Hai sa le luam pe rand:
a) General
Cel mai important factor pe care trebuie sa il iei in considerare este: cat de mare este variatia de greutate la produsele pe care le vand si unde este limita mea de profitabilitate?
b) Management intern
Daca mergi pe un cost variabil va trebui sa incluzi in admin si rapoarte pe partea de costuri de transport.
Va trebui sa mergi pe optimizare de costuri, care va fi expusa catre user prin variatiile de transportator.
Variatia de transportator va aparea atunci cand vei dori sa optimizezi costurile in functie de caracteristicile livrarii (greutate, destinatie).
Mergand pe un cost unic poti simplifica aceasta procedura.
c) Comunicare catre client
Clientul vrea livrare gratuita!
Am intalnit clienti care plateau 20 de lei in plus la un produs de 100 de lei (comparat cu alte site-uri) numai pt ca aveau livrare gratuita prin Posta Romana.
Clientul vrea ca lucrurile sa fie simple si rapid perceptibile.
Asta se traduce printr-un cost unic care sa acopere toate situatiile care pot aparea.
Am vazut un artificiu foarte interesant folosit de cateva site-uri: un cost supraestimat pentru comenzile pana in x lei (aprox 20-30% din valoarea lui x) iar peste x transportul este gratuit.
d) Financiar
Daca mergi pe un cost unic + livrare gratuita peste o valoare pot fi comenzi la care sa mai pierzi (cele de valoare foarte mica) dar si comenzi la care castigi.
Sumele se echilibreaza, insa, in timp.
Un alt aspect important este alegerea unui furnizor de transport si modul in care negociezi contractul cu el.