20th January 2015, 20:53
1 out of 1 members found this post helpful.
1.Salut, nu am folosit 6311 ca nu am studii specifice
si nu au vrut sa ma autorizeze pe codul asta. Eu am adaugat activitati ale agentiilor de publicitate, consultanta si inca o balarie. Poti folosi oricate coduri caen, atata vreme cat nu se incadreaza in categoriile celor care necesita diplome specifice.
2. In baza unui contract de comodat (inchiriere) poti deduce cheltuielile cu intretinerea, telefon, telefon mobil, cablu and so on. Atentie, daca faci comodat doar pe o camera, deduci proportional cu suprafata. Ai ap cu doua camere, si comodat doar pe una, deduci doar jumatate. Benzina din cate stiu nu se deduce, posibil sa ma insel. Servere ans shit, da, pe baza de contract.
3. Da, la pensie se poate plati minimum, dar nu mai putin decat valoarea la salariul minim. Acum e 211 lei, parca.
4. Estimarea de regula o fac pe minimum, 5000 incasari si 4000 cheltuieli. Diferenta o platesc in anul urmator, cand se face regularizarea. Atentie insa sa nu papi banii de dari, in cazul in care ai incasari mai mari, ca e naspa. O spune unul patit 
5. Desi contabilitatea se tine in partida simpla, iti recomand totusi sa angajezi un contabil. Dai 100 de lei pe luna, dar te scuteste de multe batai de cap. In rest, Cat mai multe incasari !
Daca te pot ajuta cu un sfat sau daca doresti o oferta de optimizare pentru siteul tau, da-mi un mesaj!
20th January 2015, 20:58
2 out of 2 members found this post helpful.
Sa raspund la ce sunt mai sigur:
2. La deduceri, daca vrei sa reusesti cat mai multe (benzina, intretinere, curent, etc) cel mai bine ar fi sa vorbesti cu un contabil, ei se pricep cel mai bine. Se pot deduce, dar sunt niste conditii (la sediul social, in functie de daca e casa sau apartament(later edit: la ce a facut Roby referire, cu proportional aveam in cap); la masina sa ai un contract de comodat, contabila mi-a zis ca pot deduce benzina, dar erau niste conditii si limite si nu m-am complicat)
3. La pensie nu platesti daca (later edit mai jos informatia corecta
). Eu unul nu am avut profit peste, asadar nu stiu in cazul in care ai, un articol : Cât este contribu . Totusi iti recomand sa pui intrebarea la ANAF, pe mine m-au cam zapacit deoarece cand mi-am deschis eu PFA, acu vreun an, mi-au zis ca contributia de la pensie se ia automat la ei, dar ca sub salariu minim economie nu mai fac asta si sa ma duc la pensie si m-au plimbat asa destul de mult.
.
4. la venit estimat, incerci tu sa te gandesti aproximativ, cel mai bine este sa pui un profit cat mai mic, cel putin asa mi s-a recomandat mie.
Ca recomandare..eu aveam impresia ca impozitul se plateste anual...este trimestrial, sa treci pe la anaf sa vezi ce impozit ai in fiecare trimestru, sa-l platesti, sa nu ai penalitati. De asemenea, ok, pastrezi profit mic, dar ai grija ca la sanatate platesti din venit si nu profit.
Ultima modificare făcută de Prometeu; 20th January 2015 la 21:53.
20th January 2015, 21:26
Revin cu cateva completari la cele de mai sus:
Declaratia 600 (baza de impozitare pt pensie) este optionala si daca ai venituri asimilate din salarii. Deci daca esti angajat cu forme legale (inclusiv contract de munca fractionat) nu esti obligat sa mai platesti contributia.
Sanatea o platesti in cuantul de 5.5% din venitul net. Si da, darile (impozit anticipat + sanatatea la venitul anticipat si daca este cazul, contributiile CAS) se platesc trimestrial, dupa cum bine a subliniat Prometeu, pe baza deciziei de impunere care iti va veni prin posta (baza pentru decizia de impunere este declaratia 220). Regulariazarea, insa, intr-o singura transa, decizia de impunere stabilindu-se pe baza declaratiei 200.
Un articol foarte fain pe tema asta, aici: http://www.avocatnet.ro/content/arti...m-la-stat.html
Ultima modificare făcută de Robert; 20th January 2015 la 21:32.
Daca te pot ajuta cu un sfat sau daca doresti o oferta de optimizare pentru siteul tau, da-mi un mesaj!
20th January 2015, 21:42
20th January 2015, 21:43
Cand mi-am deschis PFA, pe mine m-au zapacit foarte tare. Din cate stiam, trebuia sa platesc acel minim de 211 lei si l-am intrebat pe inspectorul alocat mie care-i treaba. Mi-a raspuns ca nu tine de el, se calculeaza automat, dar daca este sub salariul minim pe economie profitul nu se mai face de la ei si sa merg la Casa de Pensii sa intreb.
La Casa de Pensii, surpriza, m-au intors la ANAF ca ei sunt responsabili. In fine, am facut de 2 ori acest drum si la Casa de Pensii m-am agitat destul de mult, m-am plimbat vreo 3 etaje in care am fost trimis de la un functionar public la altul. Cel din urma mi-a zis ca este optional in aceasta situatie si cu asta am ramas.
Si tampitii, ar avea pretentia sa-mi dea penalitati sau amenda daca eu am gresit ceva. Dar o simpla informatie sa-mi ofere nu sunt in stare, nu zic de gasit informatii relevante si oficiale pe net.
Ca acum, sa ma zapacesc iar si sa vad asta:
Atentie! Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:
Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2223 = 778 de lei)
Eu unul ma resemnez...
P.S intelegeti ce inseamna aceasta conditie ca sa nu platesc pensie? sa nu fie venitul net anual cat? 778 lei sau 778x12?
20th January 2015, 21:49
778*12
Venitul pe un an de zile. In primul an, este optional, din cate stiu, pentru ca nu au baza de calcul anterioara. Incepand cu cel de al doilea, te raportezi la declaratia 200. Ai venituri peste 778*12 sau cat naiba o mai fi baza de calcul la momentul ala, trebuie sa depui si declaratia 600. DOAR daca nu esti si angajat.
20th January 2015, 21:53

Postat în original de
Prometeu
Atentie! Exista si cateva categorii de PFA care nu datoreaza contributia la pensii, si anume:
Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2223 = 778 de lei) .
P.S intelegeti ce inseamna aceasta conditie ca sa nu platesc pensie? sa nu fie venitul net anual cat? 778 lei sau 778x12?
...x cate luni are PFA-ul, daca l-ai deschis la 1 noiembrie sunt 3 luni.
LE: doua, nu mai stiu sa numar.
Ultima modificare făcută de Marius Cristian; 20th January 2015 la 21:59.
20th January 2015, 22:02
2 out of 2 members found this post helpful.

Postat în original de
Prometeu
multumesc!
deci nu are nicio legatura cu profitul si salariul minim. eram destul de sigur pentru ca am insistat cand am pus intrebarea la a 3-a persoana la care am ajuns si i-am zis "-sunteti sigur de informatie pentru ca m-am tot plimbat sa aflu acest raspuns? -da.."
Sa nu ma duc sa-i dau in cap si la inspectorul de la ANAF si la cei de la Casa de Pensii...
In orice caz, ma incadrez si am aflat abia dupa un an raspunsul corect

Cand ai o intrebare si daca tot esti acolo depune-o in scris prin registratura.
In termen de 30 de zile trebuie sa iti raspunda oficial, dureaza e drept, dar trebuie sa iti raspunda si vor fi atenti sa nu greseasca.
Iar daca te-au informat gresit nu vei putea fi tras la raspundere (amenzi, penalitati) ai dovada ca au facut cum ti s-a spus.