Pus in fata necesitatii efectuarii unui plan de afaceri pentru proiecte web-based, s-au ridicat urmatoarele intrebari:
- Ce inseamna o afacere web de succes in Romania?
- Care sunt afacerile web de succes din Romania? M-as referi mai putin la lucruri gen okazii sau trafic.ro, existente de milenii, ci mai mult ce s-a facut deja in ultimii ani.
- Care ar fi profitul minim lunar sau anual al unei afaceri de acest gen pentru a fi considerata de succes?
- Este succesul o regula, sau mai mult o exceptie, in zona web din Romania?
Fireste, este o problema si de definitii. Prin afacere web inteleg un business bazat ca esenta pe un site, fie ca e magazin online, director sau catalog cu servicii platite, comunitate interactiva, sau mai stiu eu ce.
Eu as defini succesul ca incepand de la, ca sa il cuantizez, la un profit de sa zicem minim 10.000 euro lunar net. Din pacate, multe situri produc 1-2 mii de euro lunar (am ales o cifra oarecare) adunate, din toate serviciile, si proprietarii considera asta un succes de afaceri. Eu am mari retineri privind o astfel de cifra. Suna mai mult a salariu, si inca nu unul exceptional. Plus ca e vorba de multe ori, mai mult de cifra de afaceri, decat de profit...
Cred ca o afacere de succes ar trebui sa-i permita proprietarului sa-si cumpere o vila serioasa si o masina de lux (fireste, daca vrea astfel de lucruri), poate si un iaht, si mai ales, sa isi dezvolte afacerea si mai departe.
Am avut zilele trecute, in mana, un plan de afaceri al unei companii straine, care are o divizie in romania. Planul pe .com era foarte interesant si bine structurat. Se incerca replicarea lui pe domeniul .ro, iar persoana care mi l-a adus (pusa de catre sefi in situatia de a "traduce" planul pe realitatile romanesti) considera deja ca are o problema majora, avand in vedere ce inseamna veniturile din publicitate si din servicii premium pe care le pot obtine in Romania, avand in vedere diferenta imensa de scala.
Luati de exemplu cataloagele de afaceri din Romania, si uitati-va la cifrele financiare ale firmelor posesoare. Exceptand Pagini aurii (care e o discutie separata intrucat au un brand puternic in spate), cifrele lor nu sunt deloc impresionante, iar de multe ori chiar te indeamna sa te gandesti daca nu ar trebui sa te ocupi cu altceva.
De fapt, ma refer mai putin la cei cativa care inseamna "locul 1" ci la ceilalti, multi, de pe locurile urmatoare.

Răspunde cu citat