1 out of 1 members found this post helpful.
In primul rand, ai nevoie de firma (~1000 ron sa o faci + 200-500 ron contabila lunar) sau PFA (~500 ron sa o faci si contabilitatea o poti tine singur).
Din moment ce nu ai experienta deloc in linux iti recomand maxim un reseller, eu dupa mai bine de 6 ani de experienta zilnica in hosting tot mai intalnesc probleme care necesita multa documentare, sa incepi direct cu dedicat sau vps ar insemna pierderi garantate de clienti si bani la prima problema (care o sa apara sigur).
In cazul in care optezi pentru un reseller ai scapat de administrarea serverului si trebuie doar sa asiguri un suport de baza pentru clientii tai si simultan poti incepe sa inveti linux. Iti recomand sa iti instalezi o masina virtuala pe PC sau sa comanzi un VPS ieftin si poti face teste acolo.
Din cate stiu eu, nu exista nici un curs care sa te invete nici macar 50% din ce ar trebui sa stii ca sa administrezi o firma de hosting dar in timp cu determinare poti invata, recomandarea mea e sa nu o faci pe spinarea clientilor tai.
WHMCS te va costa 16$/luna si ai nevoie de procesatori de plata (paypal, mobilpay, payu etc) prin care sa incasezi si conturile de cpanel se creeaza singure odata ce plata e acceptata.
EDIT:
Ca si documentatie, poti incepe de la:
Linux Basics - Manuals
UNIX / Linux Tutorial for Beginners
Asta te va ajuta doar in proportie de 10%, dar fiind bazele sunt foarte importante.
Administrare linux, hosting, domenii si SSL. Orice pachet de gazduire la 1 euro /3 luni ! Comanda pe
http://www.hosthash.com prin cuponul "SEOPEDIA1"
1 out of 1 members found this post helpful.
Stefan, nu e vorba numai de experienta ta in administrare servere linux, pune-ti in plan si un esec total al firmei.
De aceea, daca ai buget, eu totusi iti recomand achizitionarea unui server dedicat (cumparat de tine, nu inchiriat) si achizitionarea unui pachet de administrare server la data center-ul unde iti vei coloca serverul. In acest fel, esti 100% "stapan" pe afacerea ta, si iti zic si de ce: daca sa zicem ai un client care iti consuma resurse / spam / alte prostii si o face de mai multe ori, cei de unde ai reseller, poate sa "iti de-a un sut in fund" si au de tras restul clientilor care sunt ok si nu ti-au facut probleme.
2. whmcs suporta mai multe modalitati de plata, tu trebuie sa iti cauti un procesator de plati online din Romania (gen epay).
3. gandeste-te cum iti administrezi afacerea, cum iti tratezi clientii, pentru ca o parere negativa legata de servicii te trage in jos la maxim + ca firma fiind la inceput, nu prezinta garantie nici pentru 5% din posibilii clienti
4. iti mai zic ceva: primii clienti care ii vei avea la inceput, vor fii clienti "aruncati" de la alte firme de hosting pentru diferite "prostii facute" si clienti cu site-uri de muzica, filme online + cei rau platnici 
De spus, ar mai fii multe .... dar eu iti zic sa incepi daca vrei cat mai repede, pentru ca daca esti serios, oferi servicii de calitate, si rezultatele vor venii.