In primul rand ai nevoie de know-how, in al doilea rand de un plan de afaceri, in al treilea rand de finantare care sa sustina planul de afaceri si mai ales start-up-ul.

Know-how-ul il ai sau te asociezi cu cineva care il are. Planul de afaceri ti-l faci. Banii ii ai sau te dai peste cap sa faci rost de ei (imprumuturi, vinzi o afacere veche, credit de nevoi personale...)

La noi la firma vin aproape saptamanal oameni care vor un magazin virtual, dar nu au mai mult de 250-500 de euro in buzunar. E drept, am vazut si clienti care sunt dispusi sa dea mult peste aceasta suma, dar a fost vorba exclusiv de firme bine infipte pe piata, care inteleg multe dintre cerintele tehnologice si de marketing ale unei prezente online. Cei cu 250-500 de euro (maxim) in buzunar de regula se afla la primul website, au in spate o firma ale carei adrese de email sunt pe Yahoo!, au auzit ca "internetul merge", dar nu au nici know-how, nici abilitati sa-si intocmeasca un plan de afaceri, nici sa finanteze start-up-ul. Pur si simplu au o afacere "pe pamant" si cred ca un simplu OS Commerce ii va ajuta sa vanda mai mult. De cele mai multe ori magazinele lor ajung in trafic.ro, la rubrica de "Comert electronic", printre alea care nu au mai mult de 200-300 de vizitatori pe saptamana.

Parerea mea e ca in Romania comertul electronic nu a ajuns nici la 5% din cat va fi in 2010.

Lasand la o parte domeniul IT, care deja incepe sa fie saturat (inca nu e supra-) exista mii de alte domenii in care concurenta e 0 (numesc concurenta 0 orice nisa fara 3 mari actori). De exemplu, de un mare viitor cred ca vor fi magazinele de tzoale pentru femei: oricarui barbat ii va fi foarte usor sa ii ia nevesti-sii o tzoala de ziua ei fara sa transpire de emotie ca intra intr-un magazin si habar nu are ce sa-i ia. Pe net totul merge usor, din cateva click-uri, si pana la urma gestul conteaza.