Pagina 1 din 3 123 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 21

Subiect: Sfarsitul erei Google asa cum o stim + plan de salvare

emm
    emm este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    58
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    58

11 out of 11 members found this post helpful.

Implicit Sfarsitul erei Google asa cum o stim + plan de salvare

Nu ma apuc sa trambitez acum ca a venit deja sfarsitul - nici pe departe.

Google inca se descurca, si o face cu oarecari rezultate deocamdata (fireste, subiect discutabil). Este vorba insa de o perspectiva pe termen lung, pe care ar trebui sa o avem (cred eu) cand e vorba de SEO, mai ales daca traim strict din asa ceva. I've been there: Cu ani in urma am pierdut un business din cauza noilor schimbari de algoritm, si a fost o experienta atat de amara, incat am bagat-o la cap si nu o voi uita niciodata.

(Nota: intr-un alt thread propun si o eventuala alternativa, trecerea la ecommerce, si sper sa adun ceva idei bune in acest sens).

Revenind la subiect. Orice lucru are un sfarsit. Era actuala Google, cu algoritmii folositi in prezent, va ajunge intr-o buna zi la un obstesc sfarsit. Motivul principal este ca, dupa parerea mea, spammerii sunt atat de multi si au timp la dispozitie si nenumarate idei, plus ca e mult mai simplu sa trantesti spam decat sa muncesti cu truda la white hat seo, incat pe termen lung modelul actual va deveni fie irelevant in rezultate (multi se plang deja de asta), fie va scoate din scena complet o multime de legitimate sites. Incet incet, pare ca spatiul de manevra intre aceste doua extreme, se reduce pentru G.

Ce se va intampla atunci? Probabil Google se va reinventa - este o corporatie cu atatea resurse la dispozitie. Sau, altcineva va prelua locul cu o abordare mai inteligenta. Nu putem sti dinainte.

Ceea ce e important nu este ghicitul in stele, ci ceea ce poate avem de facut intre timp. Si ceea ce as face eu este:

1. Daca traiesc din SEO si/sau vanzarea de trafic (Adsense etc), as incerca sa pun niste bani deoparte pentru zile negre, si sa dezvolt o afacere clasica in acelasi timp. As folosi regula 20/80 pentru a castiga timp pentru aceasta a doua afacere (vezi cartile lui Richard Koch de exemplu). Nu e musai sa fie startata deja, ci fie si pastrata ca alternativa - o gogoserie nu ar strica deloc, atunci cand cerurile cad peste munca noastra de ani de zile de SEO.

2. Daca am un web based business care depinde de SEO si traficul organic pe care il am, as cauta sa pun ouale in mai multe cosuri, prin urmare sa diversific canalele de marketing, incluzand PPC, SM cat si, mai ales, canalele clasice posta-clasic mailing (nu spam), ziare, fluturasi, agenti pe teren cu mapa, catalog printat, participare la targuri si expozitii, si sunt zeci de astfel de strategii care pot fi implementate, insa cu o solutie bine gandita pentru fiecare canal in parte. Cand vine ziua si siturile pica in cautari, toate aceste canale alternative imi vor asigura supravietuirea catre ziua de maine.

3. As folosi SEO nu pentru a face afacerea sa supravietuiasca, ci pentru profit intre timp. Ca masura de siguranta, m-as asigura ca: Daca exclud complet traficul organic, afacerea va continua sa supravietuiasca din celelalte canale de marketing.

4. Mi-as lua margine de rezerva considerabila in toate optimizarile pe care le fac. Ceea ce azi este agreat de G, maine nu va mai fi. Cu cat marginea de rezerva e mai mare, cu atat riscul de a fi penalizat/banat va fi mai indepartat in timp. As investi timp in risk analysis si proiectie - cea mai buna metoda de a preveni dezastrele, este sa creezi scenarii si rezolvari, si sa ai un plan elaborat pentru macar cele mai plauzibile astfel de situatii care ar putea aparea in viitor. Surprinzator, prea multi din cei care traiesc din optimizare, nu prea au un plan secundar concret de backup business.

5. As studia si as investi in branding. Cat de important este acest lucru: Chiar daca un site sau o afacere pica in era post-seo cum o stim acum, un brand este ceva ce ramane si are valoare, pentru ca va continua sa existe in perceptia clientilor. Poti oricand reorienta marketingul pe alte canale - brandul va supravietui. Poti eventual gasi un investitor sau o banca finantatoare, orice sursa, pentru a renaste, daca nu ai suficiente fonduri la momentul respectiv pentru o astfel de revitalizare.

6. As investi in pastrarea clientilor existenti. Cel mai simplu lucru este sa pastrezi un client deja existent - trebuie doar sa te ocupi de el in mod regulat, cere mult mai putin efort si bani decat castigarea unului nou. Cand traficul organic dispare, nu vei simti mare lucru - clientii tai fideli cu care ai intretinut relatia, vor continua sa cumpere, si afacerea ta va supravietui.

... si lista poate continua.

Probabil ca aceste lucruri nu sunt deloc noi. Le-am readus in atentie aici, cu o incercare sumara de sistematizare, pentru a ridica un semn de exclamatie: Ar trebui sa avem un plan de rezerva, si sa ne asiguram din timp ca orice s-ar intampla cu munca noastra SEO, viitorul va continua sa sune bine. Si sa exploram care ar putea fi elementele acestui plan.

Edit: As mai adauga acum:

7. Word of mouth - as incerca sa pun pe picioare un serviciu nu neaparat original, dar foarte bun, daca se poate atat de bun, incat sa vad cum se imprastie vestea si clientii navalesc doar afland unii de la altii. Este probabil una din cele mai profitabile abordari in marketing, si construieste solid si brandul. In plus, nu costa - decat imaginatie in a gasi acea solutie creativa prin care produsul tau sa fie cel mai bun din segmentul sau.
    Ultima modificare făcută de emm; 29th July 2012 la 16:40.

bodyporkul este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    27
    Data înscrierii
    25th May 2011
    Locaţie
    Bucharest
    Posturi
    39
    Putere Rep
    27

1 out of 3 members found this post helpful.

Implicit

Mai bine nu citeam post-ul asta..

felix este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    44
    Data înscrierii
    1st December 2010
    Locaţie
    Baia Mare
    Vârstă
    51
    Posturi
    1.342
    Putere Rep
    44

Implicit

Felicitarii, bine punctat, G vrea sa isi tina suprematia doar pentru el, el este crupierul care vrea tot, castigul cat si banii, sunt zvonuri de modificare a lui G din motor de cautare in catalog, nu mai vor sa indexeze toate site-urile fara continut sau spamy, seo este la final, mi-e teama ca dupa aceste update-uri vor scapa de site-urile bad si vor introduce calatog-ul care listarea se va face pe bani sau vei trece de testul unui indian.
    Studiu de caz pentru un magazin online, FashionLand, Bld, Bulevardul Regele Mihai I 55, Baia Mare 430012

emm
    Reputatie:
    58
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    58

Implicit

Citat Postat în original de felix Vezi Post
    Felicitarii, bine punctat, G vrea sa isi tina suprematia doar pentru el, el este crupierul care vrea tot, castigul cat si banii, sunt zvonuri de modificare a lui G din motor de cautare in catalog, nu mai vor sa indexeze toate site-urile fara continut sau spamy, seo este la final, mi-e teama ca dupa aceste update-uri vor scapa de site-urile bad si vor introduce calatog-ul care listarea se va face pe bani sau vei trece de testul unui indian.
    Destul de extrem punct de vedere, si amuzant. Numai ca aici e o chestiune care poate sa treaca dincolo de ceea ce vrea Google. As vrea sa nu intru in zona teoriei conspiratiei, ci sa ne bazam pe ceea ce stim deja, si putem proiecta in viitor.

Logic, vor impinge mereu pe cat posibil in fata produsul lor Adwords, insa problema fundamentala este ca si acesta este bazat pe search. Adwords este doar o forma de monetizare pentru puternica masina de search. Si le este din ce in ce in ce mai greu sa mentina calitatea si relevanta indexului, fara a sacrifica din rezultatele chiar relevante care accidental "seamana" cu jocul unor spammeri.

De aici sunt doua iesiri, cum spuneam: Fie vor schimba complet regula jocului, fie nu vor face fata si vor iesi din business. Ambele inseamna acelasi lucru, in acea zi va trebui sa invatam un nou seo, complet diferit (poate, "cum sa fii listat si sa platesti cat mai putin pentru asta") sau sa ne apucam de altceva.

In punctul asta, reactia nu ar trebui sa fie de descurajare, ci de trezire la realitate si de a lua deciziile corecte, pentru viitor. A trai din seo, nu e tocmai simplu, sper ca incepatorii sa nu-si faca iluzii in aceasta directie. Sigur ca este bine sa visam, asa se creeaza marile realizari, dar merita sa fim si cu picioarele pe pamant si sa avem si alti asi in maneca.

Personal am trecut prin 2 astfel de etape de prabusire; prima data cand a aparut G si a eliminat procesul de reverse engineering inpage prin care se facea seo pentru Altavista sau Webcrawler; a doua oara cand a inceput sa implementeze algoritmii utilizati astazi pentru a elimina MFA-urile, siturile cu trust scazut sau care fac/arata a webspam. De fiecare data am pierdut complet afacerea, pentru ca tehnicile folosite nu mai dadeau rezultate in noul context. Si a trebuit sa renunt la seo asa cum il stiam, si pe urma sa-l reinvat in urmatorii ani.

Prin urmare stiu ce inseamna un astfel de moment; si mi-as dori ca experienta mea sa nu fie repetata, pe cat posibil, si de altii. Tocmai discutam astazi cu o persoana din state, cu un succes clar pana nu demult, careia ultimele Panda si Penguin i-au inchis practic business-ul web. A dat toti oamenii afara si a pus lacatul. Putem evita asta, cu putina constientizare si pregatire. Si nu e cazul sa ne demoralizam inainte - dar stiu ca teama de necunoscut si nesiguranta sunt greu de dus pe picioare, iar a trai din traficul organic si seo, mie nu imi prea seamana a siguranta in general.

Partea buna este ca exista si alte cai de a face bani, clasice dar uneori mai sigure, trebuiesc doar cautate.
    Ultima modificare făcută de emm; 29th July 2012 la 23:11.

100R este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    41
    Data înscrierii
    1st December 2010
    Posturi
    749
    Putere Rep
    41

2 out of 2 members found this post helpful.

Implicit

Eu am pierdut aproximativ 90% din traficul de pe siteul meu principal, m-am rezumat la 1, am renuntat la restul intr-un fel sau altul, am zis n-are rost sa-mi impart eforturile in 100 de parti, fac unul si bun, si tot cam 90% din venit, ceea ce inseamna ca sunt sarac lipit, cum se zice. Cu bani de un suc si de bilete de transport, in rest mai greu dar ce sa zic,e viata online, in depresie am fost din aprilie dar principala vina e a mea oricum, in modul in care am abordat mai totul legat de SEO, cam gresit, am gresit cam mult.

tolby este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    28
    Data înscrierii
    16th November 2010
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    41
    Posturi
    43
    Putere Rep
    28

Implicit

Noile schimbari nu au lovit doar pe cei care folosesc white hat,ci si pe cei care folosesc black hat. Eu unul cred ca acesti algoritmi nu vor fi pastrati si in toamna vor fi schimbati,pentru ca rezultatele aratate in cautari sunt irelevante(exemplu mai multor subpagini dintr-un site pe prima pagina).

Google si-a batut joc de milioane de afaceri online special pentru a-si mari profitul din adwords. Imi pare rau sa zic,dar si utilizatorii au plecat capul si joaca dupa cum canta ei. Nu am vazut nici o miscare in lume cum a fost cu ACTA si SOPA de boicotare a acestor schimbari(nu neaparat in strada,ci in mediul online) .

Daca mai multi useri nu ar mai fi folosit adsense sunt sigur ca lucrurile nu ar fi ramas asa,insa ne complacem pentru cativa euro castigati din adsense sau pentru ca am urcat dintr-o data in locul celor care erau de ani de zile pe prima pagina,nefacand nimic.

Personal am observat ca si cei care au urcat pe prima pagina si au ramas acolo cateva luni,acum scad pe capete.

Marketingul online in ceea ce priveste traficul organic provenit din seo devine o incertitudine daca ti se duc pe apa sambetei site-urile o data la cati ani cand se fac schimbari totale de algoritmi.

emm
    Reputatie:
    58
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    58

Implicit

Citat Postat în original de 100R Vezi Post
    Eu am pierdut aproximativ 90% din traficul de pe siteul meu principal, m-am rezumat la 1, am renuntat la restul intr-un fel sau altul, am zis n-are rost sa-mi impart eforturile in 100 de parti, fac unul si bun, si tot cam 90% din venit, ceea ce inseamna ca sunt sarac lipit, cum se zice. Cu bani de un suc si de bilete de transport, in rest mai greu dar ce sa zic,e viata online, in depresie am fost din aprilie dar principala vina e a mea oricum, in modul in care am abordat mai totul legat de SEO, cam gresit, am gresit cam mult.
    Imi pare rau sa aud asta; se poate intampla, din pacate.
    Dar acum ai invatat ceva cu siguranta, si poti face lucrurile altfel, cu conditia sa depasesti momentul.

Regula "1 si bun" este de aur.

--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")

Citat Postat în original de tolby Vezi Post
    ...
    Marketingul online in ceea ce priveste traficul organic provenit din seo devine o incertitudine daca ti se duc pe apa sambetei site-urile o data la cati ani cand se fac schimbari totale de algoritmi.
    Nimic mai adevarat.

In ce priveste boicotarea, nu am vazut niciodata o reactie adevarata de acest gen din partea utilizatorilor/clientilor lui G. Ori nu a ajuns cutitul la os, ori le este prea frica de reactia lui G, avand in vedere ca depind de ei... nu stiu exact de ce.

slobodan este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    38
    Data înscrierii
    28th August 2006
    Vârstă
    46
    Posturi
    582
    Putere Rep
    38

Implicit

Unii au mers i mai departe si vorbesc chiar despre sfarsitul lui Google. Teoria nu mi se pare tocmai utopica, de exemplu cati dintre voi va mai amintiti de hotbot sau altavista? Toate au un inceput, o perioada de glorie si un sfarsit.

Cred ca sfarsitul lui Google va veni odata cu sfarsitul PC-ului, ce va fi inlocuit de gadgeturi din ce in ce mai performante, la fel cum PC-ul a inlocuit la vremea lui masina de scris, desi nu multi au prevazut asta la vremea respectiva.

Nimic nu tine o vesnicie, totul se transforma .

emm
    Reputatie:
    58
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    58

Implicit

Putem gandi pentru o secunda si la nivel global.

Nume ca Google, Facebook, Amazon, Ebay conduc lumea afacerilor bazate pe web. Toate sunt corporatii. Ori, in ziua de azi, se stie deja ca nu guvernele controleaza lumea, ci corporatiile. Iar cu ele, individul de rand nu are mari sanse de succes.

Ganditi-va numai de ce forte avocatesti ai nevoie pentru a le tranti un lawsuit... Mai ganditi-va la ce au facut cu criza din 2008 incoace. Nu stiu cati au verificat, eu am calculat, PIB-ul Romaniei s-a redus cu aprox 16% in 2008, iar eu unul era sa-mi pierd afacerea atunci. Din cauza unor indivizi in costume elegante de pe Wall Street, care au dus jocul cu banii si nesimtirea la limita, spre folosul propriului buzunar, lasand milioane de oameni fara proprietati.

Intr-unul din filmele despre teoria conspiratiei, mi-a placut o fraza. Mussolini avea o vorba: Cand interesele corporatiei le depasesc pe cele ale individului, acesta este fascism. Food for thought.

Sorin Frumuseanu este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    65
    Data înscrierii
    2nd August 2005
    Locaţie
    Orsova
    Vârstă
    53
    Posturi
    3.946
    Putere Rep
    65

Implicit

Si peste 20 de ani firmele vor vrea seo.
    Daca google se va duce, va ramane bing, yahoo si alte motoare de cautare care abia isi asteapta sa-si mareasca felia pe piata mondiala a motoarelor de cautare.
    Credinta la institutiile specializate. Aici facem Servicii de seo
    Mi se spunea 1nesco

Pagina 1 din 3 123 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. salvare adrese mail
    De Paul în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 19
    Ultimul Post: 12th June 2012, 23:59
  2. [cumpar] Plan de afaceri
    De Bogdan Calin în forumul Servicii web / Jobs
    Răspunsuri: 2
    Ultimul Post: 5th July 2011, 18:35
  3. Configurare statistici on server godaddy Deluxe plan?
    De Sorin Frumuseanu în forumul Hosting
    Răspunsuri: 0
    Ultimul Post: 26th November 2010, 02:00
  4. Ghid: Plan SEO Complet
    De Tudi în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 62
    Ultimul Post: 20th November 2010, 20:44
  5. Sfarsitul internetului ... :)))
    De zzzttt în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 3
    Ultimul Post: 6th May 2007, 18:12

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •