Mai degraba omul cred ca se referea la lipsa varfurilor in web-ul .ro. Iar "factorii sociali & economici" la care se refera se reduc la unul singur: banii. Cata vreme aici orice taran care detine 500 de euro poate avea impresia ca de banii astia va avea supersite, cu superflashuri si supernebunii in el, lucrurile nu vor evolua. Oricum, e mai bine ca in urma cu 5 ani, dar inca nu e bine.
Piata noastra e minuscula. Eu o evaluez pentru acest an pe la 8-9 milioane euro, si asta tinand cont de "steroizii" institutiilor publice (am vazut anul asta proiect web de 1 milion de euro la o institutie publica... se stie si cazul portalului de 1,5 milioane...). Fara acesti steroizi, la care nu au acces decat cei care stiu unde sa dea spaga, piata reala e doar la 3-4 milioane euro. Cu 3-4 milioane de euro un Costica Costanda iti vinde 3 copaci din parcul Bordei si iti mai da si un sut in fund ca nu vrei sa i-l cumperi pe al patrulea.
De ce e inca 500 de euro o suma magica? De-aia, fiindca exista o gramada de insi pe piata care lucreaza pe suma asta. Evident ca iese ceva prost, dar clientii sunt prea needucati ca sa inteleaga ca e ceva prost. Si managerii firmelor de web sunt la fel de needucati si accepta sa lucreze pe te miri ce, fara sa tina cont de costurile reale ale firmei pe care o conduc. Plus vesnica obsesie pe care o am eu, deplasarea la sediul clientului cand normal ar fi sa fie pe dos. Cand eram freelancer ma deplasam eu la sediul clientului, chiar daca era asezat la mama dracului, prin gunoaie si mai stiu eu ce, si mi se parea normal, fiindca eram fraier. Acum nu mi se mai pare normal, fiindca atunci cand vreau sa cumpar rosii, ma duc eu la piata, nu vine piata la mine. La fel cand am treaba cu un avocat, cu un notar, cu un frizer etc. etc. etc. Drept pentru care eu imi triez din start clientii: cei care sunt dispusi sa imi faca vizita la sediu sunt "de luat", fiindca sunt cu adevarat interesati de afacerea lor, deci sunt create premisele pentru o colaborare ok. Ceilalti - sayonara!... gud bai!... Astia vor sa-i slugaresti, deci ii refuz. Dar din pacate stiu ca la 1 refuz de-al meu se gasesc 10 insi care sa se repeada sa slugareasca. De aici pana la a accepta sa faca fullflash websites pe 500 de euro (pardon!... + TVA! ) nu mai e decat un pas. Si dupa aia ne miram ca piata e asa cum e.

Răspunde cu citat