Desi cea ce vreau sa va intreb nu are legatura cu online-ul, stiu ca multi dintre voi lucrati la promovare comerciala si cunoasteti costurile unor astfel de campanii si impactul lor.
Dupa cum stiti printre altele mai practic si apicultura si vreau sa fac ceva memorabil .
Vreau sa contribui direct sau indirect la o campanie prin care sa se schimbe o conceptie gresita .
Apicultorii si fermierii se inteleg ca sorecele si pisica, unii cred ca ofera prea mult, alti cred ca primesc prea putin pentru un serviciu oferit.
In state mai civilizate se considera ca polenizarea este ocupatia principala a apicultorului ( nu productia de miere ) astfel ca este invitat de catre fermier si primeste in schimbul activitatii de polenizare in medie 30 - 40 Euro pe famila de albine pe cultura vizitata ( mierea recoltata fiind un bonus ).
In Romania totul se petrece invers apicultorul cere fermierului sa fie lasat iar uneori trebuie sa ofere ceva pentru asta.
Datorita aceste relatii defectuoase apicultorul este nevoit sa accepte unele greseli ale fermierului prin care el este pagubit. ( problemele cu insecticidele )
Si in alte tari se mai intampla accidente dar acolo macar plata polenizarii acopera cumva acele pierderi.Nu iti convine la anul las pe altu in locul tau
Am gasit pe situl "Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite" ( FAO ) urmatoarea statistica.
ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/012/i0842e/i0842e09.pdf
„ Valoarea economica a polenizarii in Europa de Vest este estimata a fi de 30-50 ori mai mare decat valoarea mierii, si a celorlalte produse apicole ale stupului . În Africa, aceasta valoare este uneori estimată a fi si de 100 de ori mai mare decat valoarea recoltei de miere, în funcție de tipul de cultură.
Într-o țară ca Danemarca, aproximativ 3.000 de tone de miere este recoltată în fiecare an, ea are o valoare de 60 de milioane DKK ( aproximativ 7,6 milioane € ).
Cu toate acestea, valoarea semințelor oleaginoase, fructelor și fructelor de padure create prin munca de polenizare a albinelor este estimata a fi între 1.600 și 3.000 de milioane DKK, echivalentul a 200 - 400 de milioane €.”

Răspunde cu citat