Dar alţii, afişează preţul la care moneda poate fi vândută sau cumpărată. Ori, mie, site-ul bnr nu mi-a pus la dispoziţie treaba asta. Mi-a dat doar una din ele, adică cu cât poate fi cumpărată moneda, nu ? Fişierul, al cărui conţinut îl extrag, este aici: http://www.bnr.ro/nbrfxrates.xml
Întrebările mele:
1. Eu ce pun pe site ? Ce găsesc în fişierul xml de mai sus sau treaba aia cu vânzare - cumpărare ?
2. Dacă pun cu vânzare - cumpărare, de unde iau statistica asta ?
3. Coincidenţa face că, acum nu foarte mult timp, mă duc cu un prieten să schimbe nişte bani la exchange pe moşilor, iar el căuta cel mai mare preţ. Adică să schimbe din lei în lire şi să ia bani cât mai mulţi. Eu i-am zis că dacă comisionul este 0, iar sursa de conversie este BNR, atunci toate exchange-urile care au comision 0 trebuie să aibă acelaşi preţ pe Liră. Ne-am plimbat ce ne-am plimbat, am văzut exchange-uri diferite, cu comision 0, şi cu preturi diferite. Ce să înţeleg de aici, că conversia au făcut-o diferit, care de unde a vrut ?
Întreb pentru că dacă pe site-ul meu pun treaba aia cu vânzare - cumpărare, păi, la fel ca în cazul de mai sus explicat, am şanse mari ca nimic sa nu coincidă. Adică sursa mea se vrea a fi cea mai serioasă. Şi care să fie aia, alta decât BNR ?
Deci omu se uită pe site-ul meu, vede un preţ pe monedă, se duce la exchange şi vede alte preturi.
Pe bune, nu înţeleg.
Mă lămuriţi puţin că sunt în ceaţă şi nici n-am prea avut de-a face cu exchange-urile ?![]()