Postez pentru a cere parerea privind viabilitatea unui proiect, destinat potentialilor clienti din vest.
( Inainte de toate: Pentru cine nu stie ce este SaaS, inseamna "Software As A Service" cu alte cuvinte in loc sa cumperi softul, ai o licenta de utilizare cu plata lunara. )
M-am gandit ca as putea pune in valoare ca o formula unica, doua bucati de software foarte important pentru un business online, pe care le detin deja, construite in-house.
1) In ultimii 3 ani (aproximativ) am pus pe picioare un CMS propriu. Cu ajutorul lui pot crea in cel mai scurt timp un site, chiar daca necesita personalizare avansata.
L-am facut pentru ca Wordpress si compania (restul CMS-urilor free) sunt efectiv insuportabile pentru un coder care se respecta, iar designul lor interior, din punct de vedere al optimizarii utilizarii resurselor, are iz de an 2001 (no offence intended). Mi-aduc aminte cand am instalat prima data WP si am facut primele teste privind incarcarea serverului, m-am luat cu mainile de par. La vremea aceea utilizam deja mini-CMS-uri proprii, iar diferenta de utilizare a resurselor era imensa. Chiar si cu module de caching, diferenta ramane tot imensa.
Sigur ca WP are avantajele lui, nu intra in discutie, este free mai ales, dar daca ai nevoie de un site mai special, "mai custom decat media" daca se poate spune asa, care sa suporte incarcari mari fara sa pice, plus securitate marita (este de notorietate cate brese de securitate apar zilnic, inclusiv prin plugins), ce ofer eu este ceea ce e nevoie.
Cu ajutorul acestui CMS pot oferi unui client un site custom, cu functionalitate custom, la cheie, capabil sa sustina milioane sau chiar zeci de milioane de hituri pe zi (daca e cazul fireste), securitate marita, iar customizarile se pot face cu costuri relativ reduse - pentru ca in acest sens a fost gandit CMS-ul. Nu e gandit sa inlocuiasca WP - nici pe departe. E gandit sa poata fi customizat cu mare usurinta de catre un programator, si sa ofere maximum de performanta (timp de incarcare, resurse mici, scalabilitate mare la trafic).
2) In ultimul an am creat un ERP propriu. Deja functional si utilizat intensiv timp de 8 luni, detine modulele de financiar + stock management + partial CRM. Adaptarea lui la piata vestica (multi-lang cat si chestiuni specifice pe financiar) este piece of cake, contabilitatea romaneasca este mult mai incalcita. De fapt arata mai mult ca un downgrade/simplificare a softului.
Bun. Softurile astea au fost create pentru uz propriu. Nu am intentionat niciodata sa le folosesc in scop comercial. Si-au platit deja munca utilizata pentru crearea lor.
Mi-am dat seama insa, zilele acestea, ca am oportunitatea de a oferi un serviciu ideal, cam greu de gasit:
- Un sistem integrat, in care totul este legat nativ, plecand de la vizitatorul care intra pe site si pune produsul in cos, pana la facturare, CRM, stock management automat samd.
- Un website 100% customizabil, cu costuri relativ reduse pentru zona asta. Pot oferi cu usurinta serviciile conexe de design si implementare pentru o gama destul de larga de tipuri de situri.
- Capacitate de a sustine trafic de mare volum pe partea web, cat si performanta necesara pe partea de ERP
- Cost redus. Cunosc preturile la sistemele ERP, am facut calculele, ma pot incadra intr-o zona eficienta de cost.
- Costuri minime de implementare - practic doar cu partea custom/website, restul se incadreaza in abonamentul lunar (SaaS)
Practic un sistem la cheie, cap coada. Clientul vine cu ideea lui, facem specificatia de implementare, plateste doar partea de custom pentru site, si abonament lunar.
De ce clientilor din vest? Pentru ca sunt mai putin dificili decat ai nostri, si dispun de mai multi bani.
Ce parere aveti despre un astfel de proiect? Viabilitate? Puncte cheie?
Sunt ferm convins ca sunt clienti care cauta asa ceva, pentru ca asta cautam si eu inainte de a lua decizia foarte buna de a il construi in-house. (costurile sunt in general prohibitive pentru o firma privata uzuala din RO)

Răspunde cu citat
). Daca BMW ar face o reclama de genul: cumparati BMW-uri ca Mercedesurile sunt pentru cei care nu se respecta. Cati crezi ca ar mai cumpara BMW-uri ?