27th January 2013, 12:39
2 out of 2 members found this post helpful.

Postat în original de
Prometeu
Totuși, ca să mă lămuresc, așa era formulat în ofertă : ”cu spatiu de stocare 60GB si backup extern gratuit de 60 GB” ?
Ok, dezactivezi acel backup din Cpanel, ai spațiu de stocare, dar, teoretic ar trebui să ai oferit de la ei și backup extern, nu?
Nu întreb ca să fiu cârcotaș doar că este posibil să am nevoie de VPS în viitorul apropiat și să știu să ”citesc” ofertele...
Cand te-am intrebat de management, mă refeream la responsabilitățile furnizorului, respectiv ale tale în acest contract.
În baza comenzii / contractului online încheiat prin click-ul "Accept termenii și condițiile ...", ai primit cel puțin urmatoarele:
- un server virtual cu spațiu propriu de stocare de 60GB, a cărui funcționalitate este aceea de a procesa datele întocmai ca un server fizic (procesor, RAM, harddisc, rețea);
- un spațiu de stocare extern de 60 GB, ce poate fi acesat printr-un protocol comun (probabil FTP) și a cărui funcționalitate este aceea de a stoca în siguranță fișierele salvate acolo;
- conectivitate la internet a celor doua componente sau conectivitate la internet a serverului virtual si respectiv conectivitate intre serverul virtual si spatiul de backup (asta in cazul in care spatiul de backup nu este accesibil public)
In plus, este foarte probabil (din ceea ce prezinți) să fi primit:
- un sistem de operare, absolut necesar pentru ca serverul virtual sa poata opera;
- un program (panoul de control) de interfață între operatorul uman și sistemul de operare; panoul de control nu este neaparat necesar pentru functionarea serverului, dar este necesar pentru a usura munca operatorului uman.
Peste aceste componente poate fi inclus (sau nu) si un serviciu de intretinere a serverului virtual.
Serviciul de management poate fi - de exemplu:
- deloc: in acest caz, ai responsabilitate totala asupra bunei functionari a serverului si componentelor sale
- sistem de operare: furnizorul iti asigură buna functionare a serverului, actualizând sistemul de operare de fiecare dată este nevoie;
ești în continuare responsabil pentru buna funcționare celorlalte componente ale serverului și a aplicațiilor instalate;
Exemplu: în cPanel va trebui să-ți definești singur contul de găzduire, să creezi adresele ce email și să instalezi blogul pe cont;
- total: furnizorul face toate operațiunile necesare bunei funcționări a serverului, ție revenindu-ți sarcina de a utiliza corect aplicațiile de pe server;
Exemplu: Soliciți furnizorului să-ți creeze o adresă de email, iar acesta îți va furniza datele de acces la email, ție revenindu-ți sarcina (eventual) de a seta contul pe calculatorul utilizatorului.
În cele trei exemple de management, responsabilitatea ta ca și client este maximă în primul caz și minimă în ultimul, responsabilitatea furnizorului variind invers.
În afară de ultima situație, este datoria ta să înțelegi cum funcționează aplicațiile pe care le administrezi și să le gestionezi ca atare.
De ce am scris toată epopeea asta aici ?
Ca să înțelegem împreună că astfel de situații se clarifică înainte de a semna un contract, nu după ce dai cu capul de pragul ușii.
.:|:.