Nu e legat de SEO, de unde si postul in bar/lobby.
Cer parerea membrilor legat de o chestiune la care ma gandesc de ceva vreme, si nu m-am putut decide cum/daca sa o abordez. E destul de tricky.
Lucrez de ceva timp la o serie de carti, dintre care unele vor fi publicate in luna Aprilie, prin intermediul carora ma voi lansa in mod public ca si scriitor. Domeniile mele principale sunt antreprenoriatul (inclusiv marketingul) si dezvoltarea personala. Dar intrebarea nu este din aceste zone, in care nu am nelamuriri, ci despre o zona secundara pentru mine, si anume sanatate.
In trecut am avut diverse probleme de sanatate, ca multi altii (hipertensiune arteriala, diabet). M-am documentat mult in zona asta, din interes evident personal. Era o chestiune ce trebuia neaparat si definitiv rezolvata.
Am pus astfel la punct o metoda bazata pe nutritie (pur si simplu alimentatie sanatoasa, dar cu multe detalii foarte bine puse la punct) si alte cateva chestiuni sumare legate de lifestyle, care rezolva diabetul de tip 2. E important de retinut ca nu am testat inca metoda pe un esantion de 1000 subiecti. Functioneaza pentru mine, si sunt convins ca ar functiona si pentru altii, pentru ca multe din componente sunt recomandate si de medici in acest scop, si/sau nutritionisti, doar ca eu am lucrat putin mai in detaliu (de obicei sfaturile primite de la medici se rezuma la cateva chestii de baza). Prima data am aplicat metoda acum vreo 3-4 ani, cu mare succes. Mai recent, problemele mele au recidivat (din motive pe care le cunosc prea bine), si din nou am rezolvat problema, re-aplicand metoda respectiva. Concomitent se rezolva si problemele legate de tensiunea arteriala, atunci cand sunt generate in trio-ul hipertensiune/obezitate/diabet zaharat tip 2, sau stadiul incipient de toleranta redusa la glucoza.
Intrebarea este: Ar trebui sa fac publica aceasta metoda? Sau nu?
Intentia mea este doar de a impartasi mai departe ceva ce ar putea ajuta alti oameni. Mi se pare doar ca ar fi pacat sa zaca in computer, cand cineva ar putea beneficia de metoda. Nu intentionez insa sa devin o somitate in domeniu (ar fi si cam dificil). Nu ma intereseaza banii.
Am primit cereri online de la diverse persoane, sa le trimit metoda, si n-am mai ajuns sa termin cartea - desi scriu repede - pentru ca mi se pare extrem de delicat sa publici asa ceva fara sa fii recunoscut ca autoritate in acest domeniu. M-am blocat la chestiunea de principiu.
Ultima idee fugara, ar fi sa o public dar nu ca o metoda testata, ci doar ca pe un soi de jurnal care atesta concluziile si etapele pe care le-am parcurs, urmand sa atrag un grup de persoane care sunt interesate sa testeze metoda si sa publice rezultatele personale. M-am mai gandit si sa cooptez un nutritionist, si eventual sa public sub pseudonim. Un nutritionist va intelege usor caracterul si principiile metodei mele. Nu sunt insa convins nici de aceste variante.
In alta ordine de idei, exista riscuri intr-o astfel de actiune pentru cel care publica asa ceva. Pentru a-ti pastra reputatia de scriitor este bine sa nu iesi pe piata cu chestiuni cu caracter indoielnic, iar neavand calitatea de autoritate in domeniu, automat cam devine indoielnic. Si oricum o astfel de carte ar trebui sa inceapa cu un disclaimer in care sa se specifice clar ca nu e scrisa de un medic, prin urmare nu exista garantii s.a.m.d.
Multumesc in avans pentru orice parere in acest sens.