Din punctul meu de vedere, pe .ro suntem abia la inceputul drumului si va mai trece ceva timp pana sa putem spune ca avem un online matur. Dupa cum vad eu lucrurile, din partea web developerilor exista multa disponibilitate pentru proiecte ambitioase, dar problema vine din sectorul de publicitate, monopolizat de "trusturile" de care se aminteste in primul post. Am vazut cum oameni cu experienta in online au incercat sa creeze o "clasa de mijloc" in advertising si au esuat lamentabil, ceea ce ar trebui sa ne puna pe ganduri.
Personal am abordat mai multe nise in ultimii ani, unele cu succes, altele fara, dar de fiecare data m-am confruntat cu aceleasi probleme:
1. lipsa de profesionalism a content writer-ilor: am incercat sa lucrez cu zeci de oameni si nu exagerez cand spun ca 80% dintre ei aveau mari probleme cu limba romana. Cratima pare a fi principalul dusman al tinerilor din ziua de azi!
2. Preturile exorbitante cerute de copywriteri. Am mai discutat despre acest lucru intr-un alt thread si au fost destui care mi-au dat dreptate: daca eu am nevoie de 10 articole pentru un singur site pe zi (si ma refer la articole care nu necesita ore intregi de documentare, nici de talent a la Eminescu sau Caragiale), nu-mi cere 2 euro pe articol, pentru ca la un calcul sumar ar trebui sa-ti platesc lunar 2x10x30=600 euro. Niciodata nu-ti voi putea da acesti bani.
3. Lipsa de intelegere si cooperare intre cei care abordeaza aceeasi nisa. Aici ma refer in primul rand la micii investitori, nu la marile companii care investesc sume masive pentru a se desprinde de concurenta. In loc sa considere posibilitatea ca 2 sau mai multe proiecte sa se sprijine reciproc si sa creasca impreuna, micii investitori sunt mai degraba obsedati de a pune bete in roate "vecinului". De altfel, proverbial, romanii au mari probeme cu "vecinii": li se pare ca gaina lor este intotdeauna mai grasa, iar capra le este de la bun inceput sortita unei morti violente.
4. Lipsa unor instrumente gratuite. Stiu, veti spune ca tot ce este de calitate trebuie platit, dar eu zic ca problema poate fi pusa si altfel: daca X a reusit intr-un mic business online, isi poate aduce si un aport pro bono acestui domeniu si ar putea de exemplu crea un blog in care sa promoveze alte site-uri, aflate la inceput de drum, fara sa ceara bani in schimb. Daca eu nu imi pot promova proiectele intr-un mod decent, de ce va mirati asa tare ca e spamul in floare?
5. Probleme la monetizare. La un moment dat cineva mi-a zis: "daca nu garantezi ca intr-un timp scurt ajungi la 5000 de unici pe zi, mai bine nu te apuci de treaba ca n-ai cum sa-ti scoti investitia". Eu am fost fidel principiului ca daca muncesti serios si ai rabdare, poti reusi pana la urma. Dureaza insa prea mult si consumi foarte multa energie pe parcurs. In afara de marile agentii de publicitate (prin care sunt monetizate doar cateva sute de site-uri) este foarte greu sa gasesti resurse financiare pentru un site. Daca astepti sa te caute cineva ca sa ii pui un banner pe site, e moarte sigura. Daca te duci tu la el si ii faci o oferta (chiar si mult sub pretul pietei), zice ca nu cumpara decat prin agentii de publicitate. Daca te duci la agentia de publicitate, ti se spune ca deja sunt acoperite cam toate nisele. Iar daca apelezi la un broker care traieste pentru a vinde si ii oferi un 20% din incasari, nu doar ca iti rade in fata, dar te mai si injura ca ii dai prea putin.
6. Prea multe resurse irosite. Pe .ro ne confruntam deja cu o criza a domeniilor, dar in acelasi timp multi proprietari de domenii prefera sa le tina nefolosite sau sa puna niste site-uri mizerabile.
Lista este, desigur, mult mai lunga. Cu rabdare, bunavointa si ceva noroc, toate aceste probleme pot fi insa depasite. Este insa nevoie ca cei pe care aceste probleme ii leaga, sa fie solidari in gasirea de solutii. Doar astfel avem si noi o sansa in fata trusturilor.

Răspunde cu citat