Postat în original de
Broscoi
In 2011 da , dar in 2012 acestia vor fi mai putini si tot asa . Activitatile prezente trebuie sa se bazeze si pe prognoze privind viitorul, nu numai pe evaluarea unei situatii prezente . Daca admitem ca trendul este unul crescator si ca
seo service va conta in viitor si pe nisele romanesti , in acel moment niciun domeniu bun nu va mai fi liber . Ca asta se va intampla peste 2-3 ani , peste 5 sau mai multi ani , e o alta discutie .
Fac precizarea ca eu m-am refer strict la oportunitatea achizitiei unor domenii web in aceasta nisa si nu la profitabilitatea actuala a nisei .
Intrucat tocmai spuneam ca acum e o perioada buna de investit in domenii web pe aceasta nisa (
seo service ) , sunt on topic , cel putin asta e punctul meu de vedere ( bineinteles subiectiv ) .
Eu am 90% clienti din Europa. Site-uri vechi din 1998, si 80%l dintre ei nu dau 2 bani pe seo. Pentru ca sunt companii care folosesc site-ul pentru prezentare, download rapoarte si informatii despre evenimente sau diverse. Am de ex client unul dintre cele mai mari magazine de electronice din Norvegia. Nu da 2 bani pe seo. Are 769 de conturi de dealeri si 28.000 de clienti activi (toate firme, nu pers fizice). Afacerea lor se adreseaza firmelor.
Am alt client, cel mai cunoscuta firma de reparatii si vanzare de "turbo" din europa. Nici nu vor sa auda de seo. Am eu 1500 de unici lunar, de la cei care cauta numele lor. In statistici, au mai multe cautari pe "brand" decat pe "servicii".
Fiecare busienss e unic in felul sau, iar necesitatea unei strategii seo, de multe ori nu exista.
Seo e pt end user, si bineinteles se aplica la companiile mai mici, marea lor majoritate cele ce ofera servicii standard.
Am client in olanda, ce plateste 4000 euro lunar adwords, dar nu vrea seo, pe acelasi motiv pe care l-am primit de la un tip din Ro, ce vinde aer conditionat. Userul nu stie de adwords, el da click pe primul din lista, iar daca gaseste ce are nevoie, restu nu exista pentru el. Olandezu prefera adwords (loc 1) decat loc 1 in google, pentru ca investitia lui in adwords e foarte rentabila.
Tot client oladez, vinde biciclete. Cifra de afaceri de 1 mil in 10 luni, tot traficul din adwords. Nu vrea sa auda de seo, plaeste 3k euro pe an, unei companii pentru a se ocupa de strategia de "adwords".
Deci conteaza foarte mult si nisa pe care potentialul client activeaza. Cu cat nisa e mai "incarcata" cu atat bugetul de adwords creste si implicit necesitatea unei strategii seo. Dar daca nisa e "slaba", produsele sau serviciile oferite nu au concurenta mare, prefera oricand loc 1= adwords, decat seo.
Dar daca suntem realisti, Europa si implicit Romania, nu sunt .com.
Daca pe .com clickul pentru "car insurance" sare de 50 usd, in ro "rca ieftin" (cea mai puternica nisa pe asigurari) este in medie sub 1 euro.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")

Postat în original de
Kidu
cred ca esti optimist, personal nu stiu pe cineva care sa traiasca DOAR din
seo pe .ro, 2012 este curand, prea curand. Cel putin momentan google trateaza diferit .ro, as zice ca este ceva mai amabil fata de extern unde nu prea mai merge sa faci "miscari bruste" . Cred ca mai dureaza intre 5 si 8 ani pana cand serviciile
seo vor fi intr-adevar necesare la nivel "normal" in romania.
Am uitat sa precizez in povestea de mai sus cu ofertele de
seo, ca nici macar unu nu a considerat necesar sa faca interventii (
seo) la structura siteului, sau orice alte modificari onsite. Ori la o scurta privire, personal consider ca de acolo trebuia inceput.
Corect!
Nu doar .ro ci pe orice extensie din europa (doar europa am studiat), regulile google de pe .com nu sunt la fel.
Eu cred ca niciodata serviciile seo in romania nu vor fi la nivel "normal" pentru ca antreprenorii de online sunt mult diferiti fata de cei offline. Cat timp serviciile de seo sau web design sunt tratate ca la piata," iau rosii din crangasi ca sunt mai ieftine", atunci rata de proiecte falimentare online creste. In schimb idea de antreprenor prinde din ce in ce mai mult in ro, si tot mai multi prefera sa dezvolte ceva pe online, dar din pacate fara bani (buget) de investit.
E implementata gresit idea cum ca pe online se investesc bani putini. Foarte probabil, dar pt proiecte cu durata de viata scurta.
Vrem ieftin si bun! Nu exista! Poti sa-ti iei q7 cu bani de logan? Pe net, toti cred ca da!
Apropo de bebelusi, sunt 2 "branduri" in nisa de tapari, cel putin pt serviciile seo. Au trecut si pe la noi, cu diferite site-uri (au vre-o 20) si le-am explicat ca au "imagine negativa", si au trecut la altii
Iar seo on-site si implicit site-ul pentru mine conteaza in proportie de 50% pentru o strategie seo. Seo on-site te "arunca" in pag 3-10 in functie de nisa (pe .ro), iar site-ul in sine, este cel care iti creste conversia. Degeaba ai locul 1, daca omu iese direct de la tine de pe site.
--- Later Edit --- (ca mi-a fost lene sa apas "Edit")
O sa deschid un topic separat Adwords vs SEO pe .ro, ca sa vedem exact nisele unde se merita investitia in seo. Cred ca o sa existe suprize mari!
Vreau sa mai lansez un magazin online, complet,dar de data asta sa vand eu produsele, si sincer, am ajuns la concluzia ca e mai rentabil adwords decat investitia in seo, pe termen scurt! Idea e ca magazinul o sa fie pe termen scurt (1-2 ani), sigur o sa vreau sa fac altceva in 2 ani
, si o sa-l vand
Nu trimite PM cu intrebari, posteaza pe forum! Nu ofer sfaturi, audit sau raspunsuri pe PM.