Citat Postat în original de Floki Vezi Post
Eu cred ca va pierdeti timpul pentru niste cifre care nu inseamna mare lucru.

In primul rand, cresterea, daca exista, se vede cu microscopul atomic.
In al doilea rand, pentru utilizator, optimizarea poate avea un efect invers. De exemplu, scripturile externe gazduite pe alte servere (jquery, fb, ga), sunt deja incarcate de user, in vizitele lui pe alte site-uri. In loc sa fie luate din cache, mai sunt incarcate inca o data.
@Floki

E foarte discutabil ce spui tu. Sau mai bine zis, nu sunt de acord, nu la modul asta.

In primul rand, TTFB (Time to first byte) ESTE important si constituie factor in ranking (https://moz.com/blog/how-website-spe...search-ranking , vezi jos). Deci imbunatatirea vitezei pe backend (server, CMS, php) ARE influenta asupra performantei. Da, scripturile externe trebuiesc incarcate de fiecare data (non-cached), DAR daca faci restul si lasi aceste scripturi in pace, diferenta este oricum semnificativa.

Recent am optimizat 3 situri ca test, de curiozitate mai mult, sa vad ce efect am.

Backendul era deja ultrafast, am lucrat doar la CSS/JS/image caching. Performanta in Google Pagespeed a urcat de la 66% (average) la 95-98% (desktop si mobile), desi am pastrat unele scripturi absolut necesare ca atare (GA, FB si Statcounter).

Observatii in urma optimizarii:

- Situl se incarca mult mai repede (de la "rapid" a trecut la "instant"), si asta pe un calculator destul de rapid (i5). Feeling-ul este ca intri pe un site pus la punct, care raspunde instant. Creste navigabilitatea, devine mai atractiv.
- Coincidenta sau nu? Rata de conversie a crescut brusc, simultan pe cele 3 situri
- Coincidenta sau nu? Traficul a crescut brusc pe cele 3 situri, si nu pe celelalte. Nu am o explicatie directa pentru asta, DAR daca nu este efect SEO, este posibil ca scripturile de trafic sa se incarce mai bine in urma schimbarilor. Totusi chiar si acest lucru constituie un efect pozitiv pentru ca se poate monitoriza mai bine SI apar unele conversii care erau altfel pierdute.

Nu am inregistrat schimbari pe niciunul din celelalte situri in afara de cele 3 care au suferit modificari.

Eu cred ca raspunsul este altul: DA, viteza conteaza. Poti trai fara? Poti cu siguranta, dar pierzi o parte din cascaval. Iti convine sa pierzi restul de cascaval, zi de zi, luna de luna, in timp ce imbunatatirea asta e ceva ce poti rezolva intr-o singura zi?

Cred ca webmasterii ar trebui in primul rand sa rezolve cu TTFB, sa-si ia host bun si sa se asigure ca serverul raspunde instantaneu. Iar restul de imbunatatiri ajuta in alte moduri. chiar daca nu SEO. Cumulat, merita efortul atunci cand pui in calcul si restul de avantaje.