A folosit cineva vreun PHP framework? Ajuta la ceva din perspectiva unui incepator spre mediu in ale PHP?
Se instaleaza pe calculator sau pe server?
A folosit cineva vreun PHP framework? Ajuta la ceva din perspectiva unui incepator spre mediu in ale PHP?
Se instaleaza pe calculator sau pe server?
despre zend aici: Zend Framework: About
sfatul meu este sa nu folosesti FW la inceput deoarece te inveti sa te bazezi pe ele... in loc sa vrei sa stapanesti respectivul limbaj de programare. FW economisesc foarte mult timp, probabil ca asta este cel mai mare avantaj... dar fara ele iti creezi propriile scripturi ( dupa bunul plac! ) si dupa ce le ai economisesti timp refolosindu-le. Depinde ce vrei: sa fi si u pe acolo sau sa devii din ce in ce mai bun.
Ultima modificare făcută de Andrei S; 27th October 2010 la 02:20. Motiv: mananc litere pt ca sunt rupt de somn...
Am un blog de afiliere blog Comparix dar si site Comparix.
1) web frameworkurile sunt suport pentru aplicația web pe care vrei să o construiești.
în general sunt bune pentru că oferă codului maintenability, un criteriu super important în industria software.
Pe lângă asta, îți permit (framework-urile) să refolosești foarte mult cod, plus ai acces la tot felul de funcții și clase deja scrise care îți rezolvă multe probleme sau aduc soluții mai rapide și mai bune: de ex. conectare la baza de date, lucru cu baze de date, scaffolding, protecție pentru cross-site scripting, form processing mai rapid, șamd.
2) le poți instala pe compul tău de-acasă sau pe server, în principiu pe orice server, dar unele sunt mai pretențioase și s-ar putea să ai nevoie de un server dedicat sau un vps.
The Web Systems Engineering Blog
PHP+frameworks a fost o idee excelenta dar dusa la extrem a inceput sa piarda teren:
PHP este un limbaj embeded. Se compileaza la momentul rularii. Asta inseamna ca, cu cat mai multe prostii gata scrise folosesti, cu atat mai mult timp ii va lua compilatorului sa afiseze pagina pentru ca trebuie sa verifice toate functiile alea over and over again (spre deosebire de ASP.net care poate fi compilat si rulat direct).
Chiar si pe viitor recomand sa folosesti PHP-ul cat mai curat + un Java framework sau Adobe Flex. Astfel redirectionezi tot ce tine de interfata aplicatiei pe calculatorul clientului si php-ul sa furnizeze date in JSON, XML sau AMF (unde.. pe moment va trebuie totusi sa folosesti Zend AMF - inclus in framework - dar care, dupa parerea mea, este absolut inutil pentru ca nu vad nici un motiv pentru care as vrea sa afisez clientului 20 000 de inregistrari deodata).
PS: nu cred sa fie vre-un site deschis publicului larg care sa foloseasca fw php. Sunt folosite doar de aplicatii cu putini utilizatori in retele inchise publicului larg.
Pentru site-uri publice se folosesc in general sisteme de template-uri (stiai asta probabil) cum ar fi smarty sau quickskin:
Ai aici lista completa: http://www.webresourcesdepot.com/19-...plate-engines/
Ultima modificare făcută de ibaldazar; 2nd November 2010 la 13:18.
compara preturi si viziteaza forumul wow romania
framework = o colectie de clase reutilizabile care te ajuta sa-ti creezi propria aplicatie intr-un timp mult mai scurt. framework-urile iti ofera un mediu de lucru care iti va pune la dispozitie functionalitatile pentru a face cam tot ceea ce iti doresti (securizarea datelor de intrare, interfete pentru lucrul cu diferitele tipuri de baze de date, pentru lucrul cu array-urile, sistem de template-uri, etc). practic, tu va trebui doar sa cunosti felul cum functioneaza acel framework (pe langa cunostintele de baza de php oop), pentru a crea cam orice fel de aplicatii... dezavantajul cel mai mare este ca in loc sa iti dezvolti simtul de programator, te vei pierde in acel framework si in modul de gandire al programatorilor care l-au dezvoltat...
un framework php are nevoie pentru a rula (ca orice alt script php) de un server de tip lamp sau wamp - care poate fi fie local (la tine pe calculator), fie online. pentru un server local, iti recomand easyphp.
sfatul meu este sa incerci sa inveti principiile de baza ale php oop, sa citesti despre arhitectura mvc, dupa care sa incerci sa-ti creezi propriul framework (majoritatea framework-urilor php sunt bazate pe arhitectura mvc).
--- Later Edit ---
tin sa te contrazic!
un framework php poate fi performant, facebook sau mailchimp fiind doua dintre site-urile deschise marelui public care folosesc framework-uri php. create de ei bineinteles. dar tot framework-uri php raman.
smarty si quickskin sunt sisteme de template-uri create in php (framework-uri simplificate, care se ocupa doar de separarea partii vizuale a unui site de restul)... folosirea unui astfel de sistem este inutila, php fiind prin definitie "templating engine"...
Multumesc pentru raspunsuri.
ant7,ai vreun programator ascuns pe sub birou?useful!
Yahoo foloseste symfony (symfony-project.org) pt. http://bookmarks.yahoo.com & Delicious .
phpBB versiunea 4 o sa foloseasca Symfony2.
Eu nu cred ca e un dezavantaj, ca sa folosesti un framework trebuie sa ai deja cunostinte php, intr-o echipa e preferabil sa lucrezi cu un framework unde toti codeaza in acelasi framework. Daca inveti un framework, invata unul folosit de multa lume (Zend, Symfony...)
Ultima modificare făcută de IonutA; 4th November 2010 la 10:34.
interesant. Probabil firmele astea gigant vor sa fie coder friendly. anyway, ne-am indepartat dela subiect.
Evo vrea sa stie daca e timpul sa invete sa lucreze cu Zend. Eu sunt de parere ca nu e timpul sa lucreze cu zend. Apuca-te de clase in php si ai sa vezi ca nu-ti trebui nici un framework dar daca totusi.. vrei sa lucrezi cu un fw iti sugerez Kohana: The Swift PHP Framework. Nu face foarte multe dar pentru un incepator e numai bun mai ales pentru a intelege principiile unui FW. Apoi, daca simti ca kohana te pictiseste, poti trece la Zend.
FW a aparut ca un raspuns la asp.net. In aspx din doua linii ti-ai tras grid, au vrut si ei chestia asta dar sa fim sinceri, nu prea le-a iesit. Intr-un final, vor implementa o tona de functii din FW in php6 (probabil). vom vedea ceva de genul: make_grid($sql_query,$total,columns,$records_per_p age,create_row('unde imi creez un cum vreau sa arate fiecare rand'));
E absurd sa consideri ca un framework e performant. Este adevarat, avantajul este ca petreci mai putin timp in cod si cu siguranta, vei avea acelasi look in tot site-ul dar nu, nu este mai performant.
@ionut: nu-i baga in cap omului sa se apuce de symphonyvrei sa inceapa sa vorbeasca singur????
@ant stii foarte bine la ce sunt bune sistemele de template. nu sunt facute pentru programatori, sunt facute pentru designeri.
PS: php-ul in sine, ca orice alt limbaj este un framework peste C++ care este un framework peste ASM.
PPS: stai departe de symphony, a distrus familii![]()
Ultima modificare făcută de ibaldazar; 4th November 2010 la 13:22.
compara preturi si viziteaza forumul wow romania
Salutare,
Cand am inceput programarea nu am folosit nici un framework. Am invatat limbajul scriindu-mi propriile scripturi.
Am trecut pe CodeIgniter, nici nu mai stiu ce versiune era, mi-a placut, insa ne-am despartit repede. Imi place sistemul MVC, dar CodeIgniter nu-mi placea ca nu imi oferea cam tot ce vroiam eu. L-am folosit, cred, in 2 proiecte, in rest, doar teste.
Apoi am trecut din nou la frameworkurile mele.
Dupa un timp, m-am indragostit de Kohana, pe asta am facut vreo 10 proiecte, daca nu mai bine. Anul asta au scos versiunea 3 (KO3) care e o varza murata, nu-mi place. E dus la extrem. Am renuntat si la asta.
Am revenit iar la frameworkurile mele.
Momentan lucrez pe o platforma dezvoltata de mine, tot un soi de MVC, de care sunt multumit pentru ca eu l-am creat in timp si e facut 100% de mine si stiu ce e in cod. E testat si para-testat pe multe site-uri construite de mine. E bine sa ai ceva facut de tine pentru ca nici un client nu se aseamana cu celalalt. Fiecare vrea ceva diferit. Multe dintre framework-uri nu o sa-ti ofere.
Tin sa spun ca am tras dupa mine Smarty Templates in aproape toate proiectele. Cred ca am sa renunt cat de curand si la el. Ma deranjeaza loadtime-ul si memoria folosita de el (milisecunde / mb - nu mult dar vreau sa fie cat de mici).
Raspunsul la intrebarea "la ce ajuta?" e: inveti programare orientata-obiect (OOP). Dar nu multa, ca ti le da toate mura-n gura.
Stiu ca nu e bine sa reinventezi roata, insa, de multe ori e bine sa faci un lucru cap coada. Te va ajuta pe viitor.
PS: Experienta mea in programare e 6+ ani.
O seara faina.
EDIT:
Am uitat sa spun un lucru esential: fa codul cat mai simplu, cat mai usor de inteles, nu complica lucrurile.
Ultima modificare făcută de Gabriel Puscuta; 4th November 2010 la 22:21.
Eu folosesc Kohana de aproximativ un an si trebuie sa spun ca imi place foarte mult. Intr-adevar, in versiunea 3 au cam exagerat, au inceput sa se apropie din ce in ce mai mult de zend si symfony. Am incercat mai demult si zend si symfony, dar, dupa cum spunea ibaldazar, dupa putin timp am inceput sa vorbesc singur si sa visez noaptea linii de comanda care imi generau controllere, modele, etc. Motivele pentru care imi place Kohana mai mult decat restul FW pe care le-am incercat este simplu: nu e nevoie sa rulez 2093478 linii de comanda (fie ele bat sau sh) pentru a imi genera jumatate din aplicatie, se misca mult mai repede, si nu mananca atat de multe resurse precum restul.
Ca FW de templating am folosit Smarty pe vremuri, dar am renuntat la el pentru ca era lent. E mult mai rapid sa dai un "echo" sau un "foreach" decat sa incarci in memorie un intreg FW ca sa faca ceea ce poate sa faca PHP-ul nativ. Dezavantajul la a folosi PHP in view-uri este ca designerul trebuie sa stie PHP, sau programatorul trebuie sa modifice template-urile pentru a include afisarea variabilelor.
Un alt motiv pentru care e bine sa folosesti un FW este MVC. Separarea logicii de design e esentiala in munca in echipa. La fel ca si modularizarea aplicatiei.
Asa cum zicea toata lumea pe aici, nu recomand folosirea unui FW de catre incepatori, pentru ca e mult mai bine sa inveti limbajul de programare asa cum e el, fara clase facute de altii. Daca stii PHP, poti invata foarte repede sa folosesti si un FW care te ajuta sa iti dezvolti site-urile sau aplicatiile mai repede.
My 2 cents.
Ultima modificare făcută de sorcerer; 12th November 2010 la 10:50.
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)