Dupa apropape 5 ani de activitate si promovare on-line am ajuns la concluzia ca cea mai importanta sursa de spam din Romania, avand ca tinta societatile comerciale este baza de date alcatuita de Borg Design, prin serviciul on-line si off-line listafirme.ro
Orice idiot de la marketing / vanzari cauta in primul rand "potentiali clienti" in aceasta baza de date si se apuca de spam. Spam nu numai prin e-mail, ci prin toate canalele: telefon, fax, chiar posta normala.
Pentru mine, cel putin, cele mai agasante sunt apelurile telefonice intru totul lipsite de relevanta. Dupa cei 5 ani de activitate pot sa jur si sa dau in scris ca prezenta in acea baza de date mi-a adus 0 business si infinite agasari.
Sa vedem cum opereaza indivizii. (Precizare: nu stiu cand s-a infiintat "serviciul", dar eu figurez acolo de prin 2005 sau inceputul lui 2006).
Prima sursa de informare a indivizilor de la Borg Design sunt datele de la Registrul Comertului. De acolo "fura" cel putin numele asociatilor, numerele de telefon si fax, precum si adresa sediului social. Nota bene! In formularele de la Registrul Comertului trebuie trecut un numar de telefon de contact, numar care ajunge in baza de date a acestor indivizi nerusinati. Poate (dar nu sunt sigur) ca extrag si alte informatii precum adresa de e-mail sau site.
Mai apoi, prin prezenta proeminenta pe care si-au creat-o on-line amagesc firmele sa se inscrie cu date complete in baza lor, cu promisiunea desarta ca asa vor castiga clienti. Bietul antreprenor amagit isi inscrie benevol numerele de telefon (chiar si mobil!), fax, adresele de e-mail, site-urile si adresele punctelor de lucru si asteapta sa castige ceva in urma demersului. FALS! MINCIUNA! NICIODATA! NIMENI NU CAUTA PRESTATORI ACOLO! Acolo cauta numai departamentele de marketing "potentiali clienti" carora sa le trimita oferte. BENEFICIUL INSACRIERII COMPLETE ESTE ZERO! In schimb, garantat urmeaza ani si ani de spam, faxuri si apeluri telefonice agasante.
In urma inscrierii complete nu faceti decat sa oferiti lumii de spameri metode noi de a-si promova mizeriile.
Ce putem face? Nu comunicati niciodata la Registrul Comertului: numarul vostru de mobil, adresa de e-mail sau site-ul. Aceasta institutie a statului ar trebui sa va protejeze datele personale, dar nu o face asa cum trebuie si pur si simplu va vinde datele de contact spamerilor precum Borg Design. Registrul Comertului nu are nevoie de aceste date ca sa va presteze serviciile pe care oricum incaseaza taxe nesimtit de mari. Un numar de telefon fix este suficient; poate fi si fictiv, oricum nu va suna nimeni de la Registru. Nu faceti gresala sa dati numarul vostru de fix de acasa! (vedeti mai jos de ce).
Ce altceva putem face? Putem sa ne facem cont pe site-ul listafirme.ro si sa modificam datele furate de Borg Design cu unele fictive: fara numar de telefon sau un numar fictiv, o adresa de e-mail gratuita pe care nu o citim in loc de mailul oficial ar firmei, un fax la fax-2-mail in loc de faxul vostru cu hartie pe care o consuma aiurea spamerii, etc.
Aveti grija la site-ul pe care vi-l faceti public acolo! Nu castigati niciun beneficiu SEO, deoarece au sute de mii de pagini, iar pagina oricarei firme are PR0. In schimb, prin faptul ca va publicati site-ul le oferiti celor de la Borg Design o metoda foarte buna sa va verifice datele de contact si sa le actualizeze cu de la ei putere conform site-ului vostru. Va treziti astfel cu un nou val de spam si nu stiti de unde. Vedeti daca nu au "corectat" datele fictive introduse de voi cu cele furate de pe site-ul vostru. Exista pe site-ul lor o optiune ca nu doriti sa fiti contactat prin e-mail. E slaba, la telefon oricum vor suna spamerii.
Pacalirea lor conform celor de mai sus nu este intotdeauna eficace, deoarece au un sistem de versionare a bazei de date si totusi pastreaza datele sterse de voi. Uneori distribuie (gratuit sau cu discount) snapshoturi vechi ale bazei de date si va treziti ca incep din nou sa va caute spamerii pe numarul vostru de acasa.
Am scris mai sus ca e cea mai mare gresala sa iti dai la Registrul Comertului numarul fix de acasa (eventual si pe post de fax). La inceput, multe firme au sediul in locuinta antreprenorului si la inscriere bietul om isi trece in formular numarul de acasa, chiar daca nu si-l face public nicaieri altundeva. Pe masura ce se dezvolta, firma isi muta sediul si isi schimba datele de contact. Listafirme.ro a "furat" insa numarul vostru de telefon vechi si ani de zile va veti trezi cu faxuri noaptea trimise de spamerii lui peste pe numarul vostru de acasa.
Cum se apara Borg Design? Foarte simplu, ei nu fac nicio actiune de marketing direct. Doar colecteaza date din "surse publice" - zic ei - sau introduse benevol de naivi si apoi le vand. Ca sa nu uit, utilizatorul nr. 2 ca importanta (dupa cei de la marketing) sunt departamentele de analiza a creditelor din banci. Da, chiar atat sunt de neprofesionisti analistii de credit. Se bazeaza (uneori prea mult) pe datele din aceasta lista. Caci un certificat constatator costa, la Borg Design e mult mai ieftin.
Ce pot face sysadminii: sa seteze un filtru pe campul X-Mailer: GreenMail din headerul mailurilor. Este programul distribuit impreuna cu infamul cd cu adrese, macar oprim campaniile de spam.
Ce putem face in mod individual am scris mai sus. Ma adresez acum comunitatii si intreb ce putem face in mod legal pentru a opri aceasta activitate marsava a Borg Design. Eu am identificat cateva chestiuni care mi se par in neregula:
1) Numele asociatilor persoane fizice: ar trebui sa fie date cu caracter personal, protejate.
2) Numere de telefon/fax care apartin unor persoane fizice, chiar daca figureaza ca date de contact ale unor firme: cred ca sunt tot date protejate si sunt prelucrate fara acordul detinatorului.
3) Campaniile de e-mailing desfasurate de cei ce cumpara baza de date sunt clar ilegale; cum putem insa opri distributia bazei de date?
4) ... parerea voastra?