Lovelife, exista si varianta castigului (intamplator daca esti afon, "calculat" daca stii cu ce se mananca). Exista si varianta pierderii in ambele cazuri.

Eu unul am jucat pe bursa din 2008 pana acum o luna. Per ansamblu pierdere datorata in proportie covarsitoare crizei si efectelor care s-au resimtit pe bursa. Am decis sa intru dupa o scadere a bursei de 60-70% (sperand intr-un reviriment) si, din momentul acela bursa a scazut cu 80% in cateva luni. In acesti aproape 4 ani nu am reusit decat sa-mi diminuez pierderea prin schimbari de portofoliu, sansa pe unele titluri etc.

Ca sa dau un exemplu si pozitiv, cine ar fi intrat in aprilie 2009 pe titlurile mari (sif-uri, banci) ar fi avut dupa un an profit de aproximativ 100%. Alt exemplu, de la inceputul anului si pana in martie, cand au inceput sa apara mici corectii, cresterea a fost si de 30-40% (vorbim tot de titlurile lichide).
Un alt exemplu care imi vine in minte a fost cel legat de Azomures, care din ianuarie 2011 pana in prezent au avut o crestere de 400%.

Ce recomand, avand in vedere experienta personala
- Nu incepe cu sume mari si diversifica portofoliul.
- Apeleaza la o societate de brokeraj din top 3, chiar daca au comisioane mai mari
- Tine legatura cu brokerul (fara sa il stresezi, pentru ca are clienti mult mai mari si carora le aloca mai mult timp)
- Nu as "intra" acum pe bursa. La nivel global criza nu e terminata, la nivel local urmeaza corectiile dupa publicarea rezultatelor si distribuirea dividendelor.
- Nu uita ca bursa este si stiinta, dar si hazard daca nu ai informatia direct de la sursa (ori nu poti avea surse credibile la orice societate).

Sunt multe de spus despre acest domeniu. Pe multi ii atrage mirajul castigului, ignorand de multe ori iminenta pierderii.