Ambele forme sunt acceptate in engleza britanica.
http://www.askoxford.com/concise_oed/optimize?view=uk
Engleza amerciana accepta doar forma cu "z".
Ambele forme sunt acceptate in engleza britanica.
http://www.askoxford.com/concise_oed/optimize?view=uk
Engleza amerciana accepta doar forma cu "z".
Ovi cauta pe site-ul dat de tine versiunea cu "s"
Ti se sugereaza tot cea cu "z". E doar o versiune des folosita pentru cea cu "z" acceptata intr-adevar. Dar sugestiia e pentru cea cu "z" si nu ptr. cea cu "s".
Chaos multumesc pentru info. Stiu asta.
Vorbesc de Dex. Nu am gasit in Dex versiunea cu "s" decat ca referinta etimologica, cum ai specificat tu. Asta nu inseamana ca e aprobata de Academia Română.
Nu intotdeauna vorbim folosind cuvintele corecte. De multe ori vorbim sau scriem dupa ureche. Aici intervine punctul cu "acceptat", "aprobat", "folosit", "familiarizat", "corect" sau "incorect."
Multi folosim cuvinte "etimologice" doar ca acoperia a necunostintei. Dar limba romana, ca si restul limbilor straine, au regulamente.
Un exemplu lamuritor, zic eu:
Folosirea in loc de sint a sunt.
In unele zone nu au acceptat noua modificare si folosesc inca pe cea veche.
Deci e una se foloseasca de catre unii oamenii si alta e sa fie corect gramatical sau conform dispozitiilor Academiei Române.
Iar pe net, e doar o speculatie de folosire a acestor cuvinte pentru a castiga rezultate si trafic. Ceea ce nu e gresit.
![]()
Krumel - apeleaza la serviciile oferite de mine prin formularul de pe blog.
corect.Postat în original de Ovidiu Lixandru
Krumel cu filosofie de unde ai tras concluzia ca nu este aprobat? eu il gasesc in dex si online si offline (ala din biblioteca)...
Ghid de optimizare SEO pentru începători și nu doar!
Iskander filosofie - offline
Ca si in cazul exemplului englezesc.2 rezultate
Abrevieri
FILOSOFÍE s.f. v. filozofie.
Trimis de LauraGellner, 15/03/2005.
FILOSOFÍE s.f. v. filozofie.
Trimis de claudia, 09/07/2004.
E o forma folosita dar nu corecta. Se sugereaza folosirea formei corecte in ambele cazuri.
DN - dictionar de neologisme
cred ca vroiai sa zici online
Eu asta nu inteleg de unde tragi concluzia ca este folosita dar nu corecta? Daca n-ar fi corecta ar mai fi inclusa in DEX? Tot timpul am considerat ca daca nu exista, este incorecta, fiind o greseala nu este inclusa.. in dexul meu cuv. filosof e si detaliat - filosoafa, filosofi etc
daca era incorecta, cred ca scria undeva.. ca nu mai este in uz, ca nu stiu ce...
oricum, whatever![]()
![]()
Pai fa o comparatie logica.
filosofie vs. filozofie.
Vezi vreo explicatie pentru filosofie?
Unele tari folosesc cu "s" altele cu "z". Multe cuvinte frantuzesti sau englezesti care au fost preluate de catre noi, au suferit modificari de genul asta.
Eu nu am zis ca nu este in uz. Am zis doar ce e o forma gresita dar folosita.fr. philosophie, gr. philosophia, en. philosophy
Dar vorba ta..whatever
Poate am eu o perspectiva mai subiectiva asupra problemei insa "filozofie" nu are cum sa fie corect ci doar acceptat. Nu invers!
dragostea pentru intelepciune trebuie sa fie corecta sau acceptata![]()
)
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)