Baieti voi cum tratati cu clientii?
Eu lucrez de vreo 4 ani in domeniu IT, incepand de la zero aproape.
Cam de un an si ceva mi-am facut firma. Si am reusit sa obtin ceva contracte pe realizare site-uri, consultanta, implementare solutii open source.
Adevarul este ca-mi vine sa-i impusc pe clienti.
Tratativele cu ei sunt luuuungi, dureaza ani aproape pentru nimica. Spre exemplu acum de "curand" am avut un client arhitect, am fost la el de peste 20 de ori, s-a zgarcit la bani. Am gasit o solutie low-cost care sa-i convina, inca 3 luni discutii pe design in cele din urma reusesc sa semnez si sa-mi dea un avans.
M-am gandit ca intr-o saptamana nu am ce face. ei bine au trecut mai bine de 4 luni. 3 luni am tras de el sa-mi dea textul.. o pagina de text.
Intre timp surpriza pentruu mine, s-a razgandit nu-i mai place designul asupra caruia am discutat 3 luni de zile si am cazut de acord si am semnat si contract pe el. eu am taiat factura pe toata suma. ma gandesc sa-l "zgudui" un pic pentru ca sincer m-a exasperat.
Acum mai noi de vreo 4 luni duc discutii cu un francez, pe 2 proiecte mari, fracez care cum caude de open source sare in sus. In fine, spre deosebire de arhitectul - romanasul nostru, contractul nu se compara. Este foarte frumos.. dar tot acelas mod de comunicare... DISCUTII SI DISCUTII, EXPLICATII SI EXPLICATII. si cel mai grav este ca se baga in munca ta, iti spun ca ei vor asa, si pe urma cand vad ca nu e profitabil sau nu merge nu le mai convine.
cu francezul asta in special m-am certat lunile acestea sa-i dovedesc ca e ca mine si nu ca el, si sa ma lase sa-mi fac treaba, desi a inteles... tot ca el vrea...
Si la voi este la fel???
Cei care aveti mai multa experienta cum ati reusit sa dezvoltati o relatie: vine clientul, vede, comanda, plateste, si pa
fara atatea interventii din partea clientului in munca.... (citeam in capital ca asa ar fi americanii fata de romani, dar si francezii....?)