Cred ca nu e neaparat sa-ti faci firma cu dig srl ,ci doar sa iti inregistrezi situl la OSIM ca marca nationala .
Daca acest lucru nu e posibil ,atunci intr-adevar sunt probleme .
Ultima modificare făcută de Broscoi; 3rd September 2008 la 16:52.
pai s-ar putea sa nu fie posibil, probabil ca stie si osim ce e digg de fapt. vedeti procesul dintre google si o firma germana (parca) care avea numele gmail si era inregistrat. deci se poate ajunge la proces si cu o marca inregistrata, atata timp cat ai de-a face cu un gigant![]()
Eu am inteles ca de fapt gmail , cel inregistrat in Germania , ar fi dat in judecata Google si ar fi si castigat in fata unei instante germane .
In principiu , daca te inregistrezi la OSIM , nu ai probleme , iar daca esti dat in judecata ,altfel se pune problema in justitie .Este posibil insa ca cei de la OSIM sa iti refuze inregistrarea , daca digg.com s-a inregistrat ca marca in Uniunea Europeana sau ca marca nationala la noi.
Oricum nu e nevoie sa-ti faci firma cu nume sitului poti inregistra si situl ca marca .
Ultima modificare făcută de Broscoi; 3rd September 2008 la 17:33.
Cred ca se pot combate trademark-urile, ca orice alt lucru care nu e batut in cuie.
De exemplu, eu iau domeniul Paypar.ro si nu fac firma sau orice altceva. Vine firma Paypar AG din Germania si-si deschide reprezentanta in Romania.
Ei nu vor putea sa-mi ia domeniul deoarece eu am inregistrat domeniul paypar.ro inainte de venirea lor in Romania.
Daca ei ar putea sa-mi ia domeniul .ro pe motiv ca au trademark pe "Paypar" in Romania, ar insemna sa-mi fac si eu firme gen "Jocuri SA", "Masini SA", "Anunturi SA" si sa iau fortat domeniiile: jocuri.ro, masini.ro si anunturi.ro.
Regula e simpla: ai luat domeniul, -- acum, nu peste x ani -- nu e nici un fel de trademark pe numele domeniului, ramai cu el.
Mai mult, trademark-urile se pun si pe domenii de activitate, din cate am inteles. Cu alte cuvinte, pot exista doua firme cu trademark pe "Windows", dar una are trademark pe "windows" in domeniul constructiilor / instalatiilor PVC si alta in domeniul IT.
Nu poti pune trademark pe un cuvant / sintagma folosita in orice imprejurare ci doar pe un cuvant / sintagma folosite in anumite domenii. Altfel, am fi nevoit sa-i dam 5 centi, de exemplu, lui Bill Gates de fiecare data cand am scrie sau pronunta cuvantul "windows".
In Anglia, mi se pare, GMail este trademark inregistrat in segmentul IT de o firma diferita de Google -- una care promova termenul de GMail cu mult inainte de infiintarea companiei Google; de aceea acolo serviciul Google de e-mail e promovat drept "Google Mail".
-------
Deci ideea ar fi ca daca nu exista trademark pe un cuvant / sintagma, poti lua un nume de domeniu identic cu respectivul cuvant sau sintagma.
In cazul digg.ro, la fel cu cel al domeniilor: drupal.ro, techcrunch.ro (domenii alese aleatoriu, doar cu rol de exemplificare), am putea avea de-a face cu o practica numita cybersquatting.
Daca digg.ro te da in judecata la ICANN si tu demonstrezi ca ai firma Digg SRL sau chiar trademark pe "DIGG" la OSIM, ei nu prea au sanse sa-ti ia domeniul. Ar insemna ca asa pun si eu trademark pe toate cuvintele din limba engleza si cer apoi fiecarui vorbitor de limba engleza din lume sa-mi plateasca x centi per cuvant.
Daca intri in segmentul cybersquatting, pierzi si domeniul si te mai pun sa platesti si daune morale, dupa eterna regula americana: "te uiti la mine, te dau in judecata si-ti iau casa".
Toata treaba e sa demonstrezi la ICANN, nu la ROTLD sau in alta parte, ca domeniul digg.ro e luat cu buna-credinta si ca tu dezvolti o afacere diferita de cea dezvoltata de digg.com (nu asa stau lucrurile, momentan, in cazul digg.ro) -- o afacere ce a generat x locuri de munca si a contribuit cu y lei la bugetul de Stat.
Off-topic: Cum fiecare român nu uita de un alt român si il ajuta intotdeauna, ROTLD se spala lejer pe maini de rezolvarea conflictelor generate de domenii cu extensia .ro:
"Registrul de domenii .ro (ROTLD) nu este un arbitru al disputelor ce pot sa apara intre posesorul unui nume de domeniu si o terta parte referitoare la inregistrarea sau folosirea unui nume de domeniu." --> vezi [ http://portal.rotld.ro/pages/ro/4/ ]
Deci cu digg.ro ar fi ceva sanse dar trebuie dezvoltata si o afacere in spate, diferita de stilul de agregator de stiri dezvoltat de digg.com.
daca tu vinzi pe site ul digg acadele si mai ai si marca pe clasa nisa corespunzatoare activitati tale nu e nici o problema dar daca nu atunci este o problema... este clar ca digg.ro a fost luat pentru a culege cateva mici roade de pe urma celor de la digg.com pentru ca functioneaza pe acelasi sistem....
Momentan este/sunt 1 utilizator(i) care navighează în acest subiect. (0 membrii și 1 vizitatori)