Citat Postat în original de lovelife Vezi Post
Tom vezi ca in acest caz ai adaugat cativa de 0 in plus. Omul nu va avea contracte asa de mari.
Si care ar fi diferenta unui contract de 1k sau de 30k? Garantia e obligatorie, mai ales dupa ultimele 2 luni. Am 2 "amici" care sunt faliment din cauza serviciilor seo, facute in timp de 6-10 firme/persoane.

SEO nu mai e munca de freelancer, e munca de agentie = contract. Subiectul cu contractul sau cel de garantii l-am ridicat si eu acum 1 an, dar toti mi-au sarit in cap. Dupa 1 an am inteles si de ce

Eu nu vb de seo pentru proiectele interene (persoanle sau ale agentiei), ci vb strict dpdv al unui client. Am fost client inainte sa fac o echipa "in-house", si din obisnuita, ma pun tot timpul in locul clientului.

Ultimele 2 luni au transformat destul de mult si stilul de lucru, dar si abordarea unei strategii SEO. Multi sunt faliment (mai multi urmeaza), vina lor sau a altora, dar nu cine e vinovat e important, ci faptul ca o strategie SEO te poate falimenta. Strategie buna sau proasta, sincer, momentan se discuta de ce zice "x" sau "y" pe blogul lui, dar nimic concret. Dupa 2 luni te uiti la o nisa cum e de ex "bilete avion" si vezi +34, -21, +8,..... nu e posibil asa ceva cand tu ai un target de realizat, i-ai promis clientului top 5 in "x" luni, iar el se uita ca in fiecare zi e in alt loc sau alta pagina!

Ex: Stai 10 luni locul 1 pe o nisa, cresc nr de comenzi, iti cresti nr de angajati (si asta vine cu birou+pc+...), stock, ....... si vine un "raport" simplu, sau o petrecere de "pinguini". Nu sti ce e cu tine, astepti, astepti, .... dar platesti perioada asta salarii, chirii,...... si tot astepti. Mai platesti sa-ti scoata penalizarea (sunt servicii), mai lucrezi la site = costuri, ...... si tot astepti. Cand te-ai lamentat cu idea ca "asta e", platesti sa-i "penalizezi" pe ceilalti, ca doar ei ti-au facut raport. .......si tot platesti.

Parca ti-ai depus banii la Caritas

Daca locul 1 a fost pe baza unui contract cu o agentie/freelancer/consultant SEO , ai pretentia la daune, si nu sunt deloc mici. Gandestete ca ai un magazin care are cifra de afaceri de 200.000 ron lunar, si de 3 luni a ajuns la 5000 ron lunar. Cine plateste? Si cat?

Eu vb din postura unei agentii cu site-uri penalizate, cu proiecte maricele, si o mana de clienti pentru serviciile SEO. Discutia asta am avut-o de x ori, si am ajuns la concluzia ca serviciile de SEO sunt foarte sensibile, de aceea nici nu le mai ofer de multe luni.

Nu vb de "inscriere in directoare, dir de articole" si "comentarii", astea sunt servicii basic, le poate cumpara clientul singur, si in acelasi timp sa-si asume riscul. Dar pentru serviciile mele, trebuie sa-mi asum riscul in care daca site-ul e penalizat (1 zi, 1 luna, 1 an, forever) eu trebuie sa suport pierderile clientului!

A deschis Krumel un post acum 1 luna: Mai "luati" clienti dupa penguin? Peste 70% au zis DA. Deci ce sa mai vb de contracte si garantii, cand nimeni nu stie defapt ce se intampla.

Imi urca site-ul, tare google! Dar de ce iti urca?
Mi-a "cazut" site-ul 50 de pozitii, stie cineva ce am patit?
Am site-ul penalizat, de ce?
Se de-indexeaza directoarele?
De ce de 2 luni sunt fluctuatii zilnice? Oare Google o sa ofere rezultate random?
Daca am primit mail, scot linkurile?
Dar daca scot linkurile, eu ce mai fac? Ce-i zic la client?
......

Cei 70% ar trebui sa raspunda la intrebarile astea, si sa ofere si o strategie de viitor, macar pe nisele pe care nu sunt concurenti.

Cat despre seo in-house, e varianta mai simpla, pe termen lung, si sincer, daca arunci o privire la site-urile din top 10 (optimziare seo), realizezi ca e defapt singura solutie.

Vreau sa vad si eu un contract cu "garantii clare", "cum se plateste mentenanta", cum se platesc pozitiile "long tail" ne-incluse in contract, ...... si atunci o sa apelez si eu la serviciile respective, pentru ca-mi ofera macar idea de seriozitate!

Mai scriu?