Cu privire la activitatea noastra pe net , legislatia internationala e foarte depasita de situatie.
Am sa ma refer in continuare la un exemplu absolut ipotetic, cum ar fi faptul ca in Olanda este permisa zoofilia. In Romania e interzisa.
Ca sa fiu clar, n-am nicio treaba cu asta dar il dau ca si exemplu pentru ca sa fie simpla argumentatia.
Pe acest caz, frecvent imi pun intrebari de genul:
1. Daca eu ca si simplu utilizator de internet, accesez/deschid din Romania un astfel de site, sunt infractor ?
2. Daca de data asta eu ca firma de seo ma angajez sa urc in google un astfel de site detinut de o firma din Olanda si scriu in contract ca voi lucra la situl <dogs.nl>, sunt infractor ?
3. Dar daca firma pentru care lucrez este dintr-o alta tara in care este interzisa si acolo zoofilia, dar firma aia a cumparat un domeniu .nl si vrea sa-i fac seo, sunt infractor ?
Terminand cu povestea asta, la modul concret, intrebarea se pune asa: trebuie noi ca prestatori de servicii seo sa ne interesam de jurisdictia unde isi are clientul sediul ?
Ce ma fac daca ma contacteaza un italian ca sa-i fac o oferta de seo pentru un serviciu legal in RO, dar care vad ca ma pune sa semnez un contract cu firma lui din Cipru, are domeniul .com si ma pune sa-i optimizez site-ul pe un cuvant nemtesc ca vrea el sa rankeze pe google.de ?? Sa stau acum sa alerg pe lant sa verific legislatia din fiecare tara ? Sunt legi si legi, in US s-au interzis site-urile de gambling, in Franta s-a legalizat prostitutia dar in schimb sunt amendati consumatorii (sursa: France: Prostitution now legal, paying for sex illegal - CNN.com ) , si tot asa ... complicat .
In acelasi timp insa, nu pot sa nu ma intreb ce riscuri isi asuma o firma care face seo si care poate fi atrasa intr-un proces si acuzata de ajutarea infractorului.
Voi ce pareri aveti ?

Răspunde cu citat