Inainte sa postez, m-am informat la diversi amci care se pricep fie la business, legislatie, fie la tehnologia de ultima generatie, dar nu am gasit un raspuns concret.
Asa ca am selectat o serie de liste de discutii de unde sper sa aflu mai multe pareri.
Ma adresez in numele vecinilor din blocul 21 de pe strada Cutezantei din Tg Mures, care au primit o oferta de inchiriere a spatiului de deasupra scarii liftului, pentru instalarea unui sistem de pentru videotelefonie mobila 3G, model Nokia Flexi Wdcma Bts, cu antena de la o firma nemteasca: http://www.nokia.com/A4126121 si http://www.kathrein.de/en/mca/index.htm
Din start pot sa va spun ca personal mi-ar conveni sa stiu antena pe bloc, decat la 50 m pe blocul vecin, dar am zis sa-mi ajut vecinii, mai ales ca fiecare are parerea sa si a mai auzit cate ceva, inclusiv ca firmele platesc instalarea de teropane la tot blocul pe care isi monteaza instalatiile. In plus, stau in chirie asa ca in caz de „ceva” ma pot muta oricand.
Domnul de la RCS spunea ca tipul de contract care se incheie cu blocul e confidential si mi-e cam greu sa cred ca RCS ar putea sa dea in judecata un intreg bloc turn, cu atat mai putin sa descopere si „ciripitorul”. Banuiesc ca normal ar fi ca toti proprietarii trebuie sa stie in ce conditii a fost inchiriat bunul comun, respectiv acoperisul blocului.
Am cateva rezerve privind oferta domnului trimis sa negocieze inchirierea spatiului din cateva motive:
- Sustine ca nu ne-a gasit acasa ca sa ne prezinte oferta, desi suntem destui conectati la net prin RDS, asa ca nu era mare lucru sa ne trimita oferta pe email, in calitate de clienti;
- Avem si telefon in reteaua RDS, inclusiv cei care beneficiaza de servicii TV + telefonie; poate ca acum si-a dat seama ca „bonusul oferit” la conectarea la RDS chiar nu functioneaza; practic nu te poti baza pe telefonul de la RDS, problema ridicata si acum de vecini; dar e oferit gratuit...
- In principiu era vorba de o suma de 200$ / luna pentru bloc + servicii full internet si TV, dar la pretul pe care il cumparam noi; practic asta ne-ar lega de RDS in conditiile in care in prezent combinatia Romtelecom de Clicknet + Dolce ajunge la un pret mai mic. Poate pe viitor vor veni si alti operatori de servicii internet, cel putin eu sunt tot mai interesat de conectarea mobila.
- Ne-a fost prezentata o mapa frumoasa de prezentare a instalatiei pe tema „Comunicatiile mobile si Sanatatea”, in care nu am gasit nimic despre sporurile de antena primite in anumite institutii de stat. OK, admitem ca nu sunt periculoase, dar atunci ce rost ar mai avea sporurile de antena si zilele suplimentare de concediu acordate celor care lucreaza in apropierea antenelor?
- Printre altele, mapa de prezentare contine o „Declaratie de conformitate” pe propria raspundere, tradusa din engleza, semnata de „Director Dezvoltare Tehnologie WCDMA BTS HW” Keijo Katisco, in numele Nokia Corporation Finlanda, la 22.09.2006. Doua probleme: 1. Numele domnului director, asa cum e scris pe declaratie, nu a fost regasit pe net. 2. Din 2006 s-au mai facut studii pe tema efectelor radiatiilor. Telefon sau email nu se ofera pentru contactare. E firesc sa ne intrebam cum dam de om in caz de „ceva”.
In masura in care va pricepeti, va rog sa ne ajutati cu raspunsuri.
1. Poate fi acest tip de instalatie periculoasa pentru locatarii de la ultimul etaj?
2. Care sunt preturile oferite de obicei (inclusiv facilitati)?
3. Admitem ca oamenii isi instaleaza aparatura exact pe casa liftului. Blocul nostru va mai tenta si alti operatori?
4. Adica instalatiile 3G se influenteaza intre ele daca sunt montate prea aproape?
5. O firma poate solicita exclusivitate pentru amplasarea antenei?
6. Tinand cont de lipsa spatiilor de locuit din Tg Mures, credeti ca e mai profitabila mansardarea acoperisului si transformarea in spatiu de locuit decat inchirierea spatiilor pentru antene?
7. Cineva mi-a spus de o lege europeana care interzice montatea antenelor de acest tip la o distanta mai mica de 10 m de cea mai apropiata locuinta. Stiti despre ce este vorba?
Va multumesc in numele vecinilor.