De regula nu ma bag peste ofertele care par "mai bizare". E dreptul fiecaruia sa vanda orice, inclusiv terenuri pe luna.
Nu mi-a placut insa "mega", realitatea fiind total diferita in urma experientei pe proiectul pilot
Zona Bran site care din cate stiu se afla si la vanzare.
In baza acelui studiu, am depunctat doua proiecte de turism care au participat la
Arena Ursilor | Online Entrepreneurship , proiecte super documentate (logistica, plan de afaceri) care insa nu au tinut cont de realitatea din teren.
Pe concret, la zi, via trafic.ro
5.701 cazare busteni
895 pensiuni busteni
769 cazare busteni 2011
593 busteni cazare
411 casa magica busteni
364 busteni
352 cazare busteni pensiuni
----------
2.540 cazare bran
1.467 ravasitul oilor bran 2011
765 pensiuni bran
545 stan si bran
474 vila benga bran
358 cazare bran moeciu
320 cazare bran pensiuni
274 pensiuni bran moeciu
263 bran
258 cazare bran 2011
Ca si trafic "zona busteni" depaseste branul, de unde intr-adevar, un potential mai mare.
Problema ramane insa realitatea:
- multi bucuresteni prefera un weekend in bulgaria pe motiv ca ajung mai repede si preturile/serviciile sunt infinit mai bune;
- greutatea de a incheia contracte.
La ultimul punct e cel mai greu, chiar si cu inscriere gratuita a unitatilor de cazare.
Prietenii apropiati stiu faza amuzanta cand efectiv am fost alungat cu cainii din unitatea de cazare pe motiv ca "nu ma inveti dumneata cum se face turism". Intamplator (am realizat dupa) era o pensiune unde cu ani in urma mancasem cei mai buni mici din Bran.
Ca regula generala, in fiecare zona turistica vei gasi:
- pensiuni apartinand localnicilor
- pensiuni apartinand investitorilor
Intre ele exista conflicte destul de maricele. Iti zic de o respectabila doamna (trecuta de 60 de ani) care mi-a sugerat sa nu ma cazez la X pe motiv ca e homosexual?
Strict pe incheierea contractelor.
Intamplator Zona Bran era un proiect pilot, inscriere gratuita.
Chiar si asa, proprietarii sunt extrem de reticienti pentru ca pe langa tine mai sunt:
- tepari, care au cerut bani pentru publicarea ofertelor in cataloage, ziare, publicatii de profil
- reprezentanti ai unor firme care au deja contracte incheiate pe termen lung si cauta in continuare alte unitati, avand o oarecare reputatie buna (vecinul s-a inscris la X si ii vin mai multi turisti).
Ori, sa intri pe piata cu o alta oferta... e extrem de greu, oamenii refuzand inclusiv ofertele gratuite.
Alta problema: contentul.
O sa constati ca este extrem de greu sa "smulgi o descriere de 500 cuvinte a pensiunii". Asta inseamna sa stai ore in sir cu laptopul sau carnetelul de notite la pensiune si sa-i intrebi ce si cum. + imagini... ai toate sansele sa sari de 3 ore/pensiune. Evident, daca te primesc.
Inca o problema: conectarea la internet.
Nu stiu de ce multe portaluri au impresia ca toate unitatile de cazare au email si cineva il verifica zilnic.
De regula de email (daca au - la cateva pensiuni am facut emailul pe loc) se ocupa vecinul/copilul/nepotul care se pricepe, asa ca pe partea de rezervari online "e grele rau".
Sper ca ai inteles acum cat de "mega" e afacerea si poate te lamuresti privind costurile reale.
In caz ca nu obti pretul cerut, te astept cu planul de afaceri la Arena Ursilor.
offtopic: la 16 km de mine sunt Baile Herculane. Usor de opimizat, concurenta mica. Big problem: Monetizarea, cheltuieli mult prea mari cu incheierea contractelor.
Update: la mine site-ul respectiv apare in pozitia 7, nelogat.
Ataşament 2072