11 out of 11 members found this post helpful.
Sfarsitul erei Google asa cum o stim + plan de salvare
Nu ma apuc sa trambitez acum ca a venit deja sfarsitul - nici pe departe.
Google inca se descurca, si o face cu oarecari rezultate deocamdata (fireste, subiect discutabil). Este vorba insa de o perspectiva pe termen lung, pe care ar trebui sa o avem (cred eu) cand e vorba de SEO, mai ales daca traim strict din asa ceva. I've been there: Cu ani in urma am pierdut un business din cauza noilor schimbari de algoritm, si a fost o experienta atat de amara, incat am bagat-o la cap si nu o voi uita niciodata.
(Nota: intr-un alt thread propun si o eventuala alternativa, trecerea la ecommerce, si sper sa adun ceva idei bune in acest sens).
Revenind la subiect. Orice lucru are un sfarsit. Era actuala Google, cu algoritmii folositi in prezent, va ajunge intr-o buna zi la un obstesc sfarsit. Motivul principal este ca, dupa parerea mea, spammerii sunt atat de multi si au timp la dispozitie si nenumarate idei, plus ca e mult mai simplu sa trantesti spam decat sa muncesti cu truda la white hat seo, incat pe termen lung modelul actual va deveni fie irelevant in rezultate (multi se plang deja de asta), fie va scoate din scena complet o multime de legitimate sites. Incet incet, pare ca spatiul de manevra intre aceste doua extreme, se reduce pentru G.
Ce se va intampla atunci? Probabil Google se va reinventa - este o corporatie cu atatea resurse la dispozitie. Sau, altcineva va prelua locul cu o abordare mai inteligenta. Nu putem sti dinainte.
Ceea ce e important nu este ghicitul in stele, ci ceea ce poate avem de facut intre timp. Si ceea ce as face eu este:
1. Daca traiesc din SEO si/sau vanzarea de trafic (Adsense etc), as incerca sa pun niste bani deoparte pentru zile negre, si sa dezvolt o afacere clasica in acelasi timp. As folosi regula 20/80 pentru a castiga timp pentru aceasta a doua afacere (vezi cartile lui Richard Koch de exemplu). Nu e musai sa fie startata deja, ci fie si pastrata ca alternativa - o gogoserie nu ar strica deloc, atunci cand cerurile cad peste munca noastra de ani de zile de SEO.
2. Daca am un web based business care depinde de SEO si traficul organic pe care il am, as cauta sa pun ouale in mai multe cosuri, prin urmare sa diversific canalele de marketing, incluzand PPC, SM cat si, mai ales, canalele clasice posta-clasic mailing (nu spam), ziare, fluturasi, agenti pe teren cu mapa, catalog printat, participare la targuri si expozitii, si sunt zeci de astfel de strategii care pot fi implementate, insa cu o solutie bine gandita pentru fiecare canal in parte. Cand vine ziua si siturile pica in cautari, toate aceste canale alternative imi vor asigura supravietuirea catre ziua de maine.
3. As folosi SEO nu pentru a face afacerea sa supravietuiasca, ci pentru profit intre timp. Ca masura de siguranta, m-as asigura ca: Daca exclud complet traficul organic, afacerea va continua sa supravietuiasca din celelalte canale de marketing.
4. Mi-as lua margine de rezerva considerabila in toate optimizarile pe care le fac. Ceea ce azi este agreat de G, maine nu va mai fi. Cu cat marginea de rezerva e mai mare, cu atat riscul de a fi penalizat/banat va fi mai indepartat in timp. As investi timp in risk analysis si proiectie - cea mai buna metoda de a preveni dezastrele, este sa creezi scenarii si rezolvari, si sa ai un plan elaborat pentru macar cele mai plauzibile astfel de situatii care ar putea aparea in viitor. Surprinzator, prea multi din cei care traiesc din optimizare, nu prea au un plan secundar concret de backup business.
5. As studia si as investi in branding. Cat de important este acest lucru: Chiar daca un site sau o afacere pica in era post-seo cum o stim acum, un brand este ceva ce ramane si are valoare, pentru ca va continua sa existe in perceptia clientilor. Poti oricand reorienta marketingul pe alte canale - brandul va supravietui. Poti eventual gasi un investitor sau o banca finantatoare, orice sursa, pentru a renaste, daca nu ai suficiente fonduri la momentul respectiv pentru o astfel de revitalizare.
6. As investi in pastrarea clientilor existenti. Cel mai simplu lucru este sa pastrezi un client deja existent - trebuie doar sa te ocupi de el in mod regulat, cere mult mai putin efort si bani decat castigarea unului nou. Cand traficul organic dispare, nu vei simti mare lucru - clientii tai fideli cu care ai intretinut relatia, vor continua sa cumpere, si afacerea ta va supravietui.
... si lista poate continua.
Probabil ca aceste lucruri nu sunt deloc noi. Le-am readus in atentie aici, cu o incercare sumara de sistematizare, pentru a ridica un semn de exclamatie: Ar trebui sa avem un plan de rezerva, si sa ne asiguram din timp ca orice s-ar intampla cu munca noastra SEO, viitorul va continua sa sune bine. Si sa exploram care ar putea fi elementele acestui plan.
Edit: As mai adauga acum:
7. Word of mouth - as incerca sa pun pe picioare un serviciu nu neaparat original, dar foarte bun, daca se poate atat de bun, incat sa vad cum se imprastie vestea si clientii navalesc doar afland unii de la altii. Este probabil una din cele mai profitabile abordari in marketing, si construieste solid si brandul. In plus, nu costa - decat imaginatie in a gasi acea solutie creativa prin care produsul tau sa fie cel mai bun din segmentul sau.
Ultima modificare făcută de emm; 29th July 2012 la 16:40.
1 out of 3 members found this post helpful.
Mai bine nu citeam post-ul asta..
2 out of 2 members found this post helpful.
Eu am pierdut aproximativ 90% din traficul de pe siteul meu principal, m-am rezumat la 1, am renuntat la restul intr-un fel sau altul, am zis n-are rost sa-mi impart eforturile in 100 de parti, fac unul si bun, si tot cam 90% din venit, ceea ce inseamna ca sunt sarac lipit, cum se zice. Cu bani de un suc si de bilete de transport, in rest mai greu dar ce sa zic,e viata online, in depresie am fost din aprilie dar principala vina e a mea oricum, in modul in care am abordat mai totul legat de SEO, cam gresit, am gresit cam mult.