Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 18

Subiect: Diacritice (pro/contra)

Mircea Budean este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    8th January 2007
    Locaţie
    Timisoara
    Posturi
    262
    Putere Rep
    34

Implicit Diacritice (pro/contra)

As vrea mult ca pe site-urile in limba romana sa pot folosi diacriticile, dar inca nu toate motorele de cautare sunt pregatite pentru asa ceva. Google se descurca destul de bine, insa Yhaoo este varza.

Ce parere aveti de folosirea diacriticelor pe site-urile romanesti?

Parca Krumel zicea ca in Romania SEO se rezuma la optimizarea pentru Google. Si ii dau dreptate avand in vedere faptul ca multi romani nici macar nu stiu ca Yahoo este si motor de cautare. (Majoritate au auzit de Yahoo de la mail si de la messenger.)

Este bine sa ignoram Yahoo de tot si sa trecem pe diacritice?

Am intales ca unii au probleme si cu formatul cu care se salveaza textul pe server... nu cunosc exact problema...

Astept cat mai multe pareri.

Krumel este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    69
    Data înscrierii
    15th November 2004
    Locaţie
    Iasi
    Vârstă
    47
    Posturi
    6.261
    Putere Rep
    69

Implicit

Dagam3, Yahoo!, Msn, Aol si care or mai fi ele...sint motoare de cautare englezesti...folosite cu precadere de americani.

Google foloseste DC-uri orientate regional si ca server si ca rezultate.

Nu trebuie ignorat Yahoo! ptr. ca nu prea ai cum sa il ignori. Doar daca il pui in robots.txt sa nu te indexeze.

Contrar asteptarilor mele Yahoo! indexeaza si returneaza foarte bine rezultatele cu diacritice: Casă, ţâşpic, buburuză.

El citeste diacriticile, dupa cum vezi.

Folosirea diacriticilor reduce sansa ca site-ul sa iasa la o cautare facuta de un utilizator care nu foloseste diacritice...sau altfel spus...ai sansa sa iesi doar la cautari cu diacritice.

Tin minte, acum vreo 5-6 ani un bun prieten facuse 2 versiuni in romana, una cu, alta fara diacritice. Userii ajungeau pe site dupa cautari fara...dar multi alegeau versiune cu diacritice pentru citire.

Pe vremea aia nu exista "duplicate content".
    Krumel - apeleaza la serviciile oferite de mine prin formularul de pe blog.

Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    8th January 2007
    Locaţie
    Timisoara
    Posturi
    262
    Putere Rep
    34

Implicit

Citat Postat în original de Krumel Vezi Post
    [...]Folosirea diacriticilor reduce sansa ca site-ul sa iasa la o cautare facuta de un utilizator care nu foloseste diacritice...sau altfel spus...ai sansa sa iesi doar la cautari cu diacritice.[...]
    La asta mă refeream când am zis să ignorăm Yahoo.
    Nu ştiu dacă măcar 1% din căutări se fac cu diacritice... deşi cred că 1% e foarte mult spus.

În ceea ce priveşte Google, dacă fac căutarea cu diacritice sunt pe pagina 2, iar când caut fără diacritice sunt în primii 3. Deci şi aici se ţine cont de diacritice (într-un sens bun).

Nu ştiu cum ar fi dacă aş pune textul pe site cu diacritice... (după indexare) dacă aş mai fi în primii 3 la căutarea fără diacritice în Google. (Deoarece aceia care caută cu diacritice sunt chiar prea puţini <în momentul de faţă>.)

Şi DA, aş vrea să îmi pun textele cu diacritice, dar momentan nu îmi permit o cădere din SERPs.

La plusuri aş pune faptul că dai dovadă de mai mult profesionalism atunci când ai un site pentru România pe care scrie în limba română, nu în "limba internetului".

La minusuri aş pune faptul că în maxim o săptămână aş dispărea de pe primul loc din Yahoo.

De asta am pus întrebarea... dacă să ignor Yahoo.. ceea ce nu cred că ar fi o dramă, deşi am destui vizitatori care vin şi de pe Yahoo (doar sunt pe primul loc acolo...)

Edit:
    Hmmm dupa o privire aruncata pe trafic.ro si google trends pentru cuvintele "masini" si "maşini", am intales ca inca nu a venit momentul diacriticelor, insa am sa schimb putin intrebarea si am sa spun:

Dacă aş pune textul pe site cu diacritice... (după indexare) aş mai fi în primii 3 la căutarea fără diacritice în Google?
    Ultima modificare făcută de Mircea Budean; 21st September 2007 la 16:28.

Reputatie:
    69
    Data înscrierii
    15th November 2004
    Locaţie
    Iasi
    Vârstă
    47
    Posturi
    6.261
    Putere Rep
    69

Implicit

Daca anchorul IBL-urilor e fara diacritice...atunci e perfect...cred ca poti avea continut cu diacritice.

Daca anchorul IBL-urilor e cu diacritice....atunci cred ca o sa iesi in special la cautarile cu diacritice.

Continutul conteaza foarte mult pentru cautari, asta stim foarte bine toti...dar IBL-urile sint cele care ridica un continut intr-o pozitie...IBL-urile si relevanta fata de site.

Apoi, faza cu diacriticile pe site, a avea continut cu sau fara diacritice..cred ca e o problema de fond si nu o consider reala. Plecand de la ceea ce am zis anterior, un site e urcat de IBL-uri si abia apoi de contint. Continutul, defapt face legatura intre relevanta unei pagini fata de cautarea facuta si puterea pe care un site o are, datorita IBL-urilor, pentru cuvantul cautat.

Si hai sa facem si un exercitiu explicativ la care as vrea parerile voastre: ţepeş vs. tepes.

Avem la cautarile astea doua un rezultat care confirma ceea ce spun: once.ro

Titlu cu diacritice, continut fara...dar cu toate astea e pozitionat bine la ambele cautari.

E foarte interesanta faza asta. Google defapt ar putea parea "orb" la diacritice, dar el "vede" si interpreteaza si dupa IBL-urile care sustin un site si returneaza in functie de cautare.

Vedeti la cautarea fara diacritice titlurile cu bold ale unor pagini care au titluri cu diacritice. El le vede ca aceleasi cuvinte defapt, dar pentru a putea iesi la rezultate e nevoie de IBL-uri care sa il sustine.

Am scris cam mult.

Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    8th January 2007
    Locaţie
    Timisoara
    Posturi
    262
    Putere Rep
    34

Implicit

Pai concluzia este ca la cautarile cu diacritice (neimportante datorita volumului scazut) se vor prefera (chiar exclusiv pentru exemplul tau) in rezultate site-uri care au scris cuvantul cu diacritice - Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 61.100 pentru ţepeş.

Pe cand la cautarea fara diacritice vor aparea toate combinate - Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 1.050.000 pentru tepes.

Chestia cu exclusivitatea site-urilor care au cuvintele scrise cu diacritice in cautarile cu diacrtice nu mai este valabila pentru masini, dar numarul rezultatelor este mult mai mic, probabil din cauza ca site-urile care au fost excluse nu au specificat clar limba sau tara.

Si totusi sa nu ne pierdem in analize pe cautarile cu diacritice.
    Cele importante sunt cele fara diacritice. Iar din ambele exemple pot sa deduc ca intr-deavar continutul cu diacritice nu ar fi un dezavantaj in cautarile fara diacritice (ci chiar un avantaj in cautarile cu diacritice - nesemnificative).

In ceea ce priveste IBL-urile, ele sunt si ele pana la urma tot continut al unui alt site. Asadar continutul tau nu conteaza daca este cu dicritice sau nu, dar IBL-urile conteaza... hmmm apare o mica contrazicere aici (care s-ar rezolva probabil prin faptul daca site-urile pe care apar IBL-urile ar avea specificata limba sau tara sau... sa se tina cont de hosting?!?!?).
    Ultima modificare făcută de Mircea Budean; 21st September 2007 la 17:16.

Reputatie:
    69
    Data înscrierii
    15th November 2004
    Locaţie
    Iasi
    Vârstă
    47
    Posturi
    6.261
    Putere Rep
    69

Implicit

Pai...ca sa iesi la cautari romanesti cu un site in romana, ai nevoie de IBL-uri romanesti. In special IBL-uri romanesti. Romanesti ca domeniu, continut, hosting, ip, etc.

Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    8th January 2007
    Locaţie
    Timisoara
    Posturi
    262
    Putere Rep
    34

Implicit

OK.
    Dar parca stiam ca nu se mai tine cont de hosting (IP)...

Reputatie:
    69
    Data înscrierii
    15th November 2004
    Locaţie
    Iasi
    Vârstă
    47
    Posturi
    6.261
    Putere Rep
    69

Implicit

Pai cum faci relevanta pentru cautari romanesti fara sustinere de pe site-uri gazduite in .ro ?

Reputatie:
    34
    Data înscrierii
    8th January 2007
    Locaţie
    Timisoara
    Posturi
    262
    Putere Rep
    34

Implicit

Stai putin...

site.ro este una si site gazdiut (hosting-IP) in Romania este alta.

Probabil ai vrut sa zici site-uri .ro

Iar pentru faptul ca nu conteaza hostingul iti dau exemplul tau unde pe primul loc la ţepeş si la tepes este ro.wikipedia.org/wiki/Vlad_Ţepeş care este gazduit in USA (Florida - St. Petersburg - Wikimedia Foundation Inc)

Reputatie:
    69
    Data înscrierii
    15th November 2004
    Locaţie
    Iasi
    Vârstă
    47
    Posturi
    6.261
    Putere Rep
    69

Implicit

M-am explimat "site-uri" si nu "site". Oricum, ai prins ideea.

Cat despre wikipedia.org...tu cum iti imaginezi ca iese la aproape orice cautare din orice tara?

E un site relevant si iese automat la cautari. La fel si imdb.com in domeniul movies.

Plus multe altele.

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Domeniile .eu inregistrate cu diacritice
    De RoManiac în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 10
    Ultimul Post: 14th December 2009, 01:39
  2. keyword-uri cu diacritice
    De leandrud în forumul Discutii generale privind optimizarea si motoarele de cautare
    Răspunsuri: 14
    Ultimul Post: 13th February 2009, 10:49
  3. Diacritice în wordpress
    De kuerten în forumul Server side
    Răspunsuri: 3
    Ultimul Post: 30th January 2009, 00:41
  4. rss cu diacritice
    De prodan_13 în forumul Bar, lobby...
    Răspunsuri: 4
    Ultimul Post: 13th August 2008, 10:03
  5. probleme cu diacritice
    De fabby în forumul Server side