Rezultate 1 la 9 din 9

Subiect: Ghid SEO pentru utilizarea corecta a filtrelor intr-un magazin online

meetzah este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    1st October 2005
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    976
    Putere Rep
    39

2 out of 2 members found this post helpful.

Post Ghid SEO pentru utilizarea corecta a filtrelor intr-un magazin online

Salut,

Am realizat o un ghid SEO pentru utilizarea corecta a filtrelor intr-un magazin online, pe baza documentatiei Google disponibila in acest sens (sunt cateva postari pe forumul lor oficial) si ca urmare a experientei acumulate in campaniile SEO derulate la DWF pentru clienti din ecommerce. Materialul are urmatoarea structura:

1. Problema: ce se poate intampla daca filtrele dintr-un magazin online sunt setate incorect
    2. Cum poti recunoaste o implementare incorecta SEO a filtrelor intr-un magazin online? Cele ai frecvente greseli
    3. Bune practici: cum se face implementarea corecta a filtrelor din punct de vedere SEO intr-un magazin online
    4. Studiu de caz: analiza implementare filtre la emag.ro, altex.ro si f64.ro (din punct de vedere SEO)
    5. Probleme SEO cu filtrele in magazine online construite pe Prestashop, OpenCart si Magento
    6. Concluzii Ghid SEO filtre

Materialul este disponibil aici: Ghid SEO pentru utilizarea corecta a filtrelor intr-un magazin online - DWF
    Astept feedback-ul vostru, fie aici, fie in comentarii pe blog.

Multumesc.
    DWF - Servicii complete de optimizare seo. Vezi oportunitatile de cariera in cadrul DWF.

Tom
    Tom este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    129
    Data înscrierii
    25th September 2010
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    47
    Posturi
    3.169
    Putere Rep
    129

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Salut, ti-am raspuns de cateva ori, am preferat sa nu-ti mai raspund, pentru a nu parea carcotas, dar articolul asta e fara sens. Daca incerc sa-ti raspund, pierd 3 h la cat e de scris, asa ca o sa-ti spun parerea mea pe scurt.

Eu nu vad sensul articolului:

1. pentru cititior

Articolul nu are baza, nu are sens, nu are concluzie.

Tu crezi ca incerci sa explici "ca e bine" sa ai filtre indexabile pentru long tail, fara sa ai experienta cu asa ceva (programare sau seo, iar asta se vede din articol).

Eu nu cred ca tu ai client (sau ai dezvoltat un magazin) cu filtre indexabile setate macar conform articolului scris de tine, dar daca ma insel, pune un link sa discutam concret pe puncte.

ultima fraza:

Ultima sectiune cuprinde o succinta expunere a celor mai populare platforme open-source de eCommerce din Romania, din perspectiva modului in care trateaza by-default problema filtrelor. Dintre cele trei platforme analizate, consideram ca Magento ofera forma cea mai apropiata de specificatiile Google.
    dar mai devreme

http:// enterprise-demo.user.magentotrial.com/women/women-new-arrivals.html?color=16&gender=94&occasion=31&sleev e_length=46

De remarcat urmatoarele elemente, pentru care nu pare sa existe un control in sectiunea de administrare, ci este posibil sa necesite un modul sau o dezvoltare suplimentara:

toate paginile generate au tagul robots setat pe “index, followµ, insa nu exista optiunea de a schimba aceste valori petru un anumit URL;
    din punct de vedere on-page, tagurile meta title, description si h1 din pagina generata nu se modifica in concordanta cu filtrele seelctate;
    paginile generate contin rel canonical spre categoria de baza, fara filtre – in principiu este un lucru bun, insa lipseste flexibilitatea in a gestiona acest parametru la nivel individual, pentru fiecare combinatie de filtre.
    Magento permite si transformarea unor combinatii de filtre in pagini statice, la care se poate modifica totul, de la meta title, meta description, robots si canonical, pana la headlines si continut in pagina. Aceasta optiune necesita insa un efort deosebit din partea proprietarului de magazin online, pentru scrierea de texte si documentarea acestor landing-pages-uri. Este insa cea mai buna solutie pentru un control precis al indexarii filtrelor in Google.
    Deci magento e ok, e cea mai apropiata de ce "vrei tu sa faca", dar inainte cu 3 fraze explici clar ca nu are habar de asa ceva, iar ca sa reuseasca macar sa faca 10%, are nevoie de investitie serioasa, programatori si content. (ai uitat load-ul pe server, fix cand vb de magento )

Deci e ok mangeto, pentru ca nu stie sa faca nimic singur? Asta era concluzia?

2. pentru tine

Nu inteleg cui te adresezi? Care e rostul? Daca la restul articolelor cauti leads (clienti) pentru seo, aici ai intrat intr-o zona fara sens.

Filtrele indexabile sunt doar pentru cei care pot sa le faca. Pot = tehnic + "are sens".

Ai analizat emag, altex si f64 (repet, nu comentez tot articolul ca o sa scriu o carte), fara sa intelegi ca fix ei sunt cei care "pot".

Eu (doar) pentru filtre indexabile cer de la 4.000 euro in sus, pe langa magazin. Cati isi permit? Cati au nevoie?

Daca esti magazin mic (dpdv seo) oricum nu rankezi pe long tail cand ai concurent emag, altex, f64. Iar daca pentru long tail e nevoie de investitie, programare, content, meta (seo-ist), nu mai bine faci un articol sau o pagina de produs ok?

Iar daca raspunsul e da, atunci tu pentru cine faci articolul?

Pentru cei ca mine? Ai gresit, pentru ca eu realizez ca ai scris fara sens.

Pentru potentialii clienti? De programare? Stii sa faci filtre indexabile pentru site fara sa ia foc serverul?

Programare si seo onpage? Ai mai facut asa ceva pana acum? Ai date care sa demonstreze ca merita investitia? Daca da, atunci poate ai observat ca un articol bun, bate oricand un filtru indexabil.

De seo? Au terminat ei cu seo si au ajuns la filtre?

------------

Repet, nu considera ca am ceva cu tine, cand ai scris ok ti-am raspuns si te-am felicitat. Cand am considerat ca ai scris gresit, ti-am raspuns (chiar in scris la mine pe blog) argumentat. Acum e atat de mult de scris (pentru ca este mai exact totul despre seo la un magazin online) incat nu am rabdare sa mai raspund. Asa ca ti-am raspuns pe scurt: pentru mine articolul nu are sens, nici pentru cititor si nici pentru tine.
    Ultima modificare făcută de Tom; 30th September 2015 la 23:46.
    Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.

Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    1st October 2005
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    976
    Putere Rep
    39

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Salut Tom si multumesc pentru feedback.
    Nu incerc sa intru intr-o polemica, pentru ca fiecare avem dreptul la opinie, insa ma vad nevoit sa raspund la cateva dintre observatiile tale:

articolul nu are baza, nu are sens, nu are concluzie
    La baza articolului stau problemele concrete pe care le poate genera o tratare incorecta a filtrelor intr-un magazin online. Sunt convins ca esti de acord cu mine (si implicit cu ce am scris in cap. 1) ca o tratare incorecta a acestui aspect poate duce la rezultate deosebit de grave.

Tu crezi ca incerci sa explici "ca e bine" sa ai filtre indexabile pentru long tail, fara sa ai experienta cu asa ceva (programare sau seo, iar asta se vede din articol). Eu nu cred ca tu ai client (sau ai dezvoltat un magazin) cu filtre indexabile setate macar conform articolului scris de tine, dar daca ma insel, pune un link sa discutam concret pe puncte.
    1. Eu spun doar ca exista cazuri in care o pagina de filtru poate sa fie mult mai relevanta pentru un query decat alte pagini din site (sunt sigur ca esti de acord cu mine si la capitolul asta). Daca ai fi citit articolul, ai fi vazut ca subliniez in repetate randuri ca NU este o solutie indexarea tuturor filtrelor.
    2. La capitolul experienta... nu vreau sa ma laud, insa te asigur ca aceasta exista, atat la nivel de SEO, cat si de programare. Te invit oricand la o discutie, pe orice teme din zona asta Nu spun ca am totdeauna dreptate, insa stiu cand un lucru ma depaseste si te asigur ca nu ma pronunt in astfeld e cazuri.
    3. Iti dau numai 2 exemple: homex.ro si bioportal.ro - ambele magazine au filtrele setate conform indicatiilor noastre (adica doar unele dintre pagini sunt indexabile si au elementele de on-page personalizate)

Deci e ok mangeto, pentru ca nu stie sa faca nimic singur? Asta era concluzia?
    By default, magento ofera cea mai apropiata solutie default pentru ce consideram noi ca este o implementare corecta a filtrelor. Articolul a avut ca obiectiv doar aceasta dimensiune, nu am incercat sa facem o comparatie la nivel general (avantaje/ dezavantaje) pentru fiecare platforma.

Nu inteleg cui te adresezi? Care e rostul? Daca la restul articolelor cauti leads (clienti) pentru seo, aici ai intrat intr-o zona fara sens.
    La fel ca majoritatea celorlalte articole publicate, acesta este tot scris in urma unor probleme concrete pe care le intalnim in lucrul cu clientii din campaniile de SEO. Referitor la leaduri, iti dau un singur insight: nu sunt nici macar 20 de cautari legate de filtre pe luna in Google. Nu am scris acest material pentru trafic sau pentru leaduri, ci pentru a oferii informatie, pentru a raspunde unei probleme concrete pe care o au proprietarii de magazine online.

Ai analizat emag, altex si f64 (repet, nu comentez tot articolul ca o sa scriu o carte), fara sa intelegi ca fix ei sunt cei care "pot".
    Am ales cele 3 magazine pentru ca au abordari FOARTE diferite. Imi pare rau sa constat ca nici aceasta sectiune din material nu a fost citita cu atentie. Nu consider ca sunt bine implementata nici la ei 100%, insa este evidenta o strategie la fiecare dintre ei.

Eu (doar) pentru filtre indexabile cer de la 4.000 euro in sus, pe langa magazin. Cati isi permit? Cati au nevoie?
    La exemplele pe care ti le-am dat mai sus, noi am facut implementarile cu un buget de 200 Euro (desi nu este focusul nostru ca agentie in zona de programare).

...nu mai bine faci un articol sau o pagina de produs ok?
    cauta te rog pe google.ro "laptop toshiba i7" si spune-mi ce rezultata ti se pare cel mai relevant. Hint: rankeaza emag si altex cu pagini de produs, iar cel.ro apare cu o pagina de filtru. Care rezultat crezic a raspunde cel mai bine intentiei utilizatorului?

Inca odata, multumesc pentru feedback.
    DWF - Servicii complete de optimizare seo. Vezi oportunitatile de cariera in cadrul DWF.

Ciprian.Olaru este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    6th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    573
    Putere Rep
    0

Implicit

este un articol foarte lung si incalcit (chiar si pt o pers care a mai vazut seo si programare);
    nu stiu care este parerea ta despre care este parerea lui google despre bold / strong in formatarea textului.. dar parerea unui cititor (a mea) este ca i se simte din plin lipsa; (si prin bold nu ma refer numai la text ingorsat.. ci si la o organizare vizuala / usor de citit);

despre informatiile oferite.. apreciez ca ati ales sa le publicati (desi nu sunt 100% de acord cu ele);
    abordarea este totusi foarte limitata (niste urluri si noindex sau canonical sunt maruntisuri dpmdv);
    o strategie corecta de seo trebuie sa fie in primul rand coerenta, iar asta nu se poate prin scoaterea din context a unui element (filtrele) si a da un verdict separat asupra lor (indiferent ce zice google in ghid);
    in functie de internal linking, breadcrumbs, content, etc.. aceeasi setare a filtrelor te poate ajuta sau ingropa;
    in plus.. beneficiul seo adus de un long tail pe filtre poate fi mai mic decat beneficiul de ergonomie adus de niste filtre cu ajax (eventual compensate seo cu niste pagini separate pt cateva "categorii" relevante);

altfel.. promovarea articolului cu logourile emag, altex, f64.. s-ar putea sa nu fie o idee buna.. daca se sesizeaza vr'unul dintre cei enumerati ca fiind deranjati de asta;

Tom
    Reputatie:
    129
    Data înscrierii
    25th September 2010
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    47
    Posturi
    3.169
    Putere Rep
    129

Implicit

Citat Postat în original de meetzah Vezi Post

1. Eu spun doar ca exista cazuri in care o pagina de filtru poate sa fie mult mai relevanta pentru un query decat alte pagini din site (sunt sigur ca esti de acord cu mine si la capitolul asta). Daca ai fi citit articolul, ai fi vazut ca subliniez in repetate randuri
    Servus, eu am raspuns pe fuga, asa ca nu cautam sa diversific explicatii. Punctual:

Daca ai articol/produs, filtrul e degeaba.

2. La capitolul experienta... nu vreau sa ma laud, insa te asigur ca aceasta exista, atat la nivel de SEO, cat si de programare. Te invit oricand la o discutie, pe orice teme din zona asta Nu spun ca am totdeauna dreptate, insa stiu cand un lucru ma depaseste si te asigur ca nu ma pronunt in astfeld e cazuri.
    .
    Eu sunt convins ca exista, doar ca nu in cazul de fata = articolul. Nu cred ca ai participat la un proiect ce implica filtre indexabile pentru seo. Strict la asta ma refer. Eu am asa ceva si stiu ce inseamna, tocmai de aceea am preferat sa-ti raspund.

3. Iti dau numai 2 exemple: homex.ro si bioportal.ro - ambele magazine au filtrele setate conform indicatiilor noastre (adica doar unele dintre pagini sunt indexabile si au elementele de on-page personalizate)
    Bioportal.ro are filtre indexabile? Adica asta:

www.bioportal .ro/produse-bio/alimente-de-baza-bio/filtru/continut/cartofi-1536/cantitate/50-100-g-ml-519/

De ce nu asa: www.bioportal. ro/alimente-de-baza-bio/cartofi-50-100-g-ml/ ? Pentru ca nu se pricepe programatorul? Pentru ca face load prea mare? Pentru ca asa inteleg ei ca se fac filtrele indexabile?

Lipseste cu desavarsire seo onpage pe filtre (articolul tau), pagina de mai sus nu e indexata, iar daca era indexata, atunci era duplicate cu :www.bioportal .ro /produse-bio/alimente-de-baza-bio/filtru/continut/cartofi-1536 si sigur duplicat cu multe alte pagini interne.

Homex.ro are filtrele facute mai bine, http://www.homex .ro/lenjerii-de-pat/filtru/Dungi_altinbasak_Renforce/ Doar ca nu are nimic on-page, iar asta sigur o sa genereze pagini duplicate.

Daca e facut de tine, atunci de ce nu ai inclus si ce ai scris in articol? Din cate observ au titluri manuale A stat cineva sa puna titluri manual? http://www.homex .ro/lenjerii-de-pat/filtru/Negru/

Are oricare dintre cele 2 site-uri, peste 10.000 pe zi? Sau macar 100 simultani? (homex.ro sigur nu are) Atunci se simte load-ul de la filtre si seo names.

By default, magento ofera cea mai apropiata solutie default pentru ce consideram noi ca este o implementare corecta a filtrelor. Articolul a avut ca obiectiv doar aceasta dimensiune, nu am incercat sa facem o comparatie la nivel general (avantaje/ dezavantaje) pentru fiecare platforma.
    Ai uitat sa specifici, ca magento are ceva in plus (dar inutil) fata de restul de platforme FREE = GRATUITE. Cine vrea magazin cu filtre indexabile, stie ce vrea, are habar de online si sigur nu se chinuie cu magento De aceea e ciudat sa promovezi in articol o platforma extrem de complexa, greoaie si cu 90% cod inutil, pentru o functionalitate care nu este pentru cei care vor ieftin.

Filtrele indexabile necesita programator bun, platforma buna, seo-ist bun si server bun. Toate astea se simt la trafic. La 100 simultani, magento gafaie, tu ii pui filtre indexabile? Sau crezi ca toti cu mangeto au servere de 500 euro lunar? Daca au, nu cauta filtre indexabile

Am ales cele 3 magazine pentru ca au abordari FOARTE diferite. Imi pare rau sa constat ca nici aceasta sectiune din material nu a fost citita cu atentie. Nu consider ca sunt bine implementata nici la ei 100%, insa este evidenta o strategie la fiecare dintre ei.

La exemplele pe care ti le-am dat mai sus, noi am facut implementarile cu un buget de 200 Euro (desi nu este focusul nostru ca agentie in zona de programare).
    F64 nu are nevoie de filtre, la fel ca emag sau altex. Daca le fac, le fac "for fun" sau pentru ca cineva acolo nu se pricepe la seo. Filtrele indexabile sunt pentru "cautatorii de trafic ieftin". Cand esti emag, nu iti bati capul cu asta, ai mii de alte posibilitati de promovare cu rezultate mult mai bune.

Cei care "vor" filtre indexabile sunt cei ca mine, care cauta solutii simple pentru trafic gratuit. De aceea nu exista cautari, acum sau peste 5 ani, pentru asa ceva. Intra la categoria "fineturi de seo", dar trebuiesc facute corect.

cauta te rog pe google.ro "laptop toshiba i7" si spune-mi ce rezultata ti se pare cel mai relevant. Hint: rankeaza emag si altex cu pagini de produs, iar cel.ro apare cu o pagina de filtru. Care rezultat crezic a raspunde cel mai bine intentiei utilizatorului?

Inca odata, multumesc pentru feedback.
    Ok, atunci nu cred ca e ok ce ai facut. Indiferent ca sunt 200 sau 2000. Nu stiu ce platforme au, dar la trafic o sa conteze mult si le generezi pagini haotice. Daca o sa indexeze site-ul cu toate combinatiile, risti sa zboare din serp pentru low quality. Daca te-ai apucat sa faci htacces cu noindex, sau modificari si texte manual, atunci nu stiu ce bani castigi tu daca ai facut toata munca aia pentru 200 euro. No offence, dar cum am spui mai sus, filtrele indexabile e task de finete si costa.

Am vazut cel, dar e irelevant. Ia cauta laptop toshiba i5, vezi cu ce rankeaza cel.

Am citit un articol foarte bun chiar acum 20 min, iti recomand sa-l citesti (daca nu l-ai citit deja), pentru ca raspunde si la intrebarea ta "care rezultat raspunde intentiei utilizatorului". https://moz.com/ugc/why-i-stopped-se...you-should-too

-----

Cat timp apreciezi genul asta de discutii si consideri critica constructiva, putem discuta orice, aici sau la o cafea/bere.
    Ultima modificare făcută de Tom; 1st October 2015 la 22:34.
    Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.

Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    6th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    573
    Putere Rep
    0

Implicit

Citat Postat în original de Tom Vezi Post
    Filtrele indexabile necesita programator bun, platforma buna, seo-ist bun si server bun.
    poate imi scapa ceva.. dar cu ce difera dpdv al serverului (in afara de traficul generat de boti) filtrele indexabile de cele neindexabile?

Tom
    Reputatie:
    129
    Data înscrierii
    25th September 2010
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    47
    Posturi
    3.169
    Putere Rep
    129

Implicit

Citat Postat în original de Ciprian.Olaru Vezi Post
    poate imi scapa ceva.. dar cu ce difera dpdv al serverului (in afara de traficul generat de boti) filtrele indexabile de cele neindexabile?
    Daca le faci corect, adica /laptop/toshiba-i7-500gb ai nevoie de seo names facute corect (cad pui /filtru-toshiba-5475865-i7-fggfgf-hard-500gb-56575/ alea nu sunt chiar ce cauti ). Iar daca vorbim de o platforma ecommerce si nu de o solutie custom,cu cateva sute simultant si click pe filtre, ai load mult mai mare, fata de filtrele clasice. Adaugi seo on page (h1 + content / filtru) title pe filtre (index, noindex, redirect, canonical etc.) si ai suficiente request cat sa realizezi ca un articol e perfect

Reputatie:
    39
    Data înscrierii
    1st October 2005
    Locaţie
    Bucuresti
    Vârstă
    38
    Posturi
    976
    Putere Rep
    39

Implicit

@Tom, multumesc inca odata pentru timp si feedback. O parte dintre observatiile tale sunt valide, altele tin de opinie personala (pe care ti-o respect), iar altele sunt in mod evident datorate unei intelegeri gresite (nu vreau sa intru insa intr-o polemica neconstructiva). La urmatorul articol, o sa facem mai bine

@Ciprian.Olaru am notat observatia legata de bold. Nu folosesc din obisnuinta, nu dintr-o convingere de seo. Multumesc pentru feedback.

Reputatie:
    0
    Data înscrierii
    6th August 2007
    Locaţie
    Bucuresti
    Posturi
    573
    Putere Rep
    0

Implicit

Citat Postat în original de Tom Vezi Post
    Daca le faci corect, adica /laptop/toshiba-i7-500gb ai nevoie de seo names facute corect (cad pui /filtru-toshiba-5475865-i7-fggfgf-hard-500gb-56575/ alea nu sunt chiar ce cauti ). Iar daca vorbim de o platforma ecommerce si nu de o solutie custom,cu cateva sute simultant si click pe filtre, ai load mult mai mare, fata de filtrele clasice. Adaugi seo on page (h1 + content / filtru) title pe filtre (index, noindex, redirect, canonical etc.) si ai suficiente request cat sa realizezi ca un articol e perfect
    nu contest ca probabil e mai eficient un articol, dar considerand exclusiv comparatia celor doua situatii de filtre.. nu gasesc semnificativa diferenta (repet, strict dpdv al serverului, pt ca de programator si de restul ai nevoie);
    o platforma decenta permite si un sistem de cacheing cel putin decent, iar asta rezolva mare parte din problema; aici oricum nu includem magazinele gazduite intr-un partajat pt ca alea sunt acolo fie pt ca sunt mici (si nu prea conteaza cum implementezi filtrele pt ca nu vor crea mari probleme), fie pt ca au proprietari nepregatiti (deci nu vor avea nici programator priceput);

acum.. nu am testat comparativ pt acelasi caz ambele situatii ca sa pot avea un raspuns argumenat siintific, dar sunt destul de convins ca pot implementa ce ai enumerat mai sus a.i. sa se comporte similar dpdv al vitezei cu filtrele standard;
    evident, implementarea asta costa si cu siguranta costa mai mult decat un set de articole cu care sa captezi longtailurile;
    concluzia e ca nu te contrazic in ideea generala, insa de server ai nevoie cam in aceeasi masura si pt filtre standard, deci n-ar fi o diferenta majora aici;

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Furnizori pentru Magazin online
    De Roland în forumul Comert electronic, e-Commerce
    Răspunsuri: 36
    Ultimul Post: 10th November 2016, 18:02
  2. Caut pe cineva care sa introduca produse intr-un magazin online
    De focus18 în forumul Servicii web / Jobs
    Răspunsuri: 2
    Ultimul Post: 2nd April 2014, 01:49
  3. Ghid magazin online
    De Robert în forumul Comert electronic, e-Commerce
    Răspunsuri: 28
    Ultimul Post: 24th May 2012, 13:03
  4. Răspunsuri: 3
    Ultimul Post: 10th September 2011, 14:58
  5. Ghid grafic pentru incepatorii ( si nu numai) in Marketing Online
    De Ben Boingeanu în forumul Stiri despre motoarele de cautare, SEO si Marketing
    Răspunsuri: 2
    Ultimul Post: 5th July 2011, 20:59

Etichete pentru acest subiect

Permisiuni postare

• Nu puteţi posta subiecte noi.
  • Nu puteţi răspunde la subiecte
  • Nu puteţi adăuga ataşamente
  • Nu puteţi modifica posturile proprii
  •