Salutare tuturor. Deschid acest topic in speranta ca voi primi catva sfaturi si idei pretioase. Pana la urma seopedia e singura sursa din Romania unde pot sa le obtin gratis.
Pentru mine domeniul web este un hobby. Din acest motiv m-am decis ca atat cat imi permite timpul sa ma ocup de un singur proiect online pe care sa incerc sa il duc cat mai sus (nu ma refer numai la serp).
Ultimele luni mi le-am petrecut citind. Am ajuns la concluzia ca lucrurile se schimba de la o zi la alta si cei care castiga sunt cei care care reusesc sa tina pasul cu aceste schimbari. Mi-am mai dat seama ca online-ul romanesc a ramas mult in urma din mai multe puncte de vedere.
Ok, deja v-am plictist. Nu sunt eu in masura sa analizez ce se intampla in online asa ca revin la subiect. In cateva randuri vreau sa va prezint ideile mele pentru acest proiect.
1) proiectul va fi pe ro, nisa e-learning (cursuri online, tutoriale, resurse etc), cu un domeniu nou, scurt si usor de retinut.
2) platforma utilizata va fi Wordpress (nu e solutia pe care mi-o doresc insa momentan este cea mai buna alegere).
3) continut
Este cea mai grea parte a proiectului. De unul singur sansele de reusita sunt egale cu 0 dar fiind singura optiune ma voi rezuma la articole in domeniile in care am cunostinte si ceva experienta. Cu timpul sper sa reusesc sa atrag colaboratori/parteneri si utilizatori care sa se implice in proiect.
3) usability
- o structura simpla a site-ului care sa fie usor de inteles atat de utilizatori cat si de motoarele de cautare
- navigare usoara si intuitiva - voi utiliza inclusiv diverse elemente grafice pentru navigare
- reducerea timpului de incarcare a unei pagini (momentan cat imi permite un cont shared)
- implementarea google custom search sau a unui sistem de cautare mai avansat pentru wordpress
- customizarea paginii cu rezultatele cautarilor si a paginii 404
- breadcrumbs si meniuri cu liste tot pentru o navigare usoara
- optiunea "Raporteaza o gresala"
- versiune pt. dispozitivele mobile
4) UX
- un design simplu, atragator si o combinatie bine aleasa a culorilor
- combinatii diferite de culori pentru diferite sectiuni ale site-ului
- imagini, grafice, butoane, desene, fisiere video
- simulatoare si teste online
5) readability
- articole scrise simplu si la subiect
- structurarea articolelor pe capitole (cu spatiu intre capitole)
- headings, bold, italic, culori, citate pentru evidentierea unor parti importante din articol sau a link-urilor
- un contrast bun intre text si background
- headings, liste in articole
- cuvinte/fraze scrise numai cu litere mari
- pe cat posibil voi incerca sa evit greselile gramaticale
6) interactiunea cu utilizatorii si social share
- sistem Q&A cu cateva artificii la care m-am gandit
- prezenta pe site-urile de socializare (in special Facebook)
- crearea de grupuri pe anumite site-uri (de exemplu Deviantart)
- canal youtube (videotutoriale)
- implementarea butoanelor de share
- prezenta pe twitter
7) optimizare seo
- o structura a site-ului care sa fie inteleasa usor de motoarele de cautare. In acest scop voi utiliza si site map si date structurate.
- optimizare on page - fara sa fortez lucrurile
- eliminarea continutului duplicat
- referitor la backlinking:
* cele mai multe link-uri vor fi spre paginile secundare care un nr mare de expuneri in GWT si un CTR cat mai mare
* pe niveul 2 vor veni subcategoriile si asa mai departe pana la prima pagina a site-ului.
* totul se va face progresiv in functie de nr. de pagini indexate, numarul de cautari, numarul de expeuneri si de click-uri.
8) promovare
- pentru inceput ma voi folosi de toate posibilitatile gratuite de promovare. Cand vor fi bani vor fi si mai multe solutii.
9) monetizare - este ultimul lucru care ma intereseaza momentan
- reclame
- afiliere
- advertoriale
- altele idei care vor veni pe parcurs
10) Alte lucruri la care m-am gandit
- aplicatii pentru dispozitivele mobile
- ebook-uri care vor putea fi citite online sau descarcate
- freebies
- concursuri
Nu am pus discutia la "Studii de caz" pentru ca momentan proiectul este inca in lucru si nu poate fi prezentat.
Am rasfoit mult acest forum si am adunat multe informatii insa mi-ar fi mult mai util sa discutam direct pe un plan deja conturat. Si oricum, indiferent cat de mult citesc nu pot compesa lipsa experientei. Orice idee, sfat, solutie, sugestie este bine venita.
Va multumesc.

Răspunde cu citat