Rezultate 1 la 8 din 8

Subiect: [For Dummies ]Furnizori, producători, contracte, alte cele

Afișare hibrid

Prometeu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    41
    Data înscrierii
    27th October 2007
    Posturi
    1.434
    Putere Rep
    41

Implicit [For Dummies ]Furnizori, producători, contracte, alte cele

Salut!

Analizez un proiect care mă tentează dar ar fi pentru prima oară când lucrez cu producători și aș avea câteva întrebări.

Ideea este următoarea, am nevoie de ceva produse, am găsit producători, am discutat despre prețuri. Ei au câteva luni bune la dispoziție să realizeze produsele, o parte personalizate, o parte general, plus mărirea comenzii inițiale în funcție de cum reușesc să mai închei contracte. Nu este vorba despre o sumă uriașă dar totuși sunt ceva bani la mijloc.

1. Negocierea. Ofertele pe care le-am primit sunt bune. Cum privesc producătorii/furnizorii negocierea.
    2. Plata și contractul. Depind foarte mult de produsele pe care le fac ei și trebuie să mă asigur de calitate. Cât din total reprezintă avansul de obicei? Pot oferi o parte din sumă și după ce am primit produsele? Am vreo șansă să fac contractul de așa natură ca în cazul în care nu primesc produsele în timp util să fiu despăgubit? Care sunt șansele cu legislația actuală să pot obține aceste despăgubiri?
    3. Țepe. Ce detalii despre firma respectivă trebuie să cer ca să mă asigur că nu falimentează între timp. Mai există alte șmecherii pe care să le iau în considerare (în afara de legea proastă privind insolvența)

Deocamdată acestea sunt întrebările mele și revin în cazul în care mai am nevoie de ajutor.

Vă mulțumesc!

O seară bună!

P.S știu că depinde mult de la caz la caz dar aș vrea să am idee cât de cât despre cum se procedează uneori

geo888 este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    36
    Data înscrierii
    12th December 2007
    Posturi
    259
    Putere Rep
    36

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Trebuie precizat daca sunt producatori romani sau straini.

Citeva recomandari pt firme din ro[le poti verifica inainte pe diverse site uri de profil cu incidente de plati sau procese]
    In general producatorii cer 10-50% avans pt demarare productie si restul la livrare. Doar in cazul contractelor pe termen lung sau cu produse concurentiale sau greu vandabile, accepta plata si dupa livrare.
    Nu te ajuta prea mult sa ceri detalii despre firma, cauta in alte surse colaterale informatii despre firme, inainte sa semnezi contracte sau sa faci plati.
    Exista foarte multe cai prin care poti pierde banii.

Inainte sa investesti, gindeste te cum poti limita pierderile si apoi la castig!

Daca ne dai mai multe informatii putem sa ti mai spunem si altele.
    Succes!

Prometeu este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    41
    Data înscrierii
    27th October 2007
    Posturi
    1.434
    Putere Rep
    41

Implicit

Firmele sunt din România. Momentan nu pot da mai multe detalii, concurența e mare și nu vreau să pierd ”așii din mânecă”.

Mulțumesc de răspuns!

emm
    emm este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    58
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    58

1 out of 1 members found this post helpful.

Implicit

Nu toate nisele sunt la fel. Eu am intalnit diferente foarte mari intre nise din acelasi domeniu. Se ataca diferit problema.

Producatorii de anumite produse impun anumite conditii, pe alte produse altele. Ar fi de folos daca as sti cate ceva despre nisa, ca sa-ti spun daca stiu cate ceva despre zona respectiva.
    Dincolo de asta:

1. Te-as intreba: de unde stii ca ofertele sunt bune? Cu ce le-ai comparat? Daca le-ai comparat cu preturi de piata, oferta ta nu e buna. Daca ai informatii insider despre pretul cu care vand ei altora, atunci da, poti spune ca ai o oferta buna.

Cum privesc ei negocierea: Depinde de multi factori.

Cei mici de obicei sunt dispusi sa vanda oricui. Cei mari se uita la tine de sus si incearca sa vada cate parale faci, dupa care iti comunica ce-ti dau. Ideal este sa ai argumente reale (vechime in piata, cifra de afaceri, cota de piata, retea de distributie), in care caz negociezi ca o balena, nu ca plevusca. Iar ca balena, bati cu pumnul in masa si faci regulile, ca daca nu, te cari la celalalt. Uneori merge pe intimidare, negociezi de pe pozitii de forta - daca poti crea macar impresia de forta (te umfli ca un curcan), dar asta merge de la un nivel incolo si unde te prinzi ca merge.

Fiecare negociere la care am participat a fost diferita, iar strategia pe care am adoptat-o a fost diferita. De la pozitia matei blande sau catel cu coada intre picioare, pana la batut cu pumnul in masa. Sa te pricepi la oameni si sa-ti cunosti adversarul/viitorul partener este esential. Rareori o negociere arata ca o strangere in brate intre prieteni.

"2. Plata și contractul. Depind foarte mult de produsele pe care le fac ei și trebuie să mă asigur de calitate." - naspa. Sunt foarte curios cum o sa faci sa te asiguri de asta. Au macar ISO9001? Poate fi un indicator, desi nimic nu indica seriozitatea cu care vei fi tratat.

"Cât din total reprezintă avansul de obicei?" 0 - 100%

"Pot oferi o parte din sumă și după ce am primit produsele?" Bineinteles, daca iti accepta. Nu exista reguli fixe.

"Am vreo șansă să fac contractul de așa natură ca în cazul în care nu primesc produsele în timp util să fiu despăgubit? Care sunt șansele cu legislația actuală să pot obține aceste despăgubiri?"

As zice, zero (sau 0.1) . Ai chef sa stai ani de zile prin tribunale? Sunt mii de dosare pe chestiuni economice, vrafuri, termene care se lungesc ani de zile. Concurenta neloiala, probleme de calitate, etc - sunt dispute intre firme, asta e mai greu de rezolvat. Cel mai bun lucru: ia-ti marja de risc, ia totul in calcul, fa estimari, fa rezerve, vei avea si pierderi, vei avea si probleme, ia-le in calcul. Vei vrea sa te ocupi de afacere, nu sa stai mereu de litigii (pierdere de bani mai mare decat ce vei recupera tu in instanta, daca vei recupera vreodata). Trebuie sa demonstrezi un prejudiciu clar in instanta. Asta e greu.

"3. Țepe. Ce detalii despre firma respectivă trebuie să cer ca să mă asigur că nu falimentează între timp. Mai există alte șmecherii pe care să le iau în considerare (în afara de legea proastă privind insolvența)"

Smecherii? Cea mai tare smecherie este sa fii informat.

Fa-ti un cont la Risco(serviciul de verificare) si verifica-ti partenerii. Costa cate ceva, dar merita. Verifica tot ce poti, incidente bancare, insolventa, litigii etc. Afla cine sunt asociatii si vezi ce alte afaceri au, si cum arata. Verifica-le siturile, incearca sa afli informatii de la partenerii lor. Orice informatie in plus ajuta. Deasemeni, foarte important, verifica-le financiarele peste ani. Poti vedea niste grafice destul de utile la Profile financiare pentru companii . Daca au datorii mult mai mari decat cifra de afaceri, si fac pierderi majore, sau daca cifra de afaceri e in cadere libera, e semn sa te tii departe.

Succes

Fium este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    33
    Data înscrierii
    29th March 2009
    Locaţie
    TIMISOARA
    Posturi
    556
    Putere Rep
    33

Implicit

Colaborez cu multe firme din tara, eu fiind in postura de producator, de cand cu criza nu mai dau marfa la termen clientilor noi care sunt in chirie cu spatiul de exemplu...si pot spune ca in ultimi 2 ani nu am avut probleme majore cu recuperatul banilor. Un srl sub 2 ani de activitate, fara patrimoniu, va fi mai tot timpul riscant in afaceri.

emm
    emm este deconectat Ambasador
    Reputatie:
    58
    Data înscrierii
    11th November 2006
    Posturi
    829
    Putere Rep
    58

Implicit

Citat Postat în original de Fium Vezi Post
    Colaborez cu multe firme din tara, eu fiind in postura de producator, de cand cu criza nu mai dau marfa la termen clientilor noi care sunt in chirie cu spatiul de exemplu...si pot spune ca in ultimi 2 ani nu am avut probleme majore cu recuperatul banilor. Un srl sub 2 ani de activitate, fara patrimoniu, va fi mai tot timpul riscant in afaceri.
    Uite parerea unui producator. Paza buna trece primejdia rea.

La cei mai precauti(sa zic sfiosi) cu care am colaborat, a durat pana la 2 ani de comenzi permanente si plata in avans, pana cand am primit termen de plata. Am unul proverbial, cu care lucrez de 3 ani, si mi-a raspuns astazi "colaboram doar de 3 ani, prin urmare e prea devreme sa schimbam conditiile de plata. request denied".

Gratian Alinei este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    25
    Data înscrierii
    8th November 2013
    Locaţie
    Mangalia
    Posturi
    203
    Putere Rep
    25

Implicit

Și dacă am avea toate datele problemei, pe tema asta am scoate un serial TV care nu se termină niciodată.
    Răspunsuri mai bune ca cele date de emm, probabil că nu sunt.

Poți întreba la bancă dacă folosește acreditivul (un fel de escrow de pe freelancing) în relațiile dintre parteneri interni. E o soluție ok pentru ambii parteneri, dacă sunt onești.
    Acreditiv Documentar | Banca Comercială Română

Citat Postat în original de Fium Vezi Post
    Dacă ai clienți și comenzi cât ai nevoie, merge. Dacă ți-au dispărut câțiva și eu aș fi cam singurul nou care te sună de 2 ani încoace, chiar dacă plătesc chirie, de ce ți-aș da eu banii în avans?...pentru că și tu ești nou pentru mine. Cele mai mici probleme cu recuperatul banilor sunt atunci când n-ai nimic de recuperat, care nu întotdeauna e ok.

Fium este deconectat Membru SeoPedia
    Reputatie:
    33
    Data înscrierii
    29th March 2009
    Locaţie
    TIMISOARA
    Posturi
    556
    Putere Rep
    33

Implicit

Dacă ai clienți și comenzi cât ai nevoie, merge. Dacă ți-au dispărut câțiva și eu aș fi cam singurul nou care te sună de 2 ani încoace, chiar dacă plătesc chirie, de ce ți-aș da eu banii în avans?...pentru că și tu ești nou pentru mine. Cele mai mici probleme cu recuperatul banilor sunt atunci când n-ai nimic de recuperat, care nu întotdeauna e ok.[/QUOTE]

Daca esti competitiv la toate capitolele...treaba merge. Iar eu nu cer banii in avans, ci la livrare...nu cer clientului sa riste cu mine, dar nici eu nu risc cu el. Daca nu am clienti inchid si gata. Insa cu aceasta ,, strategie'' am ajuns sa ,, cresc'' intr-o perioada dificila.

Prefer sa nu am de recuperat ceva dintr-un cont zero, e mult mai avantajos .....din ce imi dau seama vorbesti strict din teorie....practica e ceva total diferit.
    Ultima modificare făcută de Fium; 13th December 2013 la 02:07.

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)

Thread-uri Similare

1. Mailing campaigns/lists for dummies
    De Prometeu în forumul Subiecte pentru incepatori
    Răspunsuri: 9
    Ultimul Post: 26th January 2013, 22:15
  2. Furnizori, contracte si comision la magazinele Online
    De ConstantinLG în forumul Comert electronic, e-Commerce
    Răspunsuri: 6
    Ultimul Post: 6th October 2009, 21:06
  3. PFA for dummies
    De Prometeu în forumul Comert electronic, e-Commerce
    Răspunsuri: 34