Eu cred urmatoarea chestie, strict pentru Romania.
.ro/.com pe prima pozitie (.ro are avantaje legate de populatia care cunoaste extensia, .com are avataje generale de business, mai ales daca afacerea are componente care implica si clienti straini. Putem avea si o discutie legata de SEO eventual aici). Insa, nu as baga bani in .ro dintr-un motiv simplu. Exitul e dificil si risc sa raman in copac. In sensul ca la .com am garantia ca nu imi poate fi luat cu japca, pe .ro au fost multiple cazuri in care un domeniu a fost sters fara WIPO, sau realocat (un exemplu simplu este www.traian minus basescu.ro, domeniu transferat de la detinatorul de drept pentru ca era anti presedinte). Teoretic stergerea sau realocarea trebuia facuta prin WIPO, sau minim-minim in baza unei sentinte judecatoresti si nu direct. Din acest motiv, riscurile din zona.ro blocheaza accesul domainerilor internationali, care prefera achizitii cuvinte romanesti pe .com (exemplu versuri.com detinut de Stanley Pace, unul din cei mai mari domaineri din lume).
.net pe pozitia 2 (pur si simplu suna bine, este un gTLD matur, recunoscut in piata).
.info pe pozitia 3
Si cam atat....
.org nu are nici o treaba in Romania cred eu. Suna ciudat, e non-business, e greu de vandut, e greu de reamintit. Nu avem nici un site mare pe .org national spre deosebire de realitatea.net sau gandul.info care brandeaza extensiile. Domenii premium de genul afaceri.org sunt imposibil de vandut pe sume decente, pentru ca pur si simplu business ownerul nu se asociaza cu extensia. Un exemplu simplu: am avut cinema.org si cinemas.org. Si aici extensia se mai potriveste cat de cat. Daca aveam cinema.net luam de 10 ori mai mult probabil pe el. Pana si icinema.fr a fost mai scump. (de 2 ori chiar).
.biz este extensie moarta. Preturile de tranzactionare sunt la pamant. a.biz a fost doar 8000E si este cel mai scump .biz din ultima vreme. In cazul asta a.info ar fi fost probabil de 10 ori mai scump. Am avut de-a lungul timpului multe siteuri pe .biz. Toate au fost esecuri lamentabile. .biz este si o denumire fonetica, si nu a avut succesul scontat pentru ca nu este extrem de profi. La un experiment de genul urmator: 2 siteuri, fiecare cu 2 linkuri din alte 2 siteuri identice, si content spinned, .bizul nu e nici macar indexat.
Ultima modificare făcută de Emil; 5th June 2011 la 12:40.
"Wire telegraph is a kind of a very, very long cat. You pull his tail in New York and his head is meowing in Los Angeles." Albert Einstein