Postat în original de
Cristi G
Spune-mi un singur brand mare pe .net.
Hai sa luam usurel unele din cele mai mari branduri:
apple.com, google.com, yahoo.com, twitter.com, facebook.com, amazon.com, ebay.com, myspace.com.
Nu mai are rost sa continui.
Astept cateva .net care sa se apropie de cele postate de mine.
.com este si va fi tot timpul peste .net.
Totusi eu zic sa revenim un pic la "oile noastre". Nu crdd ca unul dintre brandurile mentionate mai sus, au cumparat acel domeniu!!! In acelasi timp sunt brand-uri americane, unde .com e baza. Si toate au ceva ani vechime, cand brokerii (sa nu le zic bisnitarii) de domenii nu existau.
Daca reusesti sa dezvolti un proiect de succes, care sa devina automat un brand, atunci cred ca fie ca e pe .net sau pe .com nu conteaza. Problema mare e ca de obicei un proiect de succes, se cumpara "din fasa" astfel incat este inclus intr-un brand deja existent.
Repet, haideti sa fim un pic realisti, sa discutam la nivelul nostru de proiecte si implicit domenii. Daca ai avea 2 optiuni, sa cumperi un .com la 100k euro, si un .net la 10k euro, cred ca investitia e primordiala, preferand sa dezvolti .net pana la un punct in care, daca chiar crezi ca ai nevoie de .com, sa poti achizitiona fara sa conteze pretul acel .com.
Nu cred ca cineva isi inchipuie ca achizitionand domenii .com, .net in ziua de astazi, le va aduce pe viitor posibilitatea de a le vinde unui proiect cu potential gen youtube. Toate brand-urile mari, au domenii pe care daca ar fi lansat acele proeicte astazi, ar fi gasit domeniile libere, sau in cel mai rau caz, de vanzare la cateva sute sau mii de euro.
Repet, eu optez in continuare pentru .net, pentru ca il consider mai usor de "targetat", atat timp cat proiectele mele se adreseaza doar pietei europene si romane. Nu ma intereseaza America, Australia sau poate Asia, pentru ca atunci poate ca un .com ar avea sens, dar nu cred.
Daca proeictul (brand-ul) respectiv are ca target piata americana atunci .com e o necesitate, pentru ca in comparatie cu restul lumii, .us nu este o optiune. Dar cum majoritatea covarsitoare a proiectelor de succes, sunt dezvoltate si lansate in State (atragerea usoara de capital, piata de desfacere foarte mare, accesul la internet pe scara larga, puterea de cumparare......) atunci .com este o prioritate. Conteaza si cui te adresezi, pentru ca ultimele 2 domenii cumparate de mine, sunt .net, la preturi mut sub cele .com, iar cum targetul meu este pentru cele 2 domenii, strict piata din olanda si belgia, atunci .com nu ma intereseaza, am preferat .net, datorita investitiei mai scazute.
Urmeaza sa cumpar alte cateva domenii, pentru germania, franta....... ce sa aleg, .com sau .net? Atata timp cat singura piata pe care o caut este cea locala?
Cand amazon.com (unul dintre brand-urile de mai sus) a intrat pe piata din germania, nu a intrat cu .com = america ci cu .de.
Asa ca termenul de premium = valoarea banilor pe care cineva e dispus sa ii platasca, nu cred ca e dat chair foarte mult de acel .com, ci mai degraba carui piata i se adreseaza proiectul respectiv.
Oare amazon.ro e premium? Unii vor spune ca da, dar ce e amazon pentru romania? Nimic.
Dar daca vine amazon in romania, atunci nu e premium? NU, pentru ca daca amazon vine in romania, "sa presupunem prin reducere la absurd" primeste domeniul mooka.
Perceptia noastra este ca fara keyword, nu prea exista premium in ziua de astazi.
"apple.com, google.com, yahoo.com, twitter.com, facebook.com, amazon.com, ebay.com, myspace.com" , cate au keyword?
Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.