26th August 2013, 12:57
2 out of 2 members found this post helpful.
Uite Stefania aici: WordPress Optimization Guide | GTmetrix
Alte sfaturi:
- optimizarea imaginilor inainte de a fi puse pe server
- reducerea pe cat posibil a numarului de pluginuri
- utilizarea unei teme optimizate (multe teme sunt frumoase, interesante si cam atat).
Timpul de incarcare este foarte mare tinand cont de faptul ca interogarea gtmetrix se face tot din SUA. Daca site-ul se adreseaza romanilor iti sugerez sa muti hostul in Romania. Aici o sa ai si avantajul ca te intelegi mai bine cu cei de la suport.
26th August 2013, 13:40
1 out of 1 members found this post helpful.
Cum spuneam mai sus, configurarea W3TC depinde mult de tipul de hosting:
- pentru shared hosting se poate folosi Page Cache (Disk Enhanced), Minify (Disk) si Browser Cache
- pentru VPS/dedicated se poate folosi si Database si Object Cache cu una din optiunile de opcode caching (preferabil APC)
Atentie la configurarea setarilor de Minify. Daca site-ul da erori la configurarea automata, trebuie trecut pe cea manuala si adaugate fisierele de js si css unul cate unul.
Exista si optiuni pentru configurarea CDN-urilor cu care sincer nu am apucat sa ma joc inca.
26th August 2013, 14:52
2 out of 2 members found this post helpful.
Revin cu o mică adăugare. Am scris mai demult un articol despre "trick-urile" de optimizare pe care le folosesc cu succes pe blogurile și site-urile mele (sunt explicate în Română, sper să ajute): Viteza blogului.
17th September 2013, 17:27
4 out of 4 members found this post helpful.
In zilele noastre, cu wordpress poti sa faci aproape orice, de la magazine online pana la bloguri sau cine stie site-uri de socializare. Este normal ca in functie de ceea ce vrei sa contruesti pe acest CMS, din cand in cand sa te lovesti de probleme cum ar fi, timp de raspuns crescut.
Oricum motivele pentru aceste lucruri sunt multiple si nu de fiecare data aceleasi. Folosesc wordpress pentru marea majoritate a siteurile lor mele si voi imparti cu voi ceea ce fac eu ca sa le optimizez.
1. in primul rand voi verifica baza de date, voi incerca sa o optimizez, voi incerca sa caut si sa sterg tabele care au fost create de catre pluginuri pe care acum nu le mai folosesc dar ele au ramas acolo, o voi repara/optimiza folosind phpMyAdmin sau daca aveti access root : mysqlcheck -r baza_de_date
2. voi verifica toate fotografiile, fisierele css si scriptuile js sa vad marimea lor. voi incerca pe cat posibil sa reduc dimensiunea lor ( minify - pentru css si JS ) - intr-adevar sunt pluginuri pentru asa ceva, dar pentru ce sa mai instalez inca un plugin cand poti face asta manual ? Defapt acel plugin nu va schimba mare lucru dar va scoate din css-uri si js-uri anumite linii care sunt doare explicatii si va scoate spatiile nimic mai mult. Da! Exista si pluginuri care vor incerca sa modifice oarecum structura lor dar de cele mai multe ori nu fac nimic decat sa iti strice teme/templateul atunci cand se baga in css-uri.
Defapt, cel mai mult castigi aici cu marimea fotografiilor. Deschizi un soft de editat poze ( pote fi si Photosop ) si iei fiecare poza in parte si incerci sa o salvezi cat mai mica ( ca si dimensiune in KB/MB ) posibil, fara sa ii scazi caliatea ( prea tare. ). Un alt lucru important este sa incerci sa folosesti thumbnailuri si sa nu faci resize la fotografie din cod ( Eexemplu : pui pe prima pagina o fotografie 300x300 care defapt e una 1200x1200 dar in cod i-ai dat tu dimensiunea mai mica ,sa o poti afisa ) pentru ca orice vizitator va incarca defapt fotografia 1200x1200 si nu 300x300. Cea mai puna metoda este sa pui pe prima pagina intr-adevar o fotografie de 300x300 cu link catre cea mare 1200x1200.
3. numarul de plug-inuri si ce fel de pluginuri folosim. Recomandat este sa nu folosesti chiar orice plugin, gasesti pe internet. Oricine poate face maine un plugin pentru wordpress - insa daca e prost scris, atunci nu va face nimic altceva decat sa consume mai multe resurse decat sunt necesare pentru functiile pe care le ofera. trebuie sa fim atenti si la numarul de pluginuri pe care le instalam - un numar mare de pluginuri aduce in acealsi timp si o incarcare a siteului mai inceata. In aceasta privinta recomand : P3 (Plugin Performance Profiler) te va ajuta sa vezi ce si cat consuma fiecare plugin. Eu personal folosesc un plugin doar daca este nevoie si nu am nici o alta solutie pentru asa ceva. Nu voi folosi un plugin doar ca sa imi pot afisa un banner in footer sau stiu pentru ce alte taskuri pe care le poti foarte usor scrie basicul de cunostine si cu ajutorul prietenului Google.
4. pluginurile de cache funcioneaza similar cu cacheul browserului - este de preferat sa stii ce inseamna si sa stii defapt ce vrei de la un plugin de acest gen inainte sa il folosesti. DA! vei intampina probleme daca il lasi cu setarile default - vei posta article si vizitatorii nu le vor vedea imediat - de aceea tre sa alegi sa faci cache doar la paginile pe care stii ca nu le vei actualiza prea des iar pentru prima pagina a site-ului pune cacheul sa expira mai repede. poti face cache la article care contin galerii foto sau stiu eu ce alte pagini/posturi pe care nu le vei schimba prea curand.
Intr-adevar cacheul ajuta cu mult la timpul de incarcare. La momentul actual folosesc : W3 Total Cache sau WP Super Cache.
5. Wp-cron - WordPress are o functie care este apelata de fiecare data cand o pagina esre incarcata si care bineinteles poate incetini incarcarea siteului tau. Pentru acest lucru mai fac o recomandare : WP-Cron Control plugin - si vei putea sa configurezi cronurile siteului tau dupa necesitatile tale.
NOTA : ca sa folosesti acets plugin va trebui sa creezi un Cron Job, daca nu stii cum se face, contacteaza compania de gazduire.
6. blocarea tuturor IP-urile la pagina de login ( wp-admin, wp-login.php ) si blocrea bad botilor. Este foarte important de asemenea sa blochezi crawlere si boti care nu te ajuta la nimic. NU bloca google, yahoo, bing, yandex, etc. ci blocheaza botii care pur si simplu iti viziteaza siteul intr-un mod abuziv si nu fac nimic altceva decat sa consume resurse ( banda, cpu, ram ).
De asemnea multi dintre voi poate ati observat din cand in cand ca wp-login.php este foarte vizitat - acest lucru este pentru ca ori siteul este atacat ori sunt boti care daca ai lasat " Anyone can register " se vor inregistra cu miile pe site la tine ( daca ai nevoie de inregistrarea foloseste un system CAPTCHA ). De ce sa blocam accesul catre zona de administrare ? la fel tocmai pentru a economisi resurse si in afara de asta nu avem nevoie de ASTA :
Exemplu :
Pe site sunt acum 100 de oameni si 500 de boti. Normal ca cei 100 de oaneni vor incarca siteul putin mai greu, doar serverul trebuie sa raspuna la 600 de cereri. Dar daca blocam botii, atunci serverukl va raspunde doar la 100 de interogari.
Cateva serchrui pe google si vei gasi o gramada de liste cu bad boti - pe care sa ii blochezi dupa user agent ( blocarea dupa IP nu e chair bine, pentru ca boti au f multe IP-uri diferite ) robots.txt nu ajuta, pentru ca un malicious bot nu-l va lua in considerare.
Cam atat aici 
7. compania de webhosting : acesta este un lucru la fel de important ca toate cele 6 enumerate mai sus. Degeaba iti optimizezi websiteul daca ai pe el vizitatori %95 Romani dar tu ai siteul hostat in la hostgator in Dallas ( evident, cumpara-ti un server in Romania ) - si asta e unul din lucruruile care iti vor incetini websiteul - un alt lucru important la alegerea unui webhost este sa stii foarte bine ce cumperi. De exemplu sunt nenumarate companiile care ofera totul NELIMITAT. NU exista asa ceva - se numeste over selling, defapt totul are o limita. Ideea este ca nu spatiul sau banda este importanta, cu siguranta vei primi indeajuns spatiu incat sa nu il folosesti pe tot, important este ce resurse ( CPU, RAM ) iti garateaza acea companie. De ce spun asta ? pentru ca marea majoritate a companiilor nu iti vor spune ca tu esti la limita sau trecut de limita de resurse si de acceea din cand in cat siteul tau merge greu - si acea limita este pusa de pluginuri interne create de catre ei tocmai pentru a putea oarecum sa managerieze conturile shared ( bineinteles vb de shared web hosting ). Este normal sa foloseasca asemnea limite pentru pe un server shared sunt 1000 de clienti - daca nu are exista limite atunci unul ar folosi mult mai mult decat foloseste vecinu de pe server si plateste aceeasi bani. Majoritatea nu iti spun acest lucru si daca te ii contactezi si le spui ca ai optimizat si ai facut si ai dres, atunci iti vor spune, domnule siteul tau a crescut si are nevoie de mai mult ram, cpu. etc.
Aici intervine si " calitatea suportului " - daca vezi ca merge greau siteul si totusi l-ai optimizat cum ai crezut tu ca e mai bine, poti sa ii ontactezi pe ei, le oferi in traceroute un MTR de pe PC-ul/PC-urile unde se intampla problema si ei vor verifica cu datacentrul sa vada daca nu cumva serverul pe care esti tu sub firewall sau poate exista probleme la ei sau poate serverul este overloaded. In orice caz e important sa ai cu cine sa vorbesti
.
Cam asta am avut de zis, imi cer scuze pentru eventualele greseli, scriu acest articol intr-o mica pauza ( pe fuga ) la servici