Deschid acum un mini subiect, numai bun de bar & lobby.
Sa formulez.
Pana recent, eram un mare contributor la Google Adwords, si mai platesc partial si pe reteaua de display. Asta inseamna ca, pentru cativa utilizatori, o parte din bani veneau de la mine. Un contributor important se pare, din moment ce cateva cineva de la Google ma tot suna, asa cam din 10 in 10 zile.
Dar asta nu mai e valabil astazi.
In afara de trimis acasa jumatate din personal, am redus cheltuielile cu reclama la 30%, si planific sa renunt in cea mai mare parte la ele, sau chiar complet pe cat posibil.
Pe de alta parte, imi "vad" competitorii, prin sumele licitate pe cuvintele cheie. S-au subrezit si ei foarte rau. Pe anumite segmente, am ramas singur, vorba unui fost partener de-al meu ("am ramas singuri, trebuie sa stingem lumina"). Pe alte produse, nu exista cerere. Intra mii de vizitatori, suna cativa pe telefon sau dau un mail, iar cei care suna, vor "bucatele mici" si se vaita daca trebuie sa cumpere de mai mult de 100 de lei. Desigur ca nu ma plang totusi; nu o duc asa de rau, pentru ca am activat un plan de salvare. Si am un alt plan de marketing, cat si destule planuri secundare din care va iesi ceva la un moment dat. Dar nu ma pot abtine, sa nu ma ingrijoreze imaginea de ansamblu.
Am activat si activez de ani de zile pe segmentul industrie si constructii. Si asta pe relativ multe sub-nise, activitatea este multi-nisa. Va pot spune cu certitudine, ca in perioada decembrie 2012-martie 2013, consumul industrial (si sincron si la marele public, atat cat prindem din el) pe segmentul de materiale a scazut cu 30%. Scaderea resimtita de noi a fost de 20% pe 2013, iar pentru diferenta gasesc explicatia faptului ca ne-am imbunatatit semnificativ procesele interne in anumite aspecte. Dar desigur ca nu putem face minuni. Iar valoarea medie per vanzare a scazut drastic.
In perioada decembrie 2013-februarie 2014, consumul a scazut, din nou, cu 20%. Ceea ce inseamna ca, fata de acum 2 ani, consumul industrial a scazut cu 40-50%. In domeniul pe care activez, schimbarile de acest gen din economie se resimt instantaneu (in 2008 la debutul crizei, timp de o luna nu am avut nici un singur client si nici un singur telefon). Dat fiind ca toate sursele imi indica aceeasi scadere, si ca scaderea s-a produs simultan indiferent de nisa, spune ca e putin probabil sa "mi se para mie" si cam asta e realitatea. Desigur, poate fi mai bine sau mai rau, functie de domeniu.
Toti concurentii (cu unii din ei am o relatie mai relaxata) si producatorii interni, mai exista si cativa din astia, au inregistrat aceleasi cifre in scadere. Iar in aceasta zona, firmele cu o marja de profit de peste 5% sunt extrem de rare. Majoritatea lucreaza cu 1-3%. Aplicati o scadere de 40-50% peste asta, si va dati seama ce iese.
Colaboram cu un transportator important, unul dintre cei mai mari din tara, caruia ii mai dadeam periodic si ceva comenzi mici. Cate un palet, de colo colo. Zilele trecute au sunat si au zis: "Chiar nu mai aveti comenzi din acelea? Ce bune erau...." Si cand ma plimb prin Bucuresti, constat cu uimire ca s-a mai inchis inca un alt grup de magazine pe care le stiam. Zone intregi afiseaza "de inchiriat", unde altadata nu aveai sanse sa prinzi un magazin, stiu sigur pentru ca am cautat multa vreme, si nu am gasit atunci.
Am diverse rude care desfasoare diverse activitati independente sau firme, in general nu foarte mari, dar desigur ca aduc bugetul familiei. Unul e pe conta. Altul este pe servicii catre persoane fizic, reparatii diverse. Un altul este comisionar vamal. Samd. Niciunul nu are de lucru, nici macar cat sa subziste si sa-si plateasca chiria si mancarea.
Ma intreb, ma foarte intreb, ce se intampla in realitate.
Ca zona euro este in recesiune, nu mai e un secret. Germania si UK o duc relativ ok, insa in Spania, Italia si Portugalia e jale mare. Global, bine o duce Asia si America de Sud. La noi, raportam crestere economica record (?). Multa vreme nu am facut legatura, cum vine asta? Dar m-am prins, din momentul in care au inceput sa recunoasca public prin telejurnale, ca a scazut consumul in general. Merge insa productia la export, in speta autoturisme. Iar partea proasta este ca aceasta zona contribuie substantial la PIB, insa profiturile (banuiesc eu) nu raman in tara sa circule, ci sunt exportate. Este un PIB care nu ramane in tara, in buna parte. De aici, deficit de lichiditati si asa mai departe. Iar noi favorizam aceste companii cu facilitati. Ma rog, nu vreau sa o dau in politica, nu e zona mea. Dar constat diverse.
Va intreb acum, mai merg lucrurile la voi? Putem deslusi ce se intampla?
Cei care lucreaza pe zona retail, pot sa nu resimta totdeauna asta. Spre exemplu zona farmaceutica e in crestere majora (nu e de mirare, fiindca romanii sunt din ce in ce mai stresati si implicit mai bolnavi). Stiu ca pe multe zone, spre exemplu, RPM din adsense nu mai este ce era odata. Nu e de mirare, pentru ca multi advertiseri si-au redus sau eliminat bugetele.
Intrebarea mea are un sens. O mare parte din sansele pe care le ai pentru a asigura viitorul unei companii, este sa reusesti sa intrevezi viitorul. In crestere sau in scadere, e foarte important sa te prinzi macar cu 3,6,12 luni in avans, in ce directie merge trenul. Si la ora asta, nu pot sa zic ca intrevad corect, iar ce vad, nu imi place.

Răspunde cu citat