Tinta: Ridicarea unui site in limba engleza, in SERPs (Google search).
Problema: Se pare ca este mult mai dificil de realizat acest lucru, in comparatie cu ridicarea unui site pe RO (daca ma insel, sa-mi zica cineva).
Motivatia: Posibilitatea obtinerii unor rezultate financiare mult mai bune, pe o piata mult mai larga, unde veniturile potentialilor clienti sunt altele.
Intrebari: Cat content original inseamna "destul"? Cate linkuri, si de unde? Ce fel de link-uri? Ce strategii functioneaza? (stiu ca sunt intrebari foarte generale totusi)
Subiecte la mana:
1. Continutul text original. In RO, este relativ suficient sa ai un site cu, sa zicem 200 articole originale (am luat un numar la intamplare), ca sa faca trafic bunicel, chiar daca ai un numar relativ mic de linkuri inbound. Parerea mea deocamdata, este ca pe engleza/international, continutul original, fara multe link-uri autoritative, nu este deloc suficient. Intrebarea ar fi, exista o "cantitate suficienta" de text original care sa produca efecte semnificative in ridicarea sitului in cautari si trafic organic din search?
2. Strategii de linking. In afara celor absolut naturale (greu de obtinut in lipsa unui continut cat de cat viral, sau care oricum sa atraga link-uri de la sine), problema este ingreunata de faptul ca un webmaster din RO poate face operatiuni de plasare linkuri, advertoriale etc, mai mult cu alti webmasteri din RO. Obtinerea unui set de link-uri din situri cu autoritate mare, internationale, pare sa fie un lucru greu de realizat.
In acest sens: testele mele privind inscrierile in directoare de limba engleza, chiar daca sunt putine la numar si cu ritm de inscriere scazut, mi-au aratat ca acest lucru mai mult a daunat decat a ajutat unui site nou. Personal nu voi mai inscrie nimic in directoare, cel putin pe engleza (pe ro nu pare sa fie severa problema).
3. Vechimea domeniului. In .ro, un domeniu relativ nou, cu putine link-uri, se poate ridica binisor cu o pagina optimizata bine in-page. Pe .com/international/engleza, pare-se ca vechimea are un cuvant greu de spus. Personal, nu am reusit sa ridic suficient un astfel de site nou, insa ridicarea celor vechi nu pare sa fie o problema, in conditii similare de link-uri inbound.
4. Extensia. Cat de mult este extensia .ro atasata localizarii continutului ca fiind romanesc? Stiu un domeniu care are aproximativ 15 link-uri inbound, majoritatea din RO, extensia de domeniu .ro, dar este gazduit in state si are continut de limba engleza; 30 articole originale si atat, aproximativ 300 hits/zi(ceea ce mie nu mi se pare tocmai rau), majoritatea din google.co.uk. De unde o idee logica ar fi, nu se poate lua un site ro cu suficienta autoritate, pus content in engleza, mutat pe server strain, si sa obtina rezultate mai bune decat la ridicarea unuia nou? De notat un detaliu - domeniul este destul de vechi.
5. IP-urile/extensiile domeniului/limba paginilor care ofera link-uri inbound. Tot referitor la cazul de mai sus, este interesanta targetarea absolut intamplatoare pe google.co.uk (serverul sta in US si piata tinta a fost US). Presupun ca tot continutul fiind de limba engleza, Google il vede mai potrivit intr-un index de limba engleza, dar datorita extensiei ro si link-urilor din ro, il plaseaza in cea mai apropiata locatie geografica de limba engleza, respectiv co.uk. Asta arata ca oarecum search-urile de limba engleza pe zona europeana, cel mai probabil vor tinde sa se ridice in google.co.uk si nicidecum pe us.
Cu siguranta ca sunt si multi alti factori (cum ar fi nisarea link-urilor inbound), si probabil ca acestea sunt specifice pe caz/nisa, dar deocamdata mi-ar fi folositoare niste pareri generale, macar despre cele de mai sus, mai ales din partea celor care au si reusit in astfel de operatiuni cu situri internationale/engleza.
Si o precizare: ma intereseaza numai zona white-hat seo, nimic de genul scurtaturilor riscante.
Multumesc
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
Si as mai adauga: Ce e de facut cu competitia acerba - faptul ca una este sa te ridici in prima pagina intre 10 k rezultate, si alta situatie intre 10 milioane rezultate, plus faptul ca vesticii au de obicei la dispozitie sume importante de investit in SEO.

Răspunde cu citat