Unii dintre colegi nostri au cerut parerea celor de la fisc in legatura cu incadrarea lor la o anumita categorie de impozitare ca urmare a desfasurari activitati marketing afiliat .
Iar raspunsul oferit unuia dintre ei suna cam asa:
Afirmatia si perceptia celor de la fisc este eronata.Am sunat la ANAF si mi-au zis ca afilierea nu se incadreaza la alte venituri (alte venituri inseamna sa primesti bani o data de 2 ori pe an), noi avem un castig constant pentru ca inregistram comisioane zilnic, si cica in cazul asta avem nevoie de PFA ca sa achitam CASS sau sa ne inregistram la ei fara venituri ca sa putem plati contributiile
Faptul ca in contul de afiliat apare afisat zilnic sau saptamanal anumite cifre este un fapt irelevant.
Acea valoare afisata in cont se putea numi tokens sau puncte (exemplu Daedalus).
Mergand pe aceasi logica cei de la fisc ar putea sustine ca, comisioanele "incasate"( afisate) pe site inainte de a semna contractul de comision sunt sume obtinute ilicit.
Castigul care ar trebui sa te incadreze la o anumita categorie de impozitare poate fi considerat castig doar in momentul cand bani sunt virati in contul tau bancar.
Simpla afisare a unor cifre intr-un cont pe un site nu inseamna ca esti in posesia acelor bani.
Firma de Marketing afiliat nu este o institutie Bancara, Advertiserul iti poate anula in orice moment comisionul, firma de Marketing afiliat te poate exclude in orice moment din retea fara a avea posibilitatea de a retrage banii.
Mergand pe aceasi logica cei de la fisc ar putea sustine ca simplul fapt de a participa la jocuri de noroc te incadreaza automat intr-o anumita categorie de impozitare si ar fi bine sa depui declaratii in avans ca si cum ai fi obtinut deja acei bani.
In activitatea (agricola) pe care o desfasor codul fiscal prevede anumite scutiri de impozite si declaratii.
Mai multi colegi care nu cunosteau codul fiscal s-au prezentat la fisc pentru a-si plati darile si a depune declaratii.
Bineinteles ca cei de la fisc le-au aceptat declaratiile si platile. Cine sunt ei sa se opuna dorintei unor oamenii de a le oferii bani si de a se plimba pe drumuri?
Din scurta mea experienta cu organele statului am inteles ca nu trebuie sa te bazezi intodeauna pe buna lor credinta si pe interpretarile lor.
Este ideal daca am cunoste fiecare legile suficient de bine ca sa le putem interpreta si singuri pentru a ne putem apara propriul interes (fara a le incalca desigur).
Sunt putin obosit dar sper ca am fost suficient de coerent in ce am sustinut mai sus.