Răspunsul superficial este: audit seo.
Bine, bine, audit seo, raport de optimizare. Dar ce pui în el?
Pun problema fiindcă se întâmplă următoarea lucruri:
1. pui prea puţine în audit - Incluzi evoluţia site-ului pe anumite cuvinte cheie/ nr. de linkuri/ rankuri pe diverse portalului, creşterea traficului etc.
Şi reacţia clientului e "păi bine, mă, într-o lună întreagă de optimizare tu mi-au adus site-ul din top500 pe poziţia 60? Sau de pe 80 mi-ai urcat site-ul la 30? Te-am plătit o lună pentru schimbările astea de cifre care nici măcar nu mi-au adus trafic în plus? Auzi, da' tu ce-ai făcut toată luna?? Arată-mi ce-ai muncit." Se întrerupe colaborarea.
2. pui prea multe în audit - e puţin idiot că am făcut asta, dar am făcut-o. M-am vândut o dată. După ce-am avut doi clienţi din categoria 1, am zis să încerc şi asta. Rezultatul a fost întreruperea colaborări. De ce: clientul are impresia că ştie toate lucrurile pe care le-am scris în audit, că sunt porcării banale, pe care le poate face şi singur.
În ambele situaţii izvorul problemei e acelaşi: oamenii pur şi simplu nu pot pricepe, că atunci când începi o optimizare, nu poţi garanta rezultate după 2-4 săptămâni. Când le spui "optimizarea e un proces de lungă durată" îţi zic "da, bine, blablabla..." iar după o lună, văzând că site-ul lor nu e înaintea lu' emag şi pcgarage la "calculatoare" îţi zic că ţi-ai bătut joc de ei şi că n-ai făcut nimic toată luna.
Revenind la întrebarea din titlu: cum demonstrezi clientului că îţi faci treaba? Şi cum îl faci să priceapă că e imposibil să-i aduci site-ul pe prima poziţie la cine ştie ce cuvânt... după o lună de optimizare?
Şi mai am o întrebare: optimizarea on page. Ce faci când dai peste clienţi care refuză să-ţi ofere acces la site? Ăia care zic "scrie-mi pe mail tot ce tre să modific şi fac eu".

Răspunde cu citat