Pentru mine este clar: cine știe să facă tot ce se cere acolo, fie a migrat de mult, fie are propria agenție. E clar că nu e treabă de un om, ci de o agenție întreagă.
Ca un exemplu, acum vreun an și ceva, am participat la un interviu pentru o altă companie mare din România, care voiau JUNIOR, iar cerințele erau asemănătoare. La interviu, directorul de marketing, persoana desemnată să coordoneze activitatea de SEO, nu se pricepea la nimic în afară de Adwords - iar campaniile erau haotice, pe keywords aiurea, fără negative. Probabil că are o cifră de afaceri similară cu Metro, dacă nu cumva mai mare.
Acum și mai puțin timp, am participat la un alt interviu, unde se încerca să mi se bage pe gât o colaborare, în loc de angajare. Cuprindeau, pe lângă multe din cele regăsite în job offerul Metro, participarea la realizarea unei aplicații capabile să genereze charts pentru fiecare bănuț cheltuit în activitatea de marketing. Motivul era atât de lesne de înțeles, că aproape mi-au spus verde în față - nu găseau un om pentru full time, ci încercau să agațe pe cineva part-time. Iar banii nu erau deloc străluciți. Toți ăia buni sunt „luați”.
Bottom line here:
- cam câtă experiență îți trebuie ca să știi toate lucrurile alea? În plus, fiecare corporație de gen folosește propriile „scule” (CMS, CRM, email campaigns);
- toată lumea vrea excelență, însă nimeni nu poate plăti în România pentru așa ceva. Pur și simplu NU POATE;
- excelenții noștri migrează sau au propriile afaceri, mai mult sau mai puțin de succes - nu îi găsești, efectiv;
- există 1% șanse să renteze un astfel de anunț pe ejobs; 99% din cazuri sunt deja oamenii agențiilor de head hunting - poate fac doar un awareness pe Ejobs.
Lucrurile se schimbă în România. Antreprenorii, mai mici sau mai mari, au înțeles ce înseamnă performanța. Mulți n-au înțeles decât acum, după 25 de ani de piață liberă. Nu mai există web developeri cu adevărat capabili pe 1.000 - 1.500 de euro pe lună, nu mai există om de SEO care să nu facă singur, de acasă, 500 de euro pe lună. Chiar și alte tipuri de joburi din online, dacă ești muncitor și ai un mic portofoliu acolo, nu ai cum să faci mai puțin de 2.000 de RON. Iar business-ul online face switch pe remote - este mult mai rentabil pentru specialist.
Lumea se mută masiv în online (o reacție naturală, așteptată, însă atât de normală încât parcă ia cu surprindere pe toți) iar pragul $$$ crește în consecință.